11. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách je věnován srpnu 1968 a sovětské okupaci

11. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách je věnován srpnu 1968 a sovětské okupaci
Do letošních Příběhů bezpráví se již zapojilo 555 škol a další budou přibývat, celkově se během 11 let uskutečnilo přes 7000 projekcí s besedami.
11. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách je věnován vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 a následné sovětské okupaci.
11-rocnik-projektu-pribehy-bezpravi-mesic-filmu-na-skolach-je-venovan-srpnu-1968-a-sovetske-okupaci-1
Srpen 1968 (foto: www.jsns.cz)
„Žákům českých škol chceme přiblížit, co se tehdy stalo, zdůraznit tragické následky vpádu a dlouholetého pobytu sovětské armády,“ říká Karel Strachota, ředitel programu. „Měli by vědět, že kvůli okupačním vojákům u nás umíraly stovky lidí. O sovětské tanky se navíc opíral normalizační režim, který devastoval zemi, komplikoval a ničil občanům životy a vedl k masivní emigraci. Letos chceme také poukázat na paralely tehdejší sovětské okupace se současnou situací na Ukrajině. Stejně jako u nás v roce 1968 došlo i na Ukrajině, kterou Kreml považuje „za svou“, k hrubému porušení mezinárodního práva. Ruská intervence na cizím území vedla k vleklému ozbrojenému konfliktu a k velké humanitární krizi.“
Smyslem projektu je předat mladým lidem příběhy těch, kteří na vlastní kůži poznali, jak snadno člověk svobodu ztratí a jak těžce ji pak získává zpátky. V letošním roce se mohou školy do projektu zapojit projekcí série krátkých filmů a následnou besedou s pamětníky, historiky a filmaři na téma okupace, jejímž smyslem je nechat žáky klást otázky a aktivně se zapojovat do diskuse.
11-rocnik-projektu-pribehy-bezpravi-mesic-filmu-na-skolach-je-venovan-srpnu-1968-a-sovetske-okupaci
Desítky studentských týmů budou navíc pátrat po tom, jak velké dějinné události ovlivnily životy lidí v místech, kde žijí nebo chodí do školy. V rámci projektu Naše okupace budou žáci pod vedením učitelů odhalovat, jak vstup vojsk do Československa v srpnu 1968 ovlivnil život obyvatel jejich obce či regionu. Budou vyhledávat dobové fotografie, noviny, letáky, plakáty a další materiály. A především se setkají s pamětníky a zaznamenají jejich vzpomínky. Příběh jejich obce či regionu v souvislosti se srpnem 1968 budou následně sdílet v mapové aplikaci.
Do letošního ročníku projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách se k dnešnímu dni zapojilo již 555 škol a další budou během listopadu přibývat. „Bylo to hodně zajímavé. Dozvěděli jsme se spoustu informací, které jsme vůbec netušili. Jsme rádi, že žijeme v dnešní době, a ne v té minulé,“ zhodnotil za všechny zúčastněné žáky devátých tříd Základní školy Oskol Kroměříž v loňském roce akci David Netopila. Hostem jejich debaty byl sedmaosmdesátiletý Jaroslav Řihák, který po roce 1950 strávil několik let v komunistických věznicích.
Všechny aktuální informace o projektu Příběhy bezpráví - měsíc filmu na školách, který se věnuje moderním československým dějinám (první republice, 2. světové válce, holocaustu, období komunismu), naleznete na webových stránkách projektu
11-rocnik-projektu-pribehy-bezpravi-mesic-filmu-na-skolach-je-venovan-srpnu-1968-a-sovetske-okupaci-5
Srpen 1968 (foto: www.jsns.cz)