Recenze: Můj život Cuketky - depresivní animák, který rozhodně NENÍ pro děti

Recenze: Můj život Cuketky - depresivní animák, který rozhodně NENÍ pro děti
Můj život Cuketky
I když vám postavičky v tomto francouzském animáku mohou připadat roztomilé, film rozhodně není určen pro děti. Ne že by byl nějak sprostý nebo brutální (o všech těch traumatizujících zážitcích se jen mluví), ale děti pod 15 let by se v kině prostě nudily. Film je totiž založen na dlouhých pohledech, dlouhém mlčení a občasných pomalých dialozích.
Celá zvuková stránka filmu (nejen dialogy, ale i zvukové efekty) je extrémně realistická. Slyšíme každé vrznutí podlahy, každý krok, a především všechny postavy mluví jako reálné děti a reální dospělí. V kombinaci se stylizovanými animovanými postavičkami se strašidelnýma očima to vytváří velmi zajímavý kontrast, jako kdyby večerníčková animace doprovázela zvukovou stopu z depresivního dramatu.

Trailer:

Můj život Cuketky
A tento film rozhodně je velmi depresivní. Jediné vtipy občas vyplynou z naivního pohledu dětí na svět (tzn. dětští diváci by je nepochopili), a značná část toho, o čem se mluví, je strašlivě smutná. Ale opět: Pouze pokud jsme dospělí a chápeme souvislosti. Protože je to všechno pronášeno s dětskou naivitou (a opravdu výborně zahráno, pokud někoho šíleného náhodou nenapadlo film nadabovat do češtiny).
Možná byste očekávali upozornění, že film je příliš pomalý a vlastně se toho v něm velmi málo stane. Ale v tomto případě to není přílišný problém, neboť celý Můj život Cuketky má bez titulků pouhou jednu hodinu.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Film je už nějakou dobu k dispozici na různých digitálních nosičích.
UPDATE: Neuvěřitelné se stalo skutkem a tento film, zcela nevhodný pro děti, u nás skutečně bude promítán dabovaný. A dokonce to vypadá, že pouze dabovaný...?!?!?