Okhwan´s Mission Impossible: Příběh muže, který chce sjednotit Koreu

Okhwan´s Mission Impossible: Příběh muže, který chce sjednotit Koreu
Skrze svou touhu po změně a svobodě se Korejec Okhwan Yoon snaží změnit k lepšímu životy milionů Korejců, kteří žijí ve dvou státech, jež dělí snad nejstřeženější hranice světa. Okhwan už přes deset let pracuje na tom, aby se volně mohli stýkat lidé z Korejského poloostrova, které oddělila „železná opona“ se zcela shodnými rysy, jaké měly elektřinou nabité dráty na západní hranici ČSSR.
Okhwan's Mission Impossible
O podobném principu hledání smyslu a svobody vypráví i režisér dokumentárního filmu Okhwan’s Mission Impossible (2016) Marek Mackovič. „Jednoho dne jsem seděl na letišti na Kypru, měl jsem zavřené oči a hlavou mi běžela myšlenka: ‚Starám se o svoji filmovou společnost, ale zapomínám na to dělat filmy, které by inspirovaly lidi. Přestaň o tom snít a už něco natoč!‘ A zatímco jsem měl oči pořád zavřené, někdo mi zaklepal na rameno a zeptal se: ‚Mohl bys mě vyfotit?‘ Byl to Okhwan a díky němu všechno začalo. I když část jeho cesty jsem zdokumentoval v projektu Život v jednom dni, který režíroval držitel Oscara Kevin Macdonald, chtěl jsem se zaměřit na celý příběh tohoto neobyčejného muže.“
A tak vznikl snímek Okhwan’s Mission Impossible, který sleduje někdejšího právníka a úspěšného obchodníka na jeho zdánlivě nemožné misi. Na krátkém úseku z Okhwanovy desetileté cesty, při níž najel deset tisíc kilometrů přes šest kontinentů a všech 192 zemí sdružených pod vlajkou Organizace spojených národů. Nesměl jen do jediné, do té nejbližší, do Severní Koreje, kterou po druhé světové válce rozdělily tehdy vítězné mocnosti na 38. rovnoběžce na dva politicky nesmiřitelné celky, i s jejich obyvateli, které od příbuzných definitivně odřízla korejská válka (1950-53). Od té doby prakticky trvá válečný stav.

Trailer:

Okhwan's Mission Impossible
Okhwan Yoon toužil svou cestou sblížit opět Korejce navzájem, bez politických dogmat a z nich pocházejících svárů. Ať už jej sledujeme při extrémní hladovce před londýnským parlamentem v době parlamentních prázdnin nebo absolvování Pražského maratonu bez jakékoliv přípravy, stále máme před sebou jen malý výčet z řady příhod, které Okhwan zažívá během symbolického a nekončícího boje, jehož nejdůležitějším poselstvím je "Nevzdám se v boji proti systému".
Kameramanem filmu Okhwan's Mission Impossible je Martin Štrba, který za svou práci získal řadu Českých lvů. Snímek vznikl v české koprodukci společnosti Film a Sociologie, která stála za nejnavštěvovanějším dokumentem v českých kinech - Občanem Havlem (2007).
Okhwan's Mission Impossible
| Krutón
Premiéra "Okhwana" proběhne v Praze v kulturním centru Stalin ve čtvrtek 31. srpna a ponese se v duchu Okhwanova putování na kole. Promítání totiž bude napájeno skrze cykloelektrárnu od Nano Energies. Do projekce se tak mohou aktivně zapojit diváci, kteří budou šlapat na přistavených speciálních kolech. Mají tedy jedinečnou možnost stát se na malou chvíli Okhwanem, který se rozhodl postavit proti systému a sjednotit lid Jižní a Severní Koreje. I diváci se budou muset sjednotit a šlápnout do pedálů, aby projekce nepřestala běžet.
V září vstoupí film do klasické kinodistribuce a zároveň do distribuce po netradičních a alternativních místech po celé republice. Jedná se o kluby, kavárny, alternativní kina a řadu jednosálových kin s artovou dramaturgií. Distributorem snímku je Krutón (Gottland, FC Roma). Vybrané projekce jsou provázeny kompletní cykloelektrárnou od Nano Energies nebo speciálním Okhwanovým projekčním kolem.