Recenze: Pračlověk - strašidelná kachna a fotbal z doby kamenné ožívá pod rukama oscarových šprýmařů

Recenze: Pračlověk - strašidelná kachna a fotbal z doby kamenné ožívá pod rukama oscarových šprýmařů
Pračlověk | Aardman
Filmy Nicka Parka taky nikdy nebyly o tom, aby dávaly smysl. Byly prostě okouzlující, roztomilé, s prvoplánovitým absurdním humorem a občas i s něčím trochu sofistikovanějším. Občas.
Bohužel, Pračlověk (2018) je z filmů Nicka Parka suverénně nejslabší, a tím nemyslím jen ty tři filmy, které režíroval, ale i ty, které pouze produkoval (a mají jeho typický výtvarný styl).

Pračlověk: Trailer

Pračlověk
Pračlověk je totiž poskládán výhradně z oněch výše zmíněných absurdních vtípků. Pralidé mají ochočené prase, které je inteligentnější než oni. Pralidé hrají fotbal. Postrachem pralidí je obří "jurská kachna". Pravěké fotbalové utkání komentují pravěcí komentátoři a dělají nevtipné verbální vtipy. Většině těchto blbůstek bych se rád zasmál, kdyby byly jakýmisi "třešničkami na dortu" v dobrém filmu. Ale pokud film existuje pouze kvůli těmto absurdním vtípkům, připadá mi to jako dost málo, obzvlášť pokud tím potřebuji vyplnit 100 minut. A tím netvrdím, že jsem se nesmál. Smál jsem se. Ale rozhodně jsem se dost často díval na hodinky a několikrát obracel oči v sloup...
Dalším zklamáním pro mě byla vizuální stránka filmu, který mi prostě nepřišel dost zajímavě animovaný. Ne že bych byl zhýčkaný jemňoučkým CGI - ruční "trhaná" animace pro mě rozhodně pořád má svůj šarm. Ale v Pračlověkovi je jaksi upachtěná, nenápaditá a postavičky většinou jen strojově dělají přesně to, co očekáváte.
Pračlověk vypadá jako kdybyste někomu rozkázali, že má udělat film "přesně ve stylu Nicka Parka" a dali mu na to málo času a málo peněz. Což znamená, že výsledek pořád není úplně špatný. Ale rozhodně ne dobrý.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Je docela dobře možné, že na vině je částečně i český dabing, protože v anglickém traileru jsem se před pár minutami smál několika hláškám, kterým jsem se nesmál před 14 dny v kině na dabovaném filmu...