Recenze: The Wolf of Snow Hollow - Vlkodlačí horor, jak jej neznáte.

Recenze: The Wolf of Snow Hollow - Vlkodlačí horor, jak jej neznáte.
The Wolf of Snow Hollow | Orion Classics
The Wolf of Snow Hollow je velmi autorský projekt herce, scénáristy a režiséra Jima Cummingse, který si tenhle pracovní trojboj na celovečerní ploše vyzkoušel poprvé před dvěma lety s filmem Thunder Road. Příběh jeho druhého snímku je situován do turisty vyhledávaného horského městečka Snow Hollow, kde se za úplňku začínají odehrávat brutální vraždy, které neúprosně směřují k děsivému mytologickému monstru. Případu se ujímá John Marshall (Cummings), místní zástupce a současně syn stárnoucího a nemocného šerifa Hadleyho (Robert Forster), jenž se fantastickým konspiracím brání a kromě náročného vyšetřování na něj stále více doléhá i jeho komplikovaný osobní život a dlouho potlačovaný alkoholismus.

Trailer:

Vlk ze Snow Hollow
Film je popisován jako hororová komedie a v součtu není problém tuto charakteristiku přijmout, neboť do vyprávění o pronásledování sériového vraha (velmi chlupatého a zubatého) je vklíněn humor, který má postavy přiblížit divákovi a koresponduje s jejich ironickým pohledem na teorii, podle níž v poklidném městě skutečně řádí vlkodlak. Excentrický tón však filmu udává především jeho hlavní hrdina, jenž je jakýmsi ukřičeným a labilním protipólem rozvážných westernových šerifů a tedy i svého otce, většinu času někomu nadává a upouští uzdu své zlobě nad vlastními životními problémy, které přítomnost nepolapitelného zabijáka jen zhoršuje. A bohužel se zdá, že tahle stránka vyprávění zajímá egocentrického Cummingse více než ta hororová.
Přitom co se týče samotných útoků a přímých záběrů na děsivého záporáka,
Vlk ze Snow Hollow
The Wolf of Snow Hollow | Orion Classics
lze rozhodně hovořit o bezpečně zvládnuté režii, která se neutápí v detailech, ale zato připravuje dost atmosférické a napínavé vstupy na scénu a náhle zhušťuje dění skrze montáže, které spojují samotný náznakový útok s následky a další vyšetřovací činností. Nejen v tomto ohledu se jedná o vlkodlačí film, jak jej zatím neznáme - a je sakra škoda, že Cummings se nechává strhnout k rádoby hlubokému psychickému rozkladu svého hrdiny a klopotným vedením divácké pozornosti často až příliš odbočuje od atraktivních motivů k těm velmi fádním a neobjevným.
Je bezpochyby skvělé (a zároveň i smutné), že v roli umírajícího šerifa můžeme naposledy vidět veterána Roberta Forstera, jemuž je film věnován, ale jeho úloha je bohužel dost rutinní a vše vytlačuje do pozadí Cummings, jenž přitom moc dobrým hercem není (emotivní nářek s jeho dcerou je doslova bolest sledovat). Především se však vytlačuje tak nadějně znázorňovaný mýtický záporák a vyústění vyšetřování se odehraje jakoby mimochodem, tak trochu ve stylu jedné vrcholné scény z Fincherova Zodiaca - což na jednu stranu koresponduje s touhou přepisovat očekávání spojená s hororem o vlkodlacích a většina diváků asi bude pointou překvapena, ale na druhou stranu nastoupí zklamání nad zabitým potenciálem a nad logickými otazníky, které s sebou odhalení přináší.
Riki Lindhome, Jim Cummings, Robert Forster
Vlk ze Snow Hollow | Orion Classics
The Wolf of Snow Hollow se vehementně snaží přijít s usedlým a co možná nejrealističtějším konceptem vlkodlačího hororu a nabízí na první pohled zajímavé spojení satirické detektivky s vraždící obludou v lákavém prostředí zasněženého neowesternu. Scény s chlupatou potvorou jsou super a vyústění celkem překvapí, ale v průběhu se dere do popředí neatraktivní rodinná vata a nesympatická hlavní postava, jejíž jednání dost narušuje potenciální napínavou zábavu. Humor není na obtíž, ale vedle jediné opravdu vtipné scény mu schází zapamatovatelná poetika a nedokáže zakrýt fakt, že ambiciózní tvůrce to celé myslel velmi vážně a komediálními vsuvkami jen zalepuje nefunkční vývoje aktérů a nefunkční aktéry jako takové. Ztratit u toho 80 minut života v pohodě můžete, ale na opravdu dobrý film si vlkodlaci budou muset stále počkat.
Hodnocení: 55%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE