Akademie mění podmínky pro to, kdo může získat Oscara. A někomu zřejmě přeskočilo

Akademie mění podmínky pro to, kdo může získat Oscara. A někomu zřejmě přeskočilo
Parazit | CJ Entertainment
Perex je přirozeně extrémní nadsázka z mé strany, chtěl jsem ale nějak ilustrovat absurditu, ke které právě došlo. Abych vás uvedl do obrazu - Americká filmová akademie zveřejnila nové pokyny, které musí tvůrci splnit, pokud chtějí, aby se jejich díla mohla od roku 2024 ucházet o Oscara za nejlepší film roku. Vše je podřízeno rozmanitosti. Nezapomínejme, že dlouhodobě byli Oscaři kritizováni za to, že jsou příliš bílí. Nová pravidla tak stanovují přesná procenta toho, jak musí být tým filmu (od herců přes producenty až po kostýmní návrhářky) obsazen příslušníky jiné než bílé rasy, kolik míst má být zastoupeno ženami, přirozeně lidmi s menšinovou sexuální orientací a také lidmi se zdravotním postižením. Myšlenka pochopitelná, trochu mě ale překvapuje přístup Akademie, kdy podmínky neuplatnila na nominace, ale NUTÍ filmaře, aby se oni (pokud plešouna chtějí) přizpůsobili.
Vezměme si to z čistě praktického hlediska. Člověk léta vytváří film a najednou se dozví, že pokud jeho snímek nemá mít problémy, musí získat ještě pět žen, tři černochy, dva indiány, někoho s postižením a bůh chraň, aby náhodou byli všichni na place hetero. Nevím, jak vám, ale mně to nepřipadá zrovna jako nejšťastnější řešení situace. Nemluvě o tom, že pokud budou filmaři nuceni někoho obsazovat čistě na základě barvy pleti nebo podle sexuální orientace, logicky tím někdo jiný (na sílu) o práci přijde.
Jakkoli se tím Akademie snaží zavděčit, s největší pravděpodobností si pod sebou řeže větev, protože to nepomůže Oscarům jako takovým u veřejnosti. Význam ocenění se podobnými pravidly znehodnotí, neboť výsledky budou působit dojmem, že se oceňuje vyplnění tabulek a ne film samotný.
Takže myšlenka asi ok, ale její zpracování...
Obrázek článku