ergotoxin

72

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Uživatel nevyplnil svou lokalitu.



    Hellraiser
    Hellraiser (2022)
    7
    Reboot slavné hororové ságy je věrnější originálu, než většina předchozích sequelů. Inspiraci tvůrci nachází především v druhém díle (Hellraiser II: Hellbound), přičemž převzatou mytologii doplnili o mnoho zajímavých prvků - ať už o nový vzhled cenobitů, nebo o šestero konfigurací skřínky. Přesto filmu jakoby něco chybělo - snad lepší herecké obsazení, snad větší emoční náboj, snad téma lidské vášně, které tlouklo v srdci původního filmu. I tak by bylo pěkné dočkat se pokračování a podívat se, jaké nepěknosti skrývají dosud neodkryté konfigurace.
    Hellraiser: Judgment
    Hellraiser: Judgment (2018)
    2
    Po dlouhé době první originální námět a... no, moc se to nepovedlo. Otevírací akt přichází s bizarní atmosférou, kdy hříšník prochází jakýmsi pekelným auditem. Namísto hrůzy se ale autorům daří vyvolat jen znechucení a tak sledujeme, jak se trojice pekelných nahotinek nechává potřísnit krvavými zvratky. Pak se vše ovšem mění a film se stává lacinou předělávkou detektivky Se7en. O novém Pinheadovi hanba mluvit. Jako klad filmu hodnotím upřímnou snahu rozšířit mytologii Hellraiseru (byť i ta jde ve zbytečně křesťanských šlépějích), jako negativum... Vše ostatní?
    Hellraiser: Revelations
    Hellraiser: Revelations (2011)
    2
    Neskutečné, jak nízko tato série klesla. Revelations je film, který vznikl jen kvůli udržení autorských práv a podle toho také vypadá. Metráž 1h 15m, chatrné dialogy a herecké výkony jak z The Room... Obzvlášť nový Pinhead je opravdu hrůza pohledět. Až si člověk říká, jestli to celé není nějaký trik od Cenobitů, jak nám co největším utrpením přivodit potěšení. To se ovšem nepovedlo a divák při sledování filmu pouze trpí.
    Hellraiser 8: Pekelný svět
    Hellraiser 8: Pekelný svět (2005)
    5
    Hellraiser je poměrně zábavné hororové béčko a zároveň velmi špatný osmý díl ságy Hellraiser. Scénář měl být původně pro samostatný film, což by bylo rozhodně lepší, Pinhead a mytologie Hellraiseru je zde totiž jen takovým přílepkem a celý film svou meta zápletkou připomíná spíš nepovedený kousek ze série Vřískot. Film trpí celou řadou symptomů teenagerovských hororů z přelomu milénia (např. nesmyslné zpomalené záběry, šablonovité postavy a samozřejmě zvrat za každou cenu). Překvapivě obstojné je herecké obsazení s Henriksenem, Katheryn Winnick a Henry Cavillem.
    Hellraiser: Návrat mrtvých
    Hellraiser: Návrat mrtvých (2005)
    5
    O trochu lepší, než předchozí díl, a možná nejlepší (ale i tak špatný) počin v sérii od režiséra Ricka Boty. Film má zajímavé téma (konečně odklon od Derricksonova Inferna), zajímavý vizuál (subkultura v metru) i zápletku (gnostická sekta, hledající nesmrtelnost). Scénář je ovšem opět nekoherentní a plný nezvládnutých halucinací a nočních můr, kvůli kterým je druhý akt filmu vlastně jen zbytečnou výplní bez jakéhokoliv vývoje. Na snímku je navíc znát, že byl příběh původně napsán pro samostatný film, a cenobiti i samotný Pinhead dostanou jen minimum prostoru. O nelogičnostech typu "protagonistka otevřela kostku asi za deset vteřin, vůdce sekty se o to snažil léta" radši ani nemluvím.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci