Herec z Pána prstenů odešel do důchodu. Zpátky se hodlá vrátit jen kvůli jedné výjimce

Herec z Pána prstenů odešel do důchodu. Zpátky se hodlá vrátit jen kvůli jedné výjimce
Brad Dourif – Pán prstenů: Dvě věže | New Line Cinema
Dourifa si lidé obecně nejvíc pamatují z druhé části Pána prstenů, kde ztvárnil podlého intrikáře Grímu. K smrti bledý Sarumanův sluha našeptávající pokořenému králi Theodénovi (Bernard Hill) neměl tolik prostoru, ale Dourif zanechal jako tradičně hluboký dojem. Jeho obličej i specifický hlas z něj ostatně vždy činily adepta na role vyšinutých či morálně pokřivených postav. Jako Billy v Přeletu, kam si jej Miloš Forman vyhlédl na základě divadelní hry When You Comin' Back, Red Ryder?, si bravurně poradil s tragickou postavou tlačenou k fatálním rozhodnutím. S českým režisérem znovu pracoval na retro snímku Ragtime, David Lynch mu ve své Duně svěřil roli baronova posluhovače Pitera De Vriesa a Dourif se následně objevil také v jeho psychologickém thrilleru Modrý samet.
Brad Dourif
Brad Dourif

Herec

6.7
Působivá 80. léta v hercově rejstříku dotváří pozoruhodný kasovní propadák Nebeská brána nebo znepokojivý detektivní thriller Hořící Mississippi, kde byl členem jednoho z nejsilnějších hereckých obsazení dekády. V témže roce díky Mancinimu, jehož dnes považuje za širší rodinu, poprvé naostřil jazyk pro dabing Chuckyho. Dětská hra v režii Toma Hollanda představila světu ikonickou panenku, do níž vstoupí duch zesnulého sériového vraha. Umí tak bravurně sekat nožem a hlavně nadávat, přičemž v peprném slovníku a psychopatickém přízvuku si Dourif vždy liboval.
Chuckyho od té doby daboval v pěti celovečerních pokračováních a slyšet jej můžeme také v seriálu stanice Syfy Chucky, který je aktuálně za polovinou třetí sezóny. Pouze roku 2019 přebral Dourifovy vulgarismy Mark Hamill, jenž panenku namluvil v rebootu Dětská hra s Aubrey Plaza. Šlo o výjimku plynoucí také z neúčasti Manciniho, jenž momentálně zůstává jediným podnětem schopným vytáhnout Dourifa z poklidného důchodu.
Přelet nad kukaččím hnízdem
Dětská hra (1988)
Dětská hra (1988)
Dětská hra (1988)
Hořící Mississippi
Herec, jenž psychopata věrohodně ztvárnil také ve třetím (a nesmírně vydařeném) Vymítači ďábla nebo v epizodě Akt X s názvem Tam za mořem, se rozloučil televizním filmem k seriálu Deadwood z roku 2019. Poté už se objevil jen v neznámém snímku The Shuroo Process, k čemuž jej motivovala účast dcery Fiony Dourif, která si zahrála také v Chuckyho kletbě, Chuckyho kultu a ve zmíněném seriálu. „Dourif řekl, že s hraním skoncoval. Do seriálu se vrátil jen kvůli Fioně a proto, že Dona Manciniho bere jako rodinu. Ale co se týče věcí mimo Chuckyho, v těch už se angažovat nehodlá,“ tvrdí Tyler Nichols z webu JoBlo.
Mancini svého kamaráda ocenil loni v říjnu, když první polovina třetí řady Chuckyho přistála na jím vedené stanici SyFy. „Víc než cokoli jiného v tom mají prsty osobnost a charakter Chuckyho a samozřejmě výkon Brada Dourifa,“ popsal pro Collider důvody, proč Dětská hra stále s úspěchem pokračuje. „Chucky je unikátní postava v tom, jak je současně zavrženíhodný i jistým způsobem k pomilování a šarmantní. To je podstatou jeho apelu,“ vyprávěl jednašedesátiletý scenárista, jenž Chuckymu zasvětil celou kariéru. „Bradův výkon je vždycky úžasný. Je to strašně oddaný herec, byl nominovaný na Oscara. Je mi ctí s ním pracovat a došli jsme do fáze, kdy se vzájemně rádi hecujeme. Zřejmě díky tomu se lidé pořád vrací,“ dodal.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hororů podle Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, JoBlo, Collider