Recenze #2: Lov - místo hororu komedie, která míchá brutální scény se satirou

Recenze #2: Lov - místo hororu komedie, která míchá brutální scény se satirou
Lov | Blumhouse
Filmy na téma "partička lidí je někým / něčím lovena" tu jsou již mnoho desetiletí a budou tu nadále. Má cenu dívat se zrovna na tenhle? Odpověď na tuto otázku není triviální.

Trailer:

Film má především celkem originální twist, spočívající v tom, že "lovci" nejsou tradiční "zvrhlí milionáři", ale "morálně nadřazení liberálové", kteří po celých USA pochytali různé "vidláky, konspirační teoretiky a fanatiky přes zbraně" a nyní je chtějí lovit. "Lov" se ovšem poměrně brzy změní v cosi jako "férový boj skupiny proti skupině", přičemž téměř všichni na obou stranách jsou líčeni jako směšní a neschopní idioti! To znamená, že zatímco "lovení" mluví o "globalist cucks who run the deep state", "lovci" se navzájem varují před špatným používáním genderů a "cultural appropriation", a mají jako bojového poradce (protože sami zbraním moc nerozumí) chlapíka, který byl bojovým poradcem při natáčení filmu Slzy slunce...
Lov
Lov
Připadá vám to vtipné? To není řečnická otázka. Mně to relativně vtipné připadalo, ale asi to dost souvisí s tím, že hodně chodím navštěvovat diskuse obou táborů a bavím se v obou. Nepochybuji ale, že pro českého diváka bude mnoho narážek v tomto filmu zcela nepochopitelných (i když se překladatel snažil) a možná mu bude i dost dlouho trvat, než pochopí, že to, co se na plátně odehrává, má být komedie.
Další zajímavost Lovu spočívá v tom, že většinu filmu není jasné, kam to celé směřuje, jak vážně je to myšleno (jestli to chce být sofistikovaná satira nebo nihilistická zábava) a jestli máme někomu na plátně fandit nebo ne. U některých filmů toto pokládám za pozitivum, ale v tomto případě se obávám, že to způsobila spíše neschopnost scenáristů (Damon Lindelof, ehm ehm ehm...).
Jsem tedy z Lovu poněkud rozpačitý. Je v něm pár roztomile brutálních scén, je v něm pár dobře vymyšlených politicky nekorektních vtípků (z obou táborů) a většinu času se nebudete nudit (což je způsobeno i tím, že film má jen 90 minut). Na druhou stranu ve filmu není dost dobrých věcí na to, abych ho mohl jednoznačně doporučit, a mám velmi intenzivní dojem, že si tvůrci mysleli, že natáčejí něco podstatně sofistikovanějšího a mnohovrstevnějšího, než nakonec natočili. Jaký smysl mělo třeba to prase, co je i na plakátě? Jmenovalo se Orwell, takže zřejmě odkaz na "Farmu zvířat". Ale jaký a proč? A to je přesně ten druh otázky, který si v souvislosti s tímto konkrétním filmem nechci pokládat...
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Poznáte nejslavnější akční filmy?