Festival La Película aneb Temperamentní španělská kultura podesáté v českých kinech

Festival La Película aneb Temperamentní španělská kultura podesáté v českých kinech
Divoké historky. Šest divokých historek spojuje téma drobných i větších nespravedlností a křivd, kterým se člověk nemůže bránit, nechce-li překročit hranice zákona či dobrých mravů. Čeho je ale moc, toho je příliš...
Vyjednávač
Plakát k španělskému filmu Vyjednávač.
Program nabízí kromě ryze španělských filmů cyklus, který je zaměřený na tvorbu latinskoamerických států. Těšit se tedy můžete například na argentinský, kritiky oceňovaný snímek Divoké historky (2014), který získal nominaci na Oscara za Nejlepší cizojazyčný film roku 2014 a odnesl si také deset argentinských výročních cen Condor.
Festival má samozřejmě na programu kromě latinskoamerických filmů celou řadu výjimečných snímků španělských. Mezi nimi je například Vyjednávač (2014), který přibližuje jednání mezi předsedou Socialistické strany Baskicka (PSE) a ozbrojenou baskickou nacionalistickou a separatistickou organizací ETA. Snímek je pozoruhodný tím, že na palčivé téma terorismu nahlíží komickou optikou.
Blesk
Z filmu Blesk. | https://www.iffr.com
Někde na pomezí dokumentu a hraného filmu přešlapuje koprodukční road movie Blesk (2013). Hlavním protagonistou snímku je muž, který do Španělska přicestuje za lepším výdělkem. Zpět do své vlasti se rozhodne vydat v předpotopním traktoru, protože na jiný způsob dopravy zkrátka nemá.
Vyvrcholením festivalu by mělo být promítání filmů se španělskou hereckou hvězdou Antoniem Banderasem. Ten patří v současné době k neuznávanějším španělským hercům všech dob, letos byl například oceněn čestnou cenou Goya, kterou uděluje španělská filmová akademie. Organizátoři festivalu lákají na snímky, které představí Antoniovy herecké začátky.
Antonio Banderas
La Película představí začátky Antonia Banderasa. Muzikál Faraónův dvůr pochází z roku 1985.
Festival La Película si budou moci fanoušci vychutnat postupně v Praze (17.-22.2.), Brně (19.-22.2.), Ostravě (23.-25.2.) a Hradci Králové (26.-28.2).