Knick: Doktoři bez hranic

87%

Zajímavosti 13

  • "Nemocnice Knickerbocker se skutečně nacházela v Harlemu a sloužila chudým, marginalizovaným komunitám, které si nemohly dovolit lékařskou péči. Měla také zásadu neošetřovat afroamerické pacienty."
  • Detektiv Tuggle (Joe Hansard ) byl pojmenován po běžci NY Giants Johnu Tuggleovi, který tragicky zemřel na rakovinu ve věku 25 let.
  • Algernon Edwards vystudoval Harvard. Richard Theodore Greener (1844-1922) byl v roce 1870 prvním černošským absolventem Harvardu. Fotografie Greenera se do jisté míry podobají líčení a účesu Andrého Hollanda.
  • Eva Hewsonová je dcerou Bona .
  • Dr. Stanley Burns (historik fotografie a medicíny, který je technickým poradcem seriálu) v pořadu Fresh Air National Public Radio uvedl, že postava doktora Johna Thackeryho (Clive Owen) je závislá na kokainu, protože Thackery je částečně vytvořen podle skutečného lékaře z té doby, Williama Halsteda, který byl skutečně závislý na kokainu. Halsted se stal závislým na kokainu, protože, jak vysvětlil Burns, tehdy bylo běžné, že lékaři na sobě testovali nové postupy a léky, a kokain, který byl považován za dobré možné nové chirurgické anestetikum, ještě nebyl chápán jako návykový. Doktor Christiansen, kterého hrál Matt Frewer, se zmínil, že ho Halsted s drogou seznámil.
  • Vzhled a chování Algernona Edwardse, stejně jako jeho způsob oblékání, byly inspirovány spisovatelem a aktivistou W. E. B. Du Boisem.
  • První série byla natočena za 73 dní.
  • Clive Owen v jednom rozhovoru prozradil, že vzhledem k tomu, že celá sezóna byla napsána předem a režisér je pouze jeden, scény z různých epizod se natáčely postupně podle toho, kde byly k dispozici.
  • Dr. Stanley B. Burns, odborník na lékařskou historii a historické fotografie, působí v tomto pořadu jako technický poradce.
  • Kokain byl ve Spojených státech zakázán v roce 1922. Heroin byl zakázán v roce 1924.
  • Během rozhovoru mezi čtyřma očima s nejmenovaným koproducentem se Clive Owen zmínil, že zvažuje plán vzít si příklad ze slavného filmu dr.Williama Halsteada (podle něhož je údajně založena jeho postava) i své vlastní postavy ze seriálu, doktora Johna Thackeyho, a ochutnat dávku heroinu jako prostředek k lepšímu pochopení účinků drogy, aby zlepšil svůj výkon v nadcházející 2. sérii, která se z velké části zabývá Thackeryho vznikající závislostí na heroinu, jež je paradoxně důsledkem užívání drogy při jeho léčbě k překonání závislosti na kokainu. Koproducent byl Owenovým prohlášením (a zjevným plánem) natolik znepokojen, že kontaktoval vedoucí a výkonné producenty, kteří uspořádali "intervenci", při níž byl Owen kvůli prohlášení konfrontován.
  • Dr. Algernon Edwards je částečně založen na Louisi T. Wrightovi (1891-1952), vynikajícím afroamerickém chirurgovi, který byl v první polovině 20. století aktivní v newyorské NAACP. Jak Wright, tak fiktivní Edwards studovali na Harvardově lékařské fakultě a promovali jako nejlepší ze třídy. Wright se stal prvním afroamerickým chirurgem v Harlemské nemocnici v roce 1921, tedy dvě desetiletí poté, co se odehrává tento seriál.
  • Doktor Thackery je z velké části založen na Williamu Stewartu Halstedovi (1852-1922), inovativním lékaři z přelomu století, který byl také závislý na kokainu a morfinu.