Gimli slaví 80 let. Rhys-Davies hodil svou nejslavnější tvář s nadšením do ohně

Gimli slaví 80 let. Rhys-Davies hodil svou nejslavnější tvář s nadšením do ohně
John Rhys-Davies aka Gimli | New Line Cinema
Ačkoliv si pro svůj vágně orientální vzhled připsal slušnou dávku arabských rolí, jedná se o rodilého Brita z velšské rodiny zdravotní sestry a koloniálního důstojníka. Protože jeho otec byl brzy po jeho narození nasazen na policejní práci do africké Tanzánie, právě zde strávil John rané dětství a měl přeci jen příležitost hned zkraje života poznat pro Evropana exotickou kulturu. Vzdělání už ale získal zpět v Anglii, kde patřil do úplně prvního přijatého ročníku čerstvě založené University of East Anglia. Založil zde dramatický klub.
John Rhys-Davies
John Rhys-Davies

Herec, Koproducent

6.7
Johnova kariéra se rozjížděla jen velmi pomalu. V televizi se začal objevovat během 70. let jako herec vedlejších rolí. A tak to vlastně zůstalo. Pro jeho rysy mu byly často svěřovány role typu „portugalský gangster“. Ze stejného ranku byla i jeho první ikonická role, když v roce 1981 ztvárnil v Dobyvatelích ztracené archy Indyho egyptského přítele Sallaha. Publikum i Steven Spielberg si ho oblíbili natolik že se nakonec objevil hned ve třech dílech včetně posledního Nástroje osudu.
Pán prstenů: Dvě věže
| 2002 New Line Cinema
Na přelomu století pak dostal příležitost se opět zapsat do širšího povědomí, když získal roli trpaslíka Gimliho v Jacksonově adaptaci Pána prstenů. Na jednu stranu se zdá možná podivné obsadit vysokého Rhys-Daviese do role trpaslíka, a pro herce z toho skutečně plynula řada fyzických nepříjemností. Technicky ale pomohlo, že John byl proporčně o kus větší než herci, kteří ztvárnili hobity, což odpovídá Tolkienově kánonu. Stačilo tedy celou menší skupinku scvrknout jeho celek a filmaři pracovali celkem se dvěma dimenzemi, nikoliv třemi.
Není ale tajemství, že si právě John užil celé natáčení nejméně ze všech. Krom zničených kolenou ho trápila i nepříjemná latexová maska, která mu dráždila pokožku. Dobře známé jsou záběry z posledního natáčecího dne, kdy každý z hlavních herců získal na památku nějakou rekvizitu a na Gimliho připadl jeho obličej zasazený do slušivého rámečku. Jakmile ale herec tenhle dárek dostal do ruky, vyrazil s ním k ohni a mrsknul s ním do něj. Jak plameny pohlcovaly tenhle mučící nástroj, viděli prý někteří Johna se poprvé po letech smát.
Indiana Jones a poslední křížová výprava
Indiana Jones a poslední křížová výprava
John Rhys-Davies
zabili-je-kvuli-chovani-herci-zlobili-tak-to-odnesly-jejich-role-1
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-na-elfiho-krale-7
Je tedy fér říct, že vztah Rhys-Daviese ke své zdaleka nejslavnější roli je poněkud ambivalentní. Jako jediný z devíti členů společenstva si ostatně odmítl nechat udělat na památku padnoucí tetování, elfské číslo 9. Tu čest nabídl svému kaskadérovi Brettu Beattiemu, který ho zastupoval v takové míře, že se jednu dobu uvažovalo, že bude uveden vedle Johna v titulcích. Časem se přeci jen jeho nechuť k roli obrousila a dokonce nabídl, že se zúčastní natáčení Hobita jako poradce svým trpasličím nástupcům. Utnul ale možnost se do role vrátit.
Krom fyzického herectví se Rhys-Davies věnuje i dabování animovaných filmů a seriálů. Jistě se jedná o herce, který nikdy nevystřelil na vrchol, zároveň se mu ale poštěstilo přičichnout k velkým a památným projektům, díky nimž jeho tvář nebude jen tak zapomenuta. I kdyby pod nánosem latexu. I kdyby v domnění, že pochází z blízkého východu. Dnes John samozřejmě objíždí cony a fotí se s fanoušky, stále však ještě nepřepnul do důchodového módu. Je skvělou volbou pro různé patriarchy a dominující dědečky.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu.
zdroje: Wikipedia, Kinobox