Podrobná časová osa kontroverzního projektu, který experimentoval se sourozenci

Podrobná časová osa kontroverzního projektu, který experimentoval se sourozenci
Tři blízcí neznámí | RAW
Celý ten příběh vypadá jako nějaká bláznivá fixe, ale následující časová osa přesně popisuje, jak byli tři bratři proti své vůli rozděleni do tří různých rodin:
1916 - V New Yorku byla založena adopční agentura „Louise Wise Services“ zaměřující se na umisťování židovských dětí do židovských rodin.
1941 - Do New Yorku přijíždí Dr. Peter Neubauer a začíná vyučovat na New York Psychoanalytic Institute.
1951 - Neubauer je jmenován ředitelem Dětského rozvojového centra na Manhattanu, kde studuje emoční zdraví a vývoj prepubertálních dětí.
Tři blízcí neznámí
Tři blízcí neznámí | RAW
Padesátá léta - Neubauer spouští ve spolupráci s Louise Wise Services „Studii dvojčat“ - přesné datum zahájení zůstává neznámé. V rámci studie jsou jednovaječná dvojčata a trojčata rozdělena a umístěna do různých typů rodin a sleduje se jejich vývoj. Nikdo z dotčených rodin netuší, že je předmětem této studie, ani že miminka, která adoptují, mají jednovaječné sourozence.
1959 - Kellmanovi, Shafranovi i Gallandovi adoptují prostřednictvím Louise Wise Services holčičku.
12. 6. 1961 - V nemocnici Hillside na Long Islandu, v psychiatrickém křídle místního židovského zdravotního střediska, se narodila naše trojčata.
Začátek roku 1962 - Trojčata jsou adoptována rodinou Kellmanových, Shafranových a Gallandový. Adopci zprostředkovala agentura Louise Wise Services. Před adopcí jsou všechny tři rodiny informovány, že jsou tyto děti součástí rutinní vývojové studie. Podle adoptivních rodičů jim bylo důrazně naznačeno, že podmínkou adopce je, aby děti součástí studie zůstaly i nadále. Nikomu z nich neřekli, že má jejich dítě ještě dva bratry. Rodiny chlapce pojmenují Robert, Edward a David.
Tři blízcí neznámí
Tři blízcí neznámí | RAW
1961 až začátek sedmdesátých let - Do adoptivních rodin docházejí výzkumníci, kteří chlapce testují, natáčejí na video a pořizují audio záznamy.
Začátek září 1980 - Robert nastupuje na Sullivan County Community College na severu státu New York. První den školy se k němu hlásí různí lidé a říkají mu Eddy. Eddyho kamarádovi Michaelu Domnitzovi dojde, že Robert musí být Eddieho bratr. Jedou spolu na Long Island a Robert se zde setkává s Eddym.
18. 9. 1980 - Místní i celostátní noviny publikují články s obrázky znovu nalezených dvojčat. David je tou dobou na Queen’s College v New Yorku. Jeden z takových článků si přečte, zavolá a všichni tři se setkají v domě Davidovy tety Hedy.
1980 - Ze záznamů vyplývá, že Studie dvojčat oficiálně skončila, ale Neubauer a jeho tým pokračují v analýze a interpretaci dat ze studie až do konce osmdesátých let.
1980 - Podle Lawrencec Perlmana se na Neubauera obrátili z televizní show Waltera Cronkitea kvůli zamýšlené reportáži. Neubauer přesvědčil Cronkitea, aby reportáž netočili, protože by pro ostatní dvojčata mohlo být toto odhalení příliš zničující. Později se Neubauer vyhnul razantnějšímu pokusu o natočení příběhu pro pořad 60 Minutes.
1981 - Stát New York začíná vyžadovat, aby adopční agentury jednovaječné sourozence nerozdělovaly.
1987 - Trojčata si na dolním Manhattanu otevírají restauraci Roumanian Steakhouse, podnik s více než 200 místy a zpívající obsluhou.
Tři blízcí neznámí
Tři blízcí neznámí | RAW
1995 - Novinář Lawrence Wright objevil článek v odborném časopisu z Yalu odkazující na „Studii dvojčat“. Wright kontaktuje trojčata a jejich rodiny. Ti se poprvé dozvídají o studii i Neubauerovi.
léto 1995 - Eddy Galland spáchal sebevraždu.
1997 - Lawrence Wright vydává knihu Twins And What They Tell Us About Who We Are. Kniha obsahuje rozhovory s Robertem, Davidem a jejich rodiči i s Neubauerem.
Únor 2003 - Louise Wise Adoption Services oficiálně ukončuje svou činnost.
15. 2. 2008 - umírá Peter Neubauer. Veškeré záznamy související se „Studií dvojčat“ jsou umístěny na Yalově univerzitě. Podle webových stránek univerzity nesmí být záznamy do roku 2066 zpřístupněny. Během natáčení filmu Tři blízcí neznámí bylo toto datum - z neznámých důvodů - změněno na rok 2065.
2065 - na tento rok je naplánováno, že mohou být veškeré záznamy související se „Studií dvojčat“ na Yalově univerzitě odtajněny.