Polský Ironman bral drogy, kouřil jako fabrika a pak se stal zázrak...

Polský Ironman bral drogy, kouřil jako fabrika a pak se stal zázrak...
Nejlepší
Do českých kin uvádí tento polský "zázrak" nominovaný za Oscara festival 3Kino v rámci průběžně distribuovaných novinek "3Kino uvádí...". Nejlepší letos získal cenu diváků na festivalu v Gdyni a po projekci si vysloužil několikaminutové ovace ve stoje.
Slova chvály má i zástupce tuzemského distributora, Vavřinec Menšl. "Łukasz Palkowski si neklade malé cíle. Laťku nastavil hodně vysoko už snímkem Bohové (2014), a tak jsem se trochu bál, že přijde zklamání. Ale musím říct, že film Nejlepší je naprosto strhující a laťku posunul zase výš! Navíc má ohromný potenciál i pro zahraniční diváky, protože tenhle příběh by se mohl odehrát kdekoliv."
Jakub Gierszal
Nejlepší | Robert Pałka
Režisér Łukasz Palkowski (Bohové) se i ve svém novém filmu věnuje nebývale zajímavé a kontroverzní osobnosti. Hrdina jeho životopisného dramatu Nejlepší má předobraz v Jerzy Górském, jehož proslavil výjimečný příběh, ale doma v Polsku zůstal naprosto neznámý. Nejlepší sleduje extrémní proměnu mladého muže závislého na drogách v superatleta, který dokončil takzvaný „běh smrti“ (Death Race) a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa. Kromě toho také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“.
Nejlepší
Nejlepší - dobové foto Jerzy Górského
Górski prvně zazářil v červnu 1990 v Sierra Nevadě, když zde zaběhl 100 mílový ultra-maraton. Šlo o jakési "cvičení" na dvojitého Ironmana v Alabamě, kterým ustanovil 3. září 1990 nový světový rekord v čase 24 hodin 47 minut a 46 sekund (v roce 2017 jej překonal další polský závodník Robert Karaś časem 19 hodin 44 minut a 43 sekund). Dodejme, že klasický Ironman sestává z 3,86 km plavání, 180,25 km jízdy na kole a maratonského běhu (42,2 km). Závod probíhá bez jakékoliv přestávky. Dodnes se žádnému polskému sportovci nepodařilo na Górského výkon navázat.
V čem je Górského příběh jedinečný? Přístupem ke sportu. Jerzy byl totiž až do svých 30 let závislým na tvrdých drogách, a to už od svých 16. Co ho vyburcovalo ke změně? Kolaps. Vážil 49 kilogramů, užíval každodenně heroin a 100 cigaret. Dal se na odvykací kůru, jejíž součástí byl běh. Jeho vítězství nad zničující závislostí by nicméně bylo nemyslitelné bez dvou žen, z nichž o jednu přišel a druhá jej nepřestala podporovat.
Drama Nejlepší tvůrce vyšlo na 2.1 milionu eur a vy na něj můžete vyrazit v úterý 12. prosince do pražského kina Atlas od 20:00. Vzhledem k tomu, že lístky se vyprodávají nebývalou rychlostí, přidal distributor další dva termíny projekce Nejlepšího. Promítat se bude 9. ledna 2018 taktéž v pražském kině Atlas a následně 12. ledna v Evaldu na Národní třídě.

Nejlepší: Trailer

Nejlepší