Recenze: Ve spárech ďábla - když se otřesný obřad vymítání vymkne kontrole

Recenze: Ve spárech ďábla - když se otřesný obřad vymítání vymkne kontrole
Ve spárech ďábla | če
Kirby Johnson
| Sony
O TŘI MĚSÍCE POZDĚJI
Ex-policistka Megan Reedová (která byla propuštěna ze sboru a měla problémy se závislostí na prášcích) začíná pracovat na příjmu v márnici Bostonské nemocnice, která zjevně byla vítězem soutěže "o nejstrašidelnější a nejméně prakticky vybavenou márnici na světě". A samozřejmě, přesně do této márnice přivezou mrtvolu z onoho úvodního exorcismu, která vypadá na tři měsíce staré tělo překvapivě čerstvě...
Tento velmi předvídatelný úvod je bohužel zbytečně dlouhý, takže trvá téměř 30 minut, než se začne v pitevně dít něco trochu démonického. A trvá dalších 30 minut, než se začne dít něco trochu explicitního (přičemž film má jen necelých 90 minut).
Shay Mitchell
Ve spárech ďábla | Sony
Neznámý holandský režisér natočil s neznámými herci a minimálním rozpočtem horor, který má relativně originální námět, ale nic zajímavého s ním neudělá. Místo aby ukázal něco netradičního, náhodně zkouší různé tradiční bubu scény a rekvizity a dělá idioty ze svých hrdinů i z démonů.
Například: Pokud se posedlost démonem projevuje tak, že posedlému zmodrají oči, tak bych jako inteligentní démon měl posednout někoho, kdo má oči přirozeně modré, protože pak nikdo nemůže poznat, že jsem ho posedl a žádná chytrá ex-policajtka si nemůže všimnou, že barva očí na řidičáku nesouhlasí s realitou. Aha!

Trailer:

Ve spárech ďábla
Na druhou stranu, démon v tomto filmu musel být celkem elitní haxxor, protože se mu daří v digitálním videozáznamu digitální kamery vyrábět analogové poruchy jako na VHS pásce. Tedy démon musel soubor se záznamem vyexportovat do série obrázků, do některých z nich v Photoshopu přidat "jakoby analogové" patlanice a pak ty obrázky zase nastřihnout zpět do původního videosouboru. Nemluvě o tom, že později vyrobí stejný efekt v reálném čase na displeji smartphonu, takže pravděpodobně musí ovládat i programování OpenGL animovaných wallpaperů!
Film se ale bohužel vůbec nevěnuje tomu, jak se chudák démon musí potýkat s Photoshopem a pixel shadery. Místo toho sledujeme různé náhodné lidi, jak volají "Haló, kdo je tam?", lekají se strašidelných zvuků a nechávají se sežrat. Je to všechno natočeno celkem zručně, ale nemá to jakýkoliv originální nápad (dějový ani vizuální) a občas je to poněkud zmatené, jako kdyby nějaké kusy filmu chyběly. Vypadá to, že démon nemůže zabít hlavní hrdinku, nebo ji nechce zabít, ale není vysvětleno proč...
Jediný argument pro tento film spočívá možná v konstatování, že jsou i mnohem blbější horory...
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE