Automata

59%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 543 bodů
8
Námět je jednoduchý. V postkatastrofické době se určitý pojišťovací agent korporace robotu ROC Jacq Vaucan snaží vyšetřit případy robotů porušujících stanovené primární protokoly proti jejich změně chování. To, co objeví, bude mít hluboké důsledky pro budoucnost lidstva. A tak tu máme další filmovou a po vizuální stránce přívětivou rozpravu o fenoménu zvaném robot a nebezpečí s tím spojené. Ano, už dnes víme, co dokáže tzv. umělá inteligence. A co když tu umělou inteligenci někdo upraví tak, aby robot začal rozhodovat sám a naprosto ve všem? Potom i zákony robotiky podle spisovatele sci-fi povídek a románu Isaaca Asimova budou k ničemu. A právě s tím pracuje tento příběh, který ale na druhou stranu nepřináší nic nového. Vedle podobně zaměřených snímků se však může zařadit beze studu. Svým způsobem se vlastně jedná o detektivku, která je vlivem již provařených námětů značně předvídatelná. Příběh se odehrává v roce 2044 a je to znát ve své hlubší reálnosti. Neuvidíme tu žádné velké futuristické prvky, jak jinak bývá obvyklé a naopak zůstávají mnohé, jak se dnes říká, retro objekty. A právě po vizuální stránce v rámci atmosféry a soudobé doby vše funguje tak jak má. Pomalejší tempo je v zájmu emočních situací a ano, ty také fungují. Jediným překvapením je snad jen Antonio Banderas v hlavní roli. Zhostil se toho s plným respektem. Snímek měl omezený rozpočet, avšak filmaři se s tímto neduhem poprali skvostně. Do filmové historie se zřejmě nezapíše, ale pro fanoušky dobře promyšlené sci-fi, bude příjemnou záležitostí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Komornější variace na "Já, robot". Možná až trošku překombinované, ale všechno vynahrazuje fain holohlavý Banderas a podařená špinavá atmosféra. Za málo peněz docela dost muziky, akorát to mělo přijít o 10 let dřív.
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Občas docela zajímavé, ale celkově nudné. Koukat se na to sice dá, sci-fi je to plnohodnotné, ale prostě bez šťávy. Zaplať pánbůh za Toníka. 38%
Pas
Pas
6 225 bodů
2
Nudomata Strašně nevýrazné sci-fi. Další utopická vize naší společnosti, která spěje pomalu ke svému zániku. Ať už díky přírodním podmínkám nebo nové hrozbě v podobě pokročilé robotické technologie. Klasická zápletka. Lidstvo stvořilo roboty k ulehčení svého života a hlavní hrdina se setká s pokročilejší formou těchto robotů, která by mohla nahradit lidstvo. Bohužel si nedokáži vybavit nějakou výraznější část filmu. Všechny jeho komponenty jsou naprosto nezajímavé a průměrné. Dohromady tak tvoří velmi slabý snímek. Banderas se do něčeho podobného asi už nehodí, záporák slabý, motivace zúčastněných nejasné, chování zúčastněných nejasné. Hodně nedotažená záležitost i na béčkové sci-fi.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
6.5
Holohlavý Antonio Banderas v roli pojišťováka nehod způsobených roboty v domácnostech té hrstky lidí, která přežila sluneční erupce, jež radiací zamořily většinu planety. V jedné chvíli se zjistí, že roboti porušili druhý protokol zakazující jim, aby se sami začali upravovat (a tím nevyhnutelně vylepšovat nad úroveň lidí). A pak nastává klasický děj - roboty je třeba zničit, třebaže ti se ukáží být charakternější než celý zbytek lidské rasy dohromady (proč jsou roboti tak často charakternější, když z hlediska čisté logiky a při odbourání lidské empatie je charakternost nesmysl, mi opět nikdo nevysvětlil). Není to zlé, akorát, že to téma je už tisíckrát ohrané a tento film k tomu nic nového nepřinesl.
Rabadi
Rabadi
2 259 bodů
6.5
Antonio Banderas bez vlasů a vyhublý, jinak herecky skvělý a myslím, že velmi překvapil, protože se do tohoto typu filmu zrovna moc nehodí. Celkem zajímavý film ve stylu Já, robot, téma již tolikrát omýlané a přeci tento film patří k těm lepším. Stojí za zhlédnutí.
martin2560
martin2560
792 bodů
7
Sci-fi z již několikrát prověřeným scénářem -co když roboti získají sebevědomí.Spíš je to i trochu detektivka ale jinak plnokrevné scifi , které neurazí fanoušky tohoto žánru.A.Banderas ve filmu tohoto stylu -nečekané a překvapivé.Zahrál to dobře...
Pacman
Pacman
586 bodů
8
Scénář příliš nepřekvapí, ale rozhodně tenhle snímek patří mezi ty nejlepší za celý rok. Když se nad tím vším člověk zamyslí a popřemejšlí o pozadí příběhu, tak je to vážně hezky (i když na tom moc hezkýho není) podaný. Triky slušný, Banderas konečně v zajímavý roli, hlubší myšlenka. A já vám všem říkám, takhle to tu jednou opravdu dopadne!!!