Furiosa: Sága Šíleného Maxe

78%

Komentáře a recenze 32

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 695 bodů
8
Opět over the top, ale Furiosa mi sedla víc než Fury Road, protože mě víc bavily akční sekvence, líbil se mi větší důraz na rozvíjení fikčního světa a postavy - nebo spíš postava.
Anya Taylor-Joy je sice dobrá, ale příběh Furiosiny pomsty jsem tolik neprožíval. To je tím hlavním nedostatkem filmu - necítil jsem nic mimo vysokooktanové bavení a úžas nad technickým zpracováním. A nejde jen o to, že nejsem fanda mlčenlivých hrdinů. Mám raději okázalé showmany jako je Jack Sparrow nebo Joker.
To mě přivádí k záporákovi, který si poměrně krade film. Má docela dost prostoru, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby ho měl ještě více. Nevadilo by mi, kdyby to bylo spíše o něm než o Furiose. Myslím si totiž, že Furiosa a Dementus se polohově nestřetávají; Myslím, že vážnost a útrapy hrdinčina příběhu jsou znevažovány tímhle komiksově přepáleným záporákem.
Chápu tedy proč, ale neprožíval jsem to s ní. Myslím, že divák by musel být lépe vypravěčsky zmasírován, aby se takhle vezl. Dementus sice popraví její matku, přičemž ji na to donutí koukat a ještě při tom ochutná její slzy. Je tak přehnanej, že ho člověk nemůže nemilovat, což je blbý, když bychom se jakožto diváci měli spíše vézt na stejné vlně s protagonistkou. V tom tedy vidím jednu z příčin toho, proč se nevezeme;

Záporák by musel být necharismatická svině. Další příčina tkví v tom, že není kladen dostatečný důraz na Furiosino utrpení; Ačkoliv jsou to formativní momenty její osobnosti, tak v nich nejsme dostatečně máčení a někdy jich jsme dokonce ušetřeni (viz to, jak přišla o ruku; vidíme jen to, jak je ruka zanechána - nikoli to, jak s ji uhryzala/urvala).
Současně je nám Furiosa často prezentovaná jako přespříliš silná a nezdolná, takže s amputovanou rukou přejede půl Pustiny na motorce... Z těchto důvodů jsem do jejího prožívání nebyl tak zapuštěný.
Zároveň ale vidím, že v závěru je snaha zrcadlit okázalého Dementa v mlčenlivé Furiose. Oba přišli o rodinu, což v nich zanechalo velkou prázdnotu. Furiosa ji chce zaplnit tím, že se pomstí Dementovi a Dementus už se ani nemá komu pomstit, a tak dělá vše, jen aby se trochu rozptýlil a dal zapomenout na to, co ho žere. Alespoň takhle se to scénář snaží zarámovat, ale Dementovo minulosti není věnováno takřka nic a on sám se po celou dobu chová jako jednorozměrná chaotic evil karikatura, takže nedokážu brát moc vážně tuhle údajnou hloubku jeho charakteru.
V tomhle ohledu mi ten film dostatečně nesedí, ale těžko říct, co to to opravilo. Pokud bychom víc měli prožívat příběh protagonistky, tak by se musel změnit záporák. Pokud by film měl být spíše o něm, musel by mít aspoň 3h stopáž. Museli bychom vidět, jaký byl Dementus před zhroucením společnosti, jak přišel o rodinu, jak ho to změnilo, jak se stal vůdcem nájezdníků, jak se v beznadějné pustině vypořádává s prázdnotou ve svém nitru, jak to vede zasévání prázdnoty i do dalších niter, jak rozpoutá válku s Immortan Joem a jak se mu jeho konání stane nakonec osudným. V té podobě filmu, kterou jsme dostali, tohle částečně je, ale jak říkám - zas tak dobře to vypravěčsky nefunguje.
Jestliže by se film věnoval spíše Dementovi (což dává smysl vzhledem k tomu, že je atraktivnější postavou), tak bychom dostali i tematicky lepší film, protože pomsta je už docela ohraná a zde navíc emocionálně nefunguje stejně jako toliko nefunguje motiv zuřivosti, která se k té pomstě váže, a která sice je sem tam náležitě vizualizována plameny, jenž halí postavy.
Proto bych navrhoval, aby se tematizovaly spíš motivy traumatu, disociace skrze humor a kompenzační mechanismy v postavě Dementa, který by mohl být vnímán jako takový perverzní odraz Maxe. Dále by se tematizovala beznadějnost pustiny a postapokalyptické sociokulturní a mocenské stavy. Do nějaké míry to přítomné jest třeba v tom, jak jsou všichni zmagořelí a jak vůdci kmenů ovládají svá společenství (Dementus; charisma a příslib zabezpečení, když se mu člověk osvědčí, Immortan Joe: voda,příslib posmrtného života ve Valhalle), ale ocenil bych zkrátka ještě více, protože zrovna tyhle věci mi přijdou zajímavé.
Sci-fi, dystopie, utopie, antiutopie nebo post-apo žánry můžou těžit ze světa, do něhož nás zvou a fantazírovat nad tím, jak by se lidé chovali v rámci různých fikčních stavů. To považuji za tematicky podmanivější než poměrně klasickou revenge story.

Ovšem uznávám, že zde tyto kvality spatřuji více než v předchozích Maxech. Zde se konečně více rozvíjí fikční svět i prezentuje se odhodlanost, kompetence v rámci přežití a starání se o zdroje v kontextu všudypřítomného nedostatku (viz úvodní naháněčka na motorkách).
Nějaká míra naivita je ale přítomná třeba v tom, že postavy hrají krásní herci, který očividně nedostatkem netrpí.
Divák ale tohle přejde, protože Miller ho nebude nudit ani minutu a celé je to režijně vymazlené. Divák může vidět tu práci za tím, jak si autor  důmyslně vymyslel choreografii scény a věděl, jak by měl každý záběr vypadat! Proto tenhle film obsahuje jedny z nejlepších akčních sekvencí vůbec.
Pohledově je to sice více digitální, ale odklon od zemitosti to taky činí rozmáchlejší a členitější. Akční sekvence útoku na obrněnou cisternu je šílená. Ta dějová prokomponovanost, choreografie a záběrování jsou vyhroceně kvalitní. Tohle vážně natočil 80 letej děděk?

GM za sebou má vlastně dobrej příběh o tvůrčím úspěchu, pádu a na stará kolena opětovné cestě na výsluní: Na začátku své kariéry vymyslel Mad Maxe a proslavil Mela Gibsona. Třetí díl ovšem docela posral a pak se to na pěknou dobu zadrhlo. Miller místo dalších Maxů vzal nějaké blbé animáky, až se mu po 20 letech od trojky podařilo dotáhnout Fury Road, což je jeden z nejlepších a nejzběsilejších akčních filmů všech dob. O dalších 9 let později přichází s Furiosou, kde se opět překonává a tentokrát i více rozvíjí reálie svého fikčního světa. Teď jsem opravdu zvědavej, co předvede ve trojice - Wasteland.
p.a.douch
p.a.douch
8 410 bodů
8
Je to dobrý film, o tom žádná. Ale podle mě, se ani jeden z Maxovských filmů, tolik nezaobíral duševními pochody hlavního hrdiny. A nikdy mně to nechybělo. Překonat nebo alespoň dorovnat Zběsilou cestu, to by byl těžký oříšek (u mě se to nepodařilo). Pan George Miller si zaslouží velké uznání za vytrvalost, s jakou nám servíruje příběhy ze světa Mad Maxe. K výkonu hlavní představitelky nemám žádné výhrady co se týče zahrání Furiosy, bohužel jí ale chybí fyzično. Každopádně mi trochu chyběla zběsilost a hlavně Mad Max (i když nám tam jednou probliknul). Lachy Hulme důstojně nahradil původního Immortan Joea. Již známí záporáci potěšili a Scabrous Scrotus mě vyloženě nadchnul (pěkná návaznost na hru). Dementus se taky snažil (důstojně se zařadil vedle Toecuttera, Weze, Ironbara, atd.) Hodně mi připomínal lorda Humunguse. Partička nohsledů Dementuse byla taky dost dobrá (zejména Octoboss byl mě bavil). Takže jedinou podstatnou výhradu mám k postavě Pretoriána Jacka, ten mi do Maxova světa moc nesedl. Doufám že se v dalších filmech nedočkáme nějaké Love Story. Vřele doporučuji návštěvu biografu.
mojmir.sedlacek
6 062 bodů
8
Je to jiné, ale ne špatné. Redefinice toho, jak by měl vypadat našlapaný akčňák 21. století se nekoná, Furiosa se Zběsilé cestě z hlediska adrenalinové živočišnosti a chaotičnosti rovnat nemůže. Nabízí však smysluplný a poutavý charakterový oblouk titulní postavy, jež je nepřekvapivě mnohem aktivnější figurou než Max v předchozím snímku. Osudový souboj okaté Anyy Taylor-Joy (na kterou si ale musíte dobrou třičtvrtě hodinu počkat) s tradičně trochu směšným a mytologizovaným padouchem Chrise Hemswortha má náboj, přesto je snad ještě zajímavější sledovat sociopatické šachy, které spolu hrají vyšinutí muži v čele tří městských osad. Novinka zábavně rozšiřuje svět, z něhož Zběsilá cesta ukázala jen drobounkou výseč, a zase jednou připomíná, že od uspořádání dystopické společnosti opravdu nelze čekat nic pěkného. Kamera, střih ani hudba nedrtí smysly tak intenzivně jako Zběsilá cesta, což leckoho jistě rozhodí, jako komplexní film o motivovaných postavách ve specifickém prostředí však snímek funguje vlastně lépe než předchozí Millerův hit. Není to tedy zcela bez výtek či zdvižených obočí, Furiosa ale za vidění na velkém plátně rozhodně stojí.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 847 bodů
9
První polovina je trochu rozvláčnější, pak se rozjede nejen akce ale i příběh se stává sevřenějším s výraznějším prokreslením postav. Principiálně nefandím dělení do kapitol, zda to byla jedna z možností, jak se vypořádat s delším časovým obloukem. Parádní scény a krásné vizuální záběry včetně několika ikonických. A jedná téměř dojatě romantická scéna, která skončila stejně krutě, jak krutý je tento postapokalyptický svět. Parádní atmosféra se špetkou naděje ale také realismu, protože v tomto světě není možné se neušpinit.
Jto_rating
Jto_rating
1 470 bodů
8
O co go? Film je dokonalý pro maskulinní diváky. Přestože protagonistka je dívka. Ale je taková Tomboy (dívka s chlapeckými zájmy, toužící po znalostech a nepodřizuje se pravidly). Skoro jediný co v tomto světě najdete jsou motorová vozidla, zbraně a pokoušení se přežít. Jedná se již o pátý díl ze série Madmax. Já osobně jsem začal až když to nebylo tolik o Maxovi (Šílený Max: zběsilá cesta, 2015 [9/10]). A ono to fungovalo. Pro vás skvělá zpráva, pokud jste Maxem nepolíbení (🤨) můžete začít tímto novým filmem. Je totiž prequelem toho oscarového filmu z roku 2015 a jak řekl režisér (téměř osmdesátiletý oscarový borec George Miller) - tyto dva díly si můžete pustit jako jeden velký film, protože jsou skvěle propojený. Děj Příběh pojednává o malé Furiose, která je odvlečena ze své domoviny - zeleného ráje. A je vláčena pustinou jako majetek, dokud se nepokusí dostat se domů. Postavy Perfektně zahrané postavy. Ať už protagonistka Furiosa hraná Taylor Joy (Menu - 8/10, Seveřan - 8/10, Rozpolcený - 7/10) Dementuse se zhostil Chris Hemswort (Vyproštění 1, 2 - 7/10, Thor v MCU), který si tuto roli podle všeho velmi užíval a podal skvělý herecký výkon. Chová se tu jak humorně tak šíleně. Popravdě řečeno možná herecky lepší než Anya, ale ta neměla tak emoční postavu. Ještě tu hraje postavu mentora Tom Burke, který předvedl tak nějak průměrný výkon. Look a feeling Vizuál se drží v podobném duchu jako jednička, ale je tam více CGI, které tak ve dvou případech je na škodu. Každopádně to co je prakticky je slušně natočeno. Naštěstí snímek jen nekopíruje kostru předchozího dílu, ale dostaneme se i na jiné lokace nebo uvidíme další zajímavé akční scény. Díky tomu získáme aspoň minimální lorový přínos. Každopádně ve ¾ je to trošku nudnější, protože už víte kvůli budování k čemu to směřuje a nějaký podřádný fighty vás nezajímají, zajímá vás konec. Shrnutí Film kvůli vrčení motorů a krásnému obrazu doporučuji, pokud vás to zaujalo, zkouknout na velkých plátnech . A jestli vyjde další díl, o kterém se šeptalo, tak budu rád. Konečně se dozvíme co bylo dál. . Dodatek: Make-up taylor občas jak se leskne vypadá divně.
FiVe
FiVe
1 037 bodů
9
Skvělý prequel, který neudělá ostudu i bez Hardyho. Ale absenci Charlize nelže odpustit. Nic proti Joyce, ale na tuto roli se vážně nehodila. Bohužel však musím ubrat bod(tak jsme v prostřenu?) za ten zbytečně prodloužený konec.
  • AKCE
  • PUSTINA
  • MAŠINY A KOSTÝMY
  • BROKOVICE
  • KONEC
  • FURIOSA
Pasadenka
Pasadenka
1 014 bodů
8
A tak jsme se dočkali pokračování nečekaného zjevení v podobě našlapané honičky. Stařičký Max opouští vody béček, aby nám nadělil nový svět, s tak výraznou poetikou, že kritici nenechali jedno pero suché. A co pokračování?

Tentokrát je vedeno víc příběhově, rozbředlé v 15 letech, kdy sledujeme Furi, jak se stává tou, kterou je. :D Agresivní přímočarost prvního dílu je nahrazena lineárním vyprávěním osudu dívenky, jenž se stane vládkyní nového světa. Ale ještě ne. Ještě ji čeká dlouhá cesta.

Chris si v tomto snímku zahrál svou, zdá se, oblíbenou polohu pošahaného debílka, jak jej známe už z jiných snímků (konec konců i z poledního Thora. :D) a tudíž dostaneme slušnou nálož šílenosti.

Jinak snímek ubíhá svou neotřesitelnou estetikou a jednoduše baví, jak vizuálem, tak herci. Na CGI je vidět, že není to nejdražší a postavy občas citelně stojí mimo krajinu, ale to je jen věc rozpočtu a snímku to neubírá na zábavnosti.

Také se mi líbí, že polovina času se odehrává v době, kdy je Furi ještě malá holka a nesnaží se co nejrychleji dostat do věku protagonistky.

I když je snímek hodně dlouhý, nakonec mi vadilo, že jsme některé části přeskočily. V tomto režie selhala a film se snažil odvyprávět příliš velký kus, na který nestačil. A tak dostáváme jistou nekonzistentnost v detailech. Jednou se v obraze nimráme 10 minut, jindy zajímavé aspekty zcela přeskočíme, protože není čas. :D

Nakonec se nedočkáme ani pořádné hromadní řežby a odbijeme ji mimo záběr, co je jen pokračování výše zmíněného symptomu. Jednoduše film není sestříhaný úplně dobře a bojuje s náklonem k mini sérii, co podtrhují i textově oddělené části. Co je největší problém filmu a ubírá mu body, avšak podívaná je to i tak skvělá.

Nevím, jak bude film přijatý. Myslím, že většina chyb je citelná pro ostřílenější diváky a laskavé publikum je jistě promine. Mě film opravdu bavil a jak píši v úvodu i celá estetika restartované série. Dávám zaujatých 8. :)
Tom.kom
618 bodů
6
Nový přírůstek do světa šíleného Maxe rozhodně není nová Fury road a ani se jí nesnaží být. Furiosa je více příběhovější, avšak stále epická a DNA téhle série si s důstojností zachovává. Akce je pořád strhující a famózně natočená. Furiosa je tedy velkolepý blockbuster, ale jak už jsem říkal, George Miller se vydává krapet jiným směrem než naposled. Bohužel však v těchto aspektech film jednoduše selhává. Místy je opravdu zdlouhavý a nebál bych se jej klidně o půl hodiny zkrátit. Dále se snímek snaží rozšiřovat samotný svět, jenže i tohle se mu nedaří. Ocitli jsme se v nových lokacích, ale takřka nic jsme se o nich nedozvěděli. Dementus jakožto hlavní záporák se v polovině filmu vypařil a jelikož mezi ním a Furiosou v tu chvíli uběhlo spoustu let, chybí mezi nimi správná či vlastně jakákoli dynamika. Největší problém mám ovšem se samotnou Furiosou. Její postava je naprosto stejná jako na začátku snímku. V dětství je zkrátka drsňačka a stejně tak i na konci, což je problém, když kvůli její minulosti a postavě vznikl celý tenhle prequel. Zároveň jsme neviděli ani jednu montáž, ve které bychom nahlédli do jejího přerodu ve skvělou bojovnici. A já měl tak celkově problém u filmu cokoli cítit a myslím, že kdybych jej neviděl o nic ať už v rámci hlavní postavy či světa bych nepřišel. 6/10
Leefko
Leefko
322 bodů
8
Téměř osmdesátiletý George Miller zase šlape do svého milovaného postapo světa Šíleného Maxe, tentokrát ale bez něj. Rozhodl se totiž zaměřit na Furiosu a na děj před jeho už skoro deset let starou návštěvou tohoto světa, a světe div se, Miller to i přes ještě pokročilejší věk než posledně zvládá. Dostáváme tak docela zajímavé rozpracování motivací samotné Furiosy, kde sice ATJ nepředvádí nijak unikátní výkon, vyvažuje to ale naprosto přepálený( a očividně naprosto užitý) výkon Hemswortha jako záporáka Dementuse, kterého budete milovat i nenávidět. Navíc cením, že Miller pracuje s moc fajn světem naplno, dostaneme několik skvělých lokací, a samotný děj se spíš než na Furiosu soustředí na střet mocipánů z Citadely a zbytku pevností. Sem tam sice zasmrdí trochu digitální look, a Miller by mohl příště trochu víc přidat na plynu a škále, jinak se ale jedná o povedenou záležitost