Recenze: Ferdinand - jatka, králík se slabým srdcem a němečtí koně!

Recenze: Ferdinand - jatka, králík se slabým srdcem a němečtí koně!
Ferdinand (2017)
Naštěstí mu ale pomáhá hodná holčička, několik jiných býků, koza, tři ježci a králík se slabým srdcem...
Tento animovaný film vznikl podle knihy, o které jste pravděpodobně nikdy neslyšeli, ale v USA je extrémně populární. A také už byla zfilmována Disneyem v roce 1938 (a dostala Oscara). Disneyova verze má necelých 8 minut, což není divu, protože celá knížka má jen pár stránek s velkým písmem a ještě většími obrázky.

Trailer:

Ferdinand
A jak už je zvykem, u Foxů se rozhodli udělat z toho stominutový film, který se odehrává v současnosti (i když pořád ve Španělsku). Proto museli přidat spoustu dalších postaviček a podzápletek.
Takže se dočkáme nejrůznějšího blbnutí různých legračních žvížátek, které občas je docela dost vtipné (němečtí koně!, breakdance!), ale nesedí úplně dobře dohromady s těmi vážnějšími chvílemi, kdy se řeší smysl života nebo jatka.
Vzhledem k tomu, že by se spousta těch podzápletek dala bez problémů zkrátit nebo vypustit, trochu mi uniká, proč musel film mít 100 minut. Je to opravdu moc a i když je stylizace, animace nebo hudba slušná, Pixaru se nevyrovná a tempo se nedaří úplně udržet.
V původním znění je navíc značná část humoru vyvolávána tím, kdo postavy mluví a jak je mluví. V českém znění to není úplně ono:
Obrázek článku
Ten pán vlevo (i když nevíte kdo to je) má prostě jistý velmi specifický hlas, který je v kombinaci s pacifistickým býkem legrační. Ten pán vpravo... not so much. IMHO by bylo lepší, kdyby Ferdinanda mluvil třeba Robert Rosenberg.
Ale pro děti dobrý...
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE