Zemřel Joel Schumacher, režisér obdivuhodných hitů i propadáků

Zemřel Joel Schumacher, režisér obdivuhodných hitů i propadáků
Joel Schumacher a Arnold Schwarzenegger při natáčení Batman a Robin | Warner Bros.
"Myslím, že jsem jeden z největších klikařů, kteří kdy žili."
Joel Schumacher se narodil 29 srpna roku 1939 v New Yorku rodině skandinávských emigrantů. Původně se coby absolvent návrhářské školy Parson School of Desing naplno věnoval navrhování oblečení. Po sérii několika neúspěchů (osobních i pracovních) se rozhodl prosadit u filmu.
Zpočátku pracoval na kostýmech, poté koketoval s pozicí scenáristy. Teprve až v roce 1974 si poprvé vyzkoušel režii (televizní film The Virginia Hill Story) a zde se Schumacher konečně našel. Průlom nicméně přišel až o patnáct let později filmem Ztracení chlapci, kde si role upírů zahráli vycházející hvězdy Jason Patrick a Kiefer Sutherland. Hitem (a kultovním kouskem) se pak stali Hráči se smrtí z roku 1990, na kterých znovu pracoval se Sutherlandem.
Od té doby byla Schumacherova kariéra jak na houpačce (přičemž nepsaným pravidlem bylo, že čím menší rozpočet má, tím lépe). Ceněné kousky jako Volný pád, 8 mm, Čas zabíjet nebo Telefonní budka prokládal režisér propadáky, které jednou udivovali svou jízdou na autopilota (Česká spojka), jindy těžko vysvětlitelnou změnou směru (23, Krvavý potok). Přímo legendárně vysmívaný se stal nechtěně komický Batman a Robin s Georgem Clooneym, za něhož se Schumacher dokonce fanouškům i omluvil (a stejně tak činila a stále činí i hlavní hvězda). Posledním filmem, který Schumacher režíroval, byl Teror z roku 2011 s Nicolasem Cagem a Nicole Kidman. I toho neplánované rozloučení bohužel platí mezi slabší kusy jeho filmografie.
Joel Schumacher zemřel dnes ve věku 80 let. Podlehl rakovině.
"Jediná dobrá životní rada, kterou můžete někomu dát, je ta, která vychází z vaší vlastní zkušenosti."
zemrel-joel-schumacher-reziser-obdivuhodnych-hitu-i-propadaku
zemrel-joel-schumacher-reziser-obdivuhodnych-hitu-i-propadaku-1