Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů a kapitán Titaniku

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů a kapitán Titaniku
Bernard Hill v trilogii Pán prstenů | New Line Cinema
Smutnou zprávu potvrdil pro BBC jeho agent Lou Coulson, rodina se k smutné události prozatím nevyjádřila. Bernard Hill patřil mezi zasloužilé britské herecké veterány. Rodák z Manchesteru se narodil do rodiny horníků. Umění a kultura ho ovšem lákaly o něco více než rodinná profese a v roce 1970 dokončil tamní divadelní školu, kde studoval ve stejném ročníku jako Richard Griffiths (Vernon Dursley z Harryho Pottera).
Bernard Hill
Bernard Hill

Herec

7.2
První výrazné herecké krůčky začal dělat na konci 70. let, kdy se čím dál více objevoval v britských seriálech či minisériích. Objevil se např. v sérii Já, Claudius po boku britských hereckých velikánů a u ostrovních diváků bodoval v 80. letech zejména rolí v seriálu Boys from the Blackstuff. V té době už začaly přicházet i první filmové nabídky. Objevil se např. ve vítězi osmi Oscarů, Gándhím od Richarda Attenborougha.
Většinu kariéry ovšem strávil střídáním televizního a filmového rybníčku, kde střádal zejména vedlejší role. Karta se začala obracet v druhé polovině 90. let, kdy se nadosmrti zapsal do paměti všech diváků a filmových geeků. Nejdříve se objevil v neprávem přehliženém survival thrilleru Lovci lvů a o rok později se coby kapitán procházel po Titaniku z dílny Jamese Camerona. Hill sice nepatřil mezi hlavní postavy jednoho z největších velkofilmů všech dob, i na malém prostoru ovšem dokázal enormně zaujmout a naplno zde ukázal sílu svého herectví. Dokázal, že silné mužské postavy, v jejichž očí se leskne charisma a řeknou toho hodně i beze slov, mu jsou často šity takřka na míru.
Titanic
Titanic
Bernard Hill v trilogii Pán prstenů
Bernard Hill v trilogii Pán prstenů
Bernard Hill v trilogii Pán prstenů
Když se tedy v roce 2002 objevil v druhé části Pána prstenů s podtitulem Dvě věže coby zlem zesláblý a poblouzněný král Théoden, jenž se musí následně vyrovnat s krutou realitou a vést svůj lid, byla jeho pozice ve filmové historii navěky zapsána. Když se o rok později v Návratu krále vrhl do bitvy před branami Gondoru, diváci už mu jen fandili u jeho proslovu a následně plakali nad jeho hrdinským skonem. Bernard Hill dokázal do již tak skvělého obsazení výtečně zapadnout a zanechat za sebou silný dojem. Je pak menší zajímavostí, že původně se herec ucházel o roli Gandalfa, Peter Jackson si ho však nakonec vytipoval do role krále Rohanu. A dobře udělal.
Herec už si od té doby žádnou tak památnou a výraznou roli nepřipsal, diváci ho však mohli zaznamenat i v romantice Wimbledon či Valkýře. Bernard Hill se nikdy nezařadil mezi hvězdy, mezi ikonické herce se ovšem nedostal jen díky Jacksonovi a Cameronovi, ale zejména díky svému neokázalému charismatu a umu vymáčknout ze svých vedlejších rolí a někdy i menší porce dialogů maximum. Což je vlastnost pořád velmi silná a vzácná. I díky ní budou na Hilla fandové Pána prstenů navždy vzpomínat.
Podívejte se také na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: BBC, The Guardian