Šílená válka a bikini v chladné Anglii. Do Prahy míří polský herecký "Bůh"

Šílená válka a bikini v chladné Anglii. Do Prahy míří polský herecký "Bůh"
Bikini Blue / Tomasz Kot | ukázka z filmu
Obrázek článku
Tomasz Kot patří mezi jednoho z nejtalentovanějších současných polských herců. Před roky to dokázal v hlavní roli kardiochirurga Zbigniewa Religy v životopisném dramatu Bohové (2014). Filmaři v Bozích poukázali na první zdařilou transplantaci srdce v Polsku, které nepřáli starší kolegové, jejich zásady a víra. Za pozoruhodný herecký výkon v Bozích obdržel Kot prestižní polskou filmovou cenu „Orły” a „Złotego Lwa” na 39. filmovém festivalu v Gdyni.
Tomasz Kot (*1977) Filmový a divadelní herec. Narodil se 21. dubna 1977 v Legnici. Ve věku 19...
Lianne Harvey, Tomasz Kot
Bikini Blue - Tomasz Kot a Lianne Harvey | Studio Filmowe Zebra
Do Prahy přijede Tomasz Kot osobně představit svůj nový film, historické drama Bikini Blue, které se odehrává v poválečné Anglii a je natočeno v angličtině. Kot ve snímku režiséra Jaroslawa Marszewskiho ztvárnil postavu polského emigranta Eryka, který se musí vypořádat se závažnou chorobou a utajovanou minulostí. Jeho filmovou partnerkou je herečka Lianne Harvey.
Ta se coby Erykova žena vydává navštívit svého manžela do psychiatrické kliniky, kde leží po boku vojáků stižených válečným traumatem. Film Bikini Blue oplývá nádhernou vizuální stránkou, pečlivým dávkováním informací a emocí a skvělým ztvárněním hlavní mužské role Tomaszem Kotem. Česká premiéra filmu se uskuteční v úterý 24. dubna ve 20:00 v pražském kině Atlas za účasti zmiňovaného herce.
Lianne Harvey
Bikini Blue - Lianne Harvey | ukázka z filmu
Kdo je Tomasz Kot?
Filmový a divadelní herec. Narodil se 21. dubna 1977 v Legnici. Ve věku 19 let debutoval v legnickém divadle. Na jeho kontě se nachází téměř 40 filmových a přes 20 divadelních rolí. Za svou první roli Ryszarda Riedla („polský Jim Morisson“) ve filmu Odkázaný na blues (2005) obdržel cenu za nejlepší debut na festivalu v Gdyni. Dalšími výraznými filmy, ve kterých Kot vystupoval, jsou Testosteron (2007), Lejdis (2008), Yuma (2012) a především již zmiňovaní a cenění Bohové. Vedlejší, ale o to výraznější roli ztvárnil rovněž v posledním filmu režiséra Bohů Łukasze Palkowského Nejlepší (2017), jemuž jsme se na Kinoboxu před pár měsíci věnovali.
Jaroslaw Marszewski, Lianne Harvey, Tomasz Kot
Bikini Blue - Tomasz Kot, Lianne Harvey a režisér Jaroslaw Marszewski | Studio Filmowe Zebra