Recenze: Wild Wild Country – guru, který miloval sex a žehnal z okna Rolls Royce

Recenze: Wild Wild Country – guru, který miloval sex a žehnal z okna Rolls Royce
Wild Wild Country (foto.Netflix) | Netflix

Wild Wild Country: Trailer

Wild Wild Country
A přesně to je případ šestidílné série Wild Wild Country (2018) popisující historii náboženského hnutí, které doslova pohnulo Amerikou. Ústřední postavou, o které nejeden hledač absolutna jistě slyšel, je původem indický guru Bhagwan (později známý pod jménem Osho). Muž, který svou filosofií propojující materialismus Západu se spiritualitou Východu (sbíral nejen hluboké myšlenky, ale i Rolls Royce) připoutal tisíce stoupenců, a protože jeho myšlenkám nebyla indická politická špička úplně nakloněna, rozhodl se vytvořit novou základnu ve Spojených státech.
recenze-wild-wild-country-kultovni-miniserie-o-mystikovi-ktery-miloval-sex-a-zehnal-z-okenka-rolls-royce
Wild Wild Country | Netflix
Dokument nás v expozici zavádí do amerického státu Oregon, ústředního místa děje, kde se měla počátkem 80. let uskutečnit Bhagwanova utopie. Až dosud poklidné oregonské městečko Antelope ani v nejmenším netuší, jak moc se životy jeho obyvatel zanedlouho změní. Bhagwan a jeho stoupenci zakoupili obrovské území (asi 25 tisíc hektarů) s tím, že jej promění v ráj na zemi. Milióny nastřádaných dolarů skutečně vytvořily doslova nové město s vlastní infrastrukturou, úřady, policií, centrální halou pro několik tisíc věřících.
S ubíhajícími minutami dokumentu, z něhož čiší mravenčí práce tvůrců a rešeršistů, je jasné, že budeme svědky přesně těch samých „chorob“, kterými trpí jakýkoli pokus o vytvoření ideální komunity. Záhy dochází ke střetům se starousedlíky, s federálními úřady a především pak ke střetům ve vlastních řadách při dělení moci. Dokument tak začne nabírat obrátky, kde – pokud nejste obeznámeni s historií Osha a jeho hnutí – jen těžko budete předvídat následující události. Je to jako bravurně napsaná detektivka, která do poslední minuty má co vyprávět.
Rudě oblečení Rajneeshees (podle Oshova jména Rajneesh) vedení Oshovou pravou rukou a sekretářkou (u nás bychom řekli asi manažérkou projektu) Ma Anand Sheelou totiž nezvedali holé ruce, když jim hrozil zásah státních úřadů, neklopili pokorně hlavy a nevysílali do objektivů senzacechtivých novinářů bezbřehé úsměvy. Sheela byla v té době ženou, která si chtěla zasloužit úctu a lásku svého guru, a tak na hrozby odpovídala hrozbami, chystala tajné teroristické protiakce, jež se později staly podkladem pro žalobu a zásah FBI.
recenze-wild-wild-country-kultovni-miniserie-o-mystikovi-ktery-miloval-sex-a-zehnal-z-okenka-rolls-royce
Wild Wild Country | Netflix
Rajneesheestán tak nebyl jen místem, o jehož nudistické pláži s nahými těly věřících a nevázaným sexuálním životem si starousedlíci pohoršeně vyprávěli. Ale i místem, kde se vyráběly biologické zbraně, kde se chystaly atentáty na státní zástupce, vyvolávaly provokace a chystaly volební manipulace a podvody. Jak sami z vlastní historie víme, rodící se komunismus působil na plebs jako nová naděje, ale ve vedení už se chystaly oprátky, vše se prošpikovalo odposlouchávacími zařízeními a pro sichr se v klíčových místech připravily tajné únikové chodby. Nejinak tomu bylo i v Rajneesheestánu.
Nemusíte se obávat, že jsem vyzradil vše, co je v dokumentární sérii k vidění. Každou chvíli na vás režisérská dvojice Chapman a Maclain Wayovi vyrukuje s něčím zcela převratným, co změní chod událostí. Podařilo se jim poskládat obrazový materiál (museli projít 250 hodin archivního materiálu), který zcela přesvědčivě a uhrančivě dokumentuje daný případ a současně natočit rozhovory s jeho dosud žijícími hlavními aktéry (kromě Osha, který zemřel v roce 1990). Vše je vyprávěno chronologicky a staví do kontrastu mediální obraz se soukromými názory zpovídaných protagonistů (ti mají navíc přidanou hodnotu odstupu více než čtvrt století – což ovšem nijak neubírá na emocionální síle, která v nich až dodnes z toho, co se stalo, dřímá).
Wild Wild Country
Wild Wild Country | Netflix
Divák je neustále vysílán do řad bezmezně nadšených, usmívajících, tančících a sexu holdujících následovníků Osha, aby ve chvíli, kdy nabude dojmu, že by to v takové komunitě nebylo až zase tak marné, byl vržen mezi jejich odpůrce a starousedlíky a zcela chápal jejich zoufalou situaci plnou zhroucených jistot, zásad a morálky. Možná to v lecčems připomene i situaci s migrantskou krizí, ne že bych tím chtěl situace k sobě doslova přirovnávat, ale jisté modelové vzorce chování – jak reakce společnosti, tak starousedlíků mají řadu společných rysů s tím, co jsme nedávno zažili u nás.
Hodnota dokusérie Wild Wild Country je především v tom, jak netendenčně vedle sebe klade protichůdné názory, přesvědčení, generační problémy, střet světa věřících a pochybujících, pojetí svobodného sexu a konzervativního pohledu na manželství. Vznikla tak geniální ilustrace společnosti, která – pokud je ohrožena – spouští obranné mechanismy, jež ohrožují nejen protivníka, ale i ji samotnou. V tomto ohledu minisérie zcela bezpochyby přesahuje dobu a místo. A nechává prostor pro divákovu úvahu. Dodávám ještě, že výkonnými producenty minisérie Netflixu byli bratři Jay a Mark Duplassové – pomineme-li jejich hereckou profesi, jako producenti jsou podepsáni i pod úspěšnými seriály Počtyřech, Zvířátka nebo Room 104.  
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE