První dojmy: Avenue 5 - komediální sci-fi, v níž dr. House zamířil do vesmíru

První dojmy: Avenue 5 - komediální sci-fi, v níž dr. House zamířil do vesmíru
Avenue 5 | HBO
Sci-fi Avenue 5 je proto pro Iannucciho vstupem na pole doposud neprobádané, leč ani v případě příběhu Avenue 5, na které se stane nehoda a plánovaných osm týdnů ve vesmírném prázdnu se významně prodlouží, nezapře své politické kořeny. Tentokrát jsou ale čistě v rovině vtipného parodování známých klišé. I v případě vesmírné výletní lodi nicméně znovu hrají prim neurotické postavy ve vyhrocené situaci, přičemž v tomhle případě je Iannucciho oblíbená formule navíc okořeněna vtipným dějovým twistem.
Ten je vpravdě hlavním důvodem, proč Avenue 5 věnovat i v následujících týdnech pozornost. Pilotní díl je totiž relativně krotký (rozhodně krotký na poměry svého autora), dává si za cíl hlavně rozehrát zápletku a představit postavy a spíše pozvolna, podobně jako samotná loď, pluje, než aby sázel smršť gagů a břitkých dialogů, na které jsme v Iannucciho tvorbě zvyklí.
Ale jak se říká - jiný kraj, jiný mrav. Paluba Avenue 5 není politickou arénou a její obyvatelé jsou (v rámci možností) obyčejní lidé. A potenciál je tu jednoznačně obrovský, už pro onen zmíněný twist, který je opravdu chytrý a do budoucna umožní hlavní hvězdě, aby zářila přesně tak, jak jsou její fanoušci zvyklí. To jsme ale tak nějak věděli od začátku, Hugh Laurie je vynikající vždy a ani Avenue 5 není výjimkou. Hodnocení pilotu: 60%
Avenue 5
Avenue 5 | HBO