Profilový obrázek

leafroller

Komentáře 409

Od nejnovějších
  1. Mravenci nesou smrt
    Mravenci nesou smrt (1985)
    7
    Na tehdejší dobu velmi poutavé dílko s trochu naivní záplatkou se dnes řadí již mezi klasiky. Svižné tempo i krátká stopáž jsou dokonale sladěny, aby se divák ani vteřinu nenudil. Znázornění narkomanů je sice velmi emotivní, ale není na něm nic lživého a takto extrémně popisují narkomany i dnešní média. Závěrem nutno konstatovat, že skok pana Jelínka z druhého patra je legendární sám o sobě.
  2. Géniové starodávného světa
    Géniové starodávného světa (2015)
    10
    Fascinující dokument o třech filosofech, kteří dávno před narozením Krista položili základ dnešní civilizace. Na jejich myšlenkách stavíme dodnes naši filosofii i náboženství. Dozvěděl jsem se mnoho o tom, jak ke svým tvrzením došli a proč bychom se nad jejich myšlenkami měli aspoň chvíli zastavit a meditovat. Naprosto úžasnou pointou potom je zjištění, že se jejich filosofie prolínají i navzdory vzdálenosti a času. Zjišťujeme, že se naše myšlení od toho starověkého vůbec neliší.
  3. Dějiny rasismu
    Dějiny rasismu (2007)
    10
    Velmi faktický a na můj vkus silně otřesný precizně zpracovaný dokument o vztahu mezi otroctvím a rasismem mapující období od dobytí Amerriky po současnost. Dokument odhaluje především pokrytectví minulých i současných velmocí, jejich brutální krvavou historii a zdroje jejich bohatství. Po shlédnutí tohoto vynikajícího díla se už navždy budete dívat na Španěle, Američany a především Brity z úplně jiného úhlu a bez jakýchkoli iluzí. A na rovinu říkám, že některé příběhy vyprávěné v dokumentu jsou natolik brutální, že by si slabší povahy měly dát pozor.
  4. Kamarádova holka
    Kamarádova holka (2008)
    9
    Tato komedie je jasným důkazem toho, že vzhled hraje v dynamice vzniku lidských vztahů významnou roli. Rozdíl mezi oběma parťáky je opravu extrémní a pěkně ukazuje, jaké bludy mají v hlavě dnešní icelové a také jak si za žádných okolností nenechají poradit. Každopádně se jedná o můj oblíbený a hlavně velmi svěží film, u kterého na ovladač ani nepomyslím. Klíčový je pro mě potom můj oblíbený citát:"Madam, vulgárnost je nadbytečná, protože žádný verbální projev pro mě nemůže být tak zničující, jako vaše nespokojenost."....kdo jednou mluvil s nějkaým callcentrem, nebo tam dokonce pracoval, chápe. No a vy ostatní.....
  5. Otec Stu
    Otec Stu (2022)
    6.5
    Filmy na motivy skutečných událostí mám rád, protože se v nich obvykle dozvím o někom zcela výjimečném. To ale bohužel neplatí v tomto případě a já si tak celou dobu sledování filmu kladl stále stejnou otázku: Proč? Proč byl film natočen? Čím je ten člověk výjimečný? Čí je to kámoš? Nebo spíš byl. Film je hezky natočený a Mark je jako obvykle brilantní, jen ta motivace je na můj vkus až příliš slabá.
  6. Krvavá volba
    Krvavá volba (2000)
    5
    Velmi schizofrenní zážitek. Z jedné strany výtečně řemeslně natočený snímek, z druhé strany odporný propagandistický odkaz. Hodně to připomíná film Argo, ve kterém také vzbouřený lid vyhání nenáviděné otrokáře. To by mi až tak nevadilo, ale že bylo nutné dát pistoli do rukou malé holčičce, abychom mohli ospravedlnit bezhlavou střelbu do davu dětí, to je i na mě docela dost k blití. Film tedy mohu doporučit jen skalním bijcům "teroristů".....a Američanům.
  7. Mafia
    Mafia (2002)
    3.5
    Mám rád hry, ve kterých mám na výběr. Výběr v obtížnosti, v taktice a především v tom, zda sledovat či nesledovat příběh. V tomto směru velmi oceňuji třeba Bioshock 1+2 nebo Dead space. V těchto hrách sice příběh probíhá, ale jen na pozadí a já si mohu vybrat, zda mě zajímá, nebo ne. V této hře na výběr není. Videa se sice dají přeskočit, ale hra to obejde velmi nudnými pasážemi, kdy se někam jde pěšky. Nebo se na někoho jen tak čeká. Velmi monotónní úkoly splývají v jednu nepřetržitou nudu. Za mě není Mafia hra, ale interaktivní a velmi nudný film. Ale pokud máte tento styl rádi, asi vás uspokojí. Já osobně hraju hry z jiného důvodu.
  8. Iveta
    Iveta (2022)
    5.5
    Musím říct, že jsem byl zklamaný a to z mnoha důvodů. Především jsem se za ty tři hodiny dozvěděl tragicky málo informací. Film mohl pohodlně mít 100 minut a vše potřebné by bylo řečeno. Herci byli oškliví a neuměli moc zpívat. Jejich projev mi přišel spíš jako parodie hudby 80. let a jen doufám, že to nebylo schválně. Chyběly mi historické záběry a prostřihy do tehdejší reality. Zkrátka mám asi smůlu, že Ivetku i Petříka pamatuji, jinak by mi to asi tak nevadilo.
  9. Muži, kteří nenávidí ženy
    Muži, kteří nenávidí ženy (2011)
    7
    Film má jednu zásadní vadu: je prvním dílem v sérii. To do filmu přináší scény, které nemají pro děj žádný význam a neúměrně protahují stopáž. A i když je to film o brutálním násilí páchaném na ženách, vše kolem znásilnění Lisbeth je zbytečné a podle mě filmu jen škodí. Vytrhává to z děje i soustředění. Jinak je to velmi poutavá a zajímavá detektivka, která určitě neurazí ani milovníky Poirota. Jako jsem já.
  10. Thor: Láska jako hrom
    Thor: Láska jako hrom (2022)
    7.5
    Problém se záporáky je v komiksových filmech bohužel velmi rozšířený. Většina je buď nějaká nedefinovaná síla z vesmíru, nebo oběť nějakého jevu, která je však veskrze dobrá a zlo páchá v podstatě z kladných motivací. Nebo proto, že nemá kontrolu nad vlastním tělem a myslí, to je taková druhá varianta. A to je bohužel i tento případ. Pan Bale je sice brutálně démonický a role mu výborně sedí, nicméně na závěr zklame (moje očekávání). Jediným skutečným filmovým badguyem tedy zůstává Joker. Pojmout filmy o Thorovi jako komedii byl opravdu geniální nápad. Zvlášť po trochu rozpačitých prvních dvou dílech. Ragnarok byl však již velmi vtipný a u tohoto dílu jsem se smál asi mnohem víc. Žádné předstírání reality, žádná umělá americká hloubka jako v Avengers. Thor se stal čirou zábavou, což je moc dobře. Působivou a efektní. Už to dávno není o tom, "kdo je hoden" a kdo není, je to o tom frčet dopředu a nesrat se s tím. Ano, přiznávám, že mi během koukání několikrát cukla ruka směrem k ovladači, zejména při přehnaně vypjatých romantických scénách, ale tím si celkový dojem nemusíme kazit. Co ho však pokazí spolehlivě, je dnes velmi rozšířená prezentace homosexuality jako něčeho běžného. A tak po panu Sulu, Batwoman a mnoha dalších, i zde máme kamínky, co se "vezmou večer u ohně za ruku" a ráno mají malý kamínek. Jsem možná poněkud konzervativní, nicméně jsem přesvědčen, že takové věci do filmů pro děti prostě nepatří. Penalizace 20%.
  11. Elvis
    Elvis (2022)
    8
    Zavraždil plukovník Elvise? To je otázka, na níž hledáme odpověď. Přiznávám, že jsem se nadměrné stopáže filmu děsil úplně zbytečně. Hluchá místa zde prakticky nejsou a ten jakýsi únik do snového světa se nejen dá snést, ale je vlastně příjemnou změnou a předělem mezi kapitolami. A je to mnohem lepší předěl než třeba u Rocketmana a jeho, z mého pohledu velmi otravných muzikálových vložek. Co mi vadilo, byly velké časové skoky uprostřed Elvisova života. Mám si snad myslet, že se v těch 10 letech nedělo nic zajímavého? Nebo snad mám průběh těch let notoricky znát? Zde podle mě byl děj osekán na úkor živých vystoupení. Co se mi naopak líbilo, byl kontrast mezi "starou popmusic" a tou novou, Elvisovou. Ubíjející frustrace tehdejší mládeže z poslechu starých dokola omílaných vyčpělostí typu Simonové s Chladilem, do nichž vlétl Elvis se svou vesmírnou energií. Byl to takový pankáč 50. let, jen s tím rozdílem, že on a jeho muzikanti na své nástroje uměli dobře hrát. Ani tak bych však v této puritánské, pokrytecké a rasistické době nechtěl žít. Neměli to hoši snadné.
  12. Předem vinni
    Předem vinni (1991)
    9
    Když vás oficiální státní komise nutí křivě přísahat, říkáte si, že jste asi v nějaké komunistické diktatuře. Když potom odmítnete a oni zařídí, že se vám zhroutí celý život, je tento dojem kompletní. Tento film je doslova po okraj nabitý snad všemi příklady vlivů tohoto zrůdného politického jednání, které bylo paradoxně motivované hlavně osobní publicitou jednotlivých inkvizitorů. Potíž je v tom, že se o žádnou komunistickou diktaturu nejedná, jedná se o světové šiřitele svobody a demokracie.....Spojené státy americké.
  13. Julie & Julia
    Julie & Julia (2009)
    9
    Máslo, máslo, máslo.... Pokaždé, když ten film zase a znovu vidím, chci sehnat tu kuchařku a začít podle ní vařit. Do rána sice vychladnu, ale tím si ten pocit nemusíme kazit. Spojení dvou knih, dvou skutečných příběhů funguje v tomto minimalistickém snímku dokonale. A vždycky, když si ten její cápek dal něco do pusy a začaly mu odkapávat sliny, chtěl jsem tolik být na jeho místě. A jakoby vaření samotné nestačilo, ve druhém plánu řešíme potíže s americkými politickými procesy a zuřivým honem na domnělé komunisty. Ten film je prostě komplexní a to je dobře.
  14. Star Wars Jedi: Fallen Order
    Star Wars Jedi: Fallen Order (2019)
    3
    Z mého pohledu absurdní obtížnost od samého začátku. A to jsem šel na "easy". Navíc mi připadá, že hra nebyla určena pro gamepad, protože ovládání na něm je tragické. Je to škoda, protože Force Unleashed byla úžasná hra. Hle, jak se dají dvě stejné věci udělat úplně jinak.
  15. Dr. House
    Dr. House (2004)
    6.5
    Ally McBeal je zpět. Nedělám si srandu. Anorektická Flockhart byla nahrazena charismatickým Lauriem, advokátní kancelář lékařským pokojem, absurdní žaloby exotickými chorobami. Jinak se ale seriály v podstatě neliší. Co mi na Ally vadilo, že byly právní případy velmi rychle nahrazeny mýdlovou vatou mezilidských vztahů. A přesně to se děje i u House. Úvodní zaujetí lékařskou tématikou postupně řídne v bahně Housovy drogové závislosti a v některých dílech je až polovina času věnována osobním roztržkám s lidmi, které House scénáristicky naštve. Z druhé strany musím přiznat, že při správném zacházení s ovladačem lze tyto vycpávky eliminovat a vychutnat si diagnostickou práci, kvůli které se na tenhle seriál díváme.
  16. Dannyho parťáci 3
    Dannyho parťáci 3 (2007)
    8.5
    Návrat do Vegas byl po zpackaném druhém dílu opravdu potřeba. Ale ani zde se neobejdeme bez nepříjemností. Asi hlavní z nich je smlouva pana Garcíi na účast v dalším pokračování. Jeho vystoupení, stejně jako účast pana Cassela, je v tomto filmu nadbytečná a je navíc vidět, jak složitě byli do scénáře filmu vměstnáni. Jinak je film cool. Opět tu máme velký plán a spoustu kouzelných technických vychytávek, kterými se překonávají neřešitelné úkoly. Prostě Ocean opět v plné síle.
  17. Top Gun: Maverick
    Top Gun: Maverick (2022)
    6.5
    Koukat na Toma Cruise je příjemné vždy. Stejně tak na F18. A kdyby se vynechaly dojemné romantické odkazy na první díl, film by se zkrátil na správně akčních 90 minut a byla by to 100% pecka. Bohužel mám takový dojem, že tvůrcům namísto oslovení nové generace šlo spíš o nostalgické vzpomínání s generací starou. A to dneska prostě nefunguje. Nefungovalo to v novém Matrixu, nefunguje to ani tady. A když potom stará F14 nakope dva "letouny páté generace" (ať už to znamená cokoli), říkáte si, jestli vás někdo nepřitáhl za nožičku.
  18. Město šílenců
    Město šílenců (1997)
    9
    Pominu-li sociální aspekt tohoto filmu, tak problém mediální manipulace je zvláště v těchto dnech, kdy je nám opět vnucováno kolektivní myšlení, velmi aktuální. A vždy si v takové chvíli vzpomenu na ten "vřelý" vztah našeho opovrhovaného pana presidenta k novinářům, se kterým se mohu jen ztotožnit. Postavy filmu byly nejen dobře vybrané, ale výborně zahrané. Od Hoffmanovy oportunistické asistentky až po zničeného muže v bezvýchodné situaci. Hoffmanovo balancování na hraně morální a osobní prospěšnosti je potom v příkrém kontrastu s úmysly jeho nadřízených. A kromě toho to dopadne špatně, což se jen tak nevidí. Byl jsem spokojen.
  19. Šimon a Matouš jedou na rivieru
    Šimon a Matouš jedou na rivieru (1975)
    10
    Dnes již klasický, pro mě legendární, snímek o dvojici vyčůraných hlupáků s divokými pěstmi přivedl snad každé dítě 70. let do rozpaků při otázce:"Kteří že jsou to ti praví?" Moje milovaná žena dokonce nedávno pronesla, že když se jako dítě dozvěděla, že to nejsou Bud a Terence, bylo to horší než zjistit, že Ježíšek neexistuje. Tenhle film má rád snad každý, kdo se narodil ve správné době. Nicméně myslím, že naprosto opomíjenými hrdiny, kteří však mají ve filmech velkou časovou plochu, je banda kolem padoucha Morgana. A přitom by bez nich nebyl film nic, nebo maximálně poloviční. A je ironií, že právě oni jsou pomyslným poutem mezi Šimonem, Matoušem a ....."originály".
  20. Catwoman
    Catwoman (2004)
    7
    Přemýšlel jsem, proč má tento film tak strašlivá hodnocení a reakce. A myslím, že je to proto, že je o ženách. Žena jako hrdinka, žena jako zločinec, žena jako průvodce, žena jako kamarádka a "položena" jako komická figurka. A muži? Ti jsou zde jen jako křoví a to včetně pana hezkého. Ze všech recenzí, co jsem si přečetl, čišel tento motiv daleko kupředu jako zápach dobře uleželého sýra z ponožek, jenž vás praští do čela, jakmile otevřete tu prokletou skříňku. A přitom porovnám-li zápletku a děj s jinými superhrdinskými filmy, nelze nevidět jasnou podobnost. A to v dobrém i ve zlém. Je zajímavé, že ve stejné době jako Catwoman vyšel první Spiderman Tobeyho Maguiera a rozdíl v hodnocení těchto filmů je až absurdně extrémní. Přitom filmy jsou podle mě naprosto srovnatelné s tím rozdílem, že Catwoman si na nic nehraje. V čem je ženská natřená krémem horší než hodný vědec, co se nadýchá plynem? V čem je ufňukaný Spiderman lepší než krásná....kočka? V oblibě samotného komiksu? Ale to je dost irelevantní. Je to v množství testosteronu, samozřejmě u kritiků. Nevím, zda mám nějaký testosteronový deficit ega, nebo zda umím mít nadhled, ale mně se Catwoman líbila. Je to oddychovka, u které jsem nemusel ani jednou sáhnout po ovladači. Co chtít víc?
  21. Spider-Man: Bez domova
    Spider-Man: Bez domova (2021)
    5.5
    Předem musím říct, že jsem milovníkem filmů a scifíček, mezi které superhrdiny počítám, zejména. Pominu-li velmi sporná a diskutabilní poselství Marvell filmů, pamatuji, že kdysi bývaly tyto filmy tak akční, že jsem si nemohl odskočit ani na záchod. To, jak se zdá, skončilo. Bez domova je nicotná romantická slátanina, dobrá možná tak pro malé děti. Opravu malé. Nebo pro skalní příznivce komiksů, kteří hltají každý nový detail pocházející z jejich vesmíru. Nevím, zda mělo jít o napodobeninu animovaných a naprosto úchvatných Paralelních světů, výsledek je však tristní. Je to škoda.
  22. The Dry
    The Dry (2020)
    6.5
    Mám rád detektivní příběhy, v nichž mohu pravdu objevovat společně s detektivem a nikdy nevím méně než on. Zápletka tohoto filmu je bohužel založena na tom, že se divákovi pomalu odkrývá pravda, o které však postavy vědí vše. A takový přístup pro mě není zajímavý a rozhodně mě nevtáhne do děje. V tomto případě navíc do velmi pomalého a utahaného děje. Je to škoda.
  23. Klan Gucci
    Klan Gucci (2021)
    5.5
    Upřímně přiznávám, že i když byl film profesionálně natočený a výkony všech zúčastněných, v čele s opět naprosto úchvatnou Lady G., na mě udělaly velký dojem, obsahově to bylo dost o ničem. Upřímně přiznávám, že jsem čekal film o módě a o velikosti světoznámé značky, ale dostal jsem obraz arogantních italských boháčů, kteří vlastním úsilím skoro zničili svou vlastní značku. Upřímně přiznávám, že jsem nevěděl, že značku Gucci postavili na nohy právě Iráčané, které jsme měli až donedávna programově ideologicky nenávidět. Nicméně.....dalo se to vydržet, ale zkrátit stopáž o 30 minut, bude film dokonce poutavý. Z mého pohledu je však stejně zbytečný jako třeba Judy.
  24. Kuratorium
    Kuratorium (2022)
    8
    Poutavý dokument o jedné, pro mě vcelku neznámé, kratičké části našich dějin, nabízí překvapivě několik velmi zajímavých faktů, týkajících se úplně jiné éry. Já jsem se na příklad nikde nedozvěděl, že to byl president Beneš, kdo nás poslal pod křídla ruského vlivu. Nebyl to Stalin, ani rudoarmějci, dokonce ani Gottwald. Ale zpět ke Kuratoriu. Smělý projekt na "aktivaci" české mládeže byl veřejností přijat jistě lépe, než se nám snaží vsugerovat aktéři snímku se svým tradičním českým černobílým pohledem. A ač se zde hovoří o době dávno minulé a mrtvé, je to právě bipolární pohled na svět, který činí tento film v podstatě aktuálním.
  25. Spiderhead
    Spiderhead (2022)
    8.5
    Netflix opět nezklamal a nabízí příběh jako vystřižený ze série Black mirror. Mrazivý příběh z (podle mě) velmi blízké budoucnosti. Snímek je sice velmi komorní, ale o to více prostoru dává divákově fantazii a tomu krásnému dumání směrem "co by, kdyby". Závěrem nutno podoktnout, že během filmu a dokonce ani po jeho skončení není vůbec jasné, kdo je tu goodguy, nebo spíš, zda tu vůbec nějaký je. Jisté však je, že badguyové jsou zde všichni.
  26. Malý pitaval z velkého města
    Malý pitaval z velkého města (1982)
    10
    Že uměli komunisté točit vynikající filmy a seriály není žádné tajemství. Myslím, že to byl pan Smoljak, kdo řekl, že cenzura byla sice velmi otravná, ale ve výsledku skoro pozitivní, protože přinutila autory psát texty oproštěné od čehokoli politického a to včetně humoru. A přesně to se osvědčilo i v tomto legendárním seriálu. Vše je navíc umocněno tím, že se jedná o skutečné případy ze života ztvárněné tehdejší absolutní hereckou elitou. Na rovinu řeknu, že jsem nadšený pokaždé, když na seriál koukám. A to jsem zažil jeho televizní premiéru.
  27. Alfa
    Alfa (2018)
    8.5
    Ukázat dnešním mladým a rozmazleným "filmovým kritikům" dobu kamennou tak, aby se shodovala s jejich romantickými představami, je nemožné. Mně osobně se však tento obraz předkovové doby líbil. Zdálo se mi to uvěřitelné a nevadila mi dokonce ani animovaná zvířata. Tvůrci pustili uzdu své fantazii a postarali se o to, aby nám z onoho dávného světa ukázali víc, než bylo pro děj filmu nutné. Pokusili se nám zpestřit podívanou rituály, oblečením a dokonce šperky. A to je velmi dobře, vzhledem k tomu, že se tehdejší člověk od toho dnešního z hlediska myšlení a inteligence v podstatě nelišil, což je potřeba divákovi připomínat.
  28. Životní trefa
    Životní trefa (2022)
    8.5
    Myslím, že to není film pro každého, i když vydržet by ho měl bez problémů každý. Já měl to smůloštěstí, že jsem basketbal dlouhé roky hrál a mohl si tedy ve filmu najít drobnosti, které jiný asi příliš neocení. Byly to hlavně tréninkové metody a cvičení. Hodně mě překvapila plejáda slavných basketbalistů, kteří se ve filmu mihli. A i když jsem z nich poznal jen málokoho, jsem přeci jen už starší ročník, tak dvě generace pozadu, je hezké, že se dali s Adamem dohromady, protože basket je třeba propagovat vždy a všude.
  29. Moonfall
    Moonfall (2022)
    7.5
    Moonfall je normální oddechové scifíčko, které vám dá hned na začátku jasně najevo, v jakém druhu sci-fi se bude pohybovat a že ho tedy nemusíte brát příliš vážně a můžete se prostě jen bavit. A přesně to jsem udělal - nebral jsem vážně ani ten film a hlavně ani sebe a......vyšel z toho pohodový večer a dobré hodnocení.
  30. Mořská příšera
    Mořská příšera (2022)
    9
    Naposledy jsem se takhle pobavil u Lego příběhu (samozřejmě první části, o tom žádná). Je to svižné, vtipné a akční. Co mě ale překvapilo nejvíce, je jistá angažovanost a také aktuálnost tohoto filmu. Angažovanost v dnešní době tak moc potřebná. Ani si nevzpomínám, kdy jsem naposledy slyšel silné volání po míru bez ohledu na minulost. Nelze zde nevzpomenout citát pana Duška z jeho geniálního Pojednání o životě:"Kdyby tenkrát tvůj táta mýmu tátovi neřekl....." Působivé bylo i obvinění politiků/panovníků z rozpoutání a udržování absurdní, však velmi výnosné nenávisti. Myslím, že v dnešním globálním světě je dobré vtloukat dětem už od malička do hlavy, že cokoli se na světě děje, na tom někdo vydělá. A také že když vám nějaký politik vnucuje iracionální nenávist k nějaké osobě (nebo dokonce celému národu či rase), bude na tom vždy něco podezřelého, bude v tom vždy nějaká lež. Na závěr bych rád vzpomenul pana Marka Ebena a jeho poznámku o hyperkorektnosti. První žena-generál v české armádě byla jmenována v roce 2017. A opravdu silně pochybuji, že by kdy na jakékoli lodi byl bocman žena. Ano, film je pohádka a jedná se o maličkost, nicméně i z pohádek se dá čerpat poučení, tak by mělo být správné.
  31. LEGO® příběh 2
    LEGO® příběh 2 (2019)
    5
    Jedno z největších filmových zklamání posledních 10 let. Po naprosto fenomenálním a nepřekonatelném prvním filmu tu máme druhý, dějově podobně zajímavý. Jenže má to jednu zásadní vadu: už to není film. Je to jen obyčejný otravný muzikál. A postavy na to ještě během filmu upozorňují, což je vrchol. Veškeré kouzlo zmizelo, ze zábavy se stal vopruz. Zbývá tedy už jen jedna otázka: Proč? Snaží se snad studio zaměřovat na velmi malé děti? A pokud ano, to jako v jedničce nefungovalo? Podle mě totiž ano. A velmi dobře. Je to velká škoda!!!:-(
  32. Zkrať to, zlato
    Zkrať to, zlato (2021)
    5
    Filmy o cestování časem jsou moje vášeň a vždy ocením, když se někdo dobře vyrovná s putováním do budoucnosti. Není to totiž tak snadné jako s minulostí. Žel tento film se s ním dobře nevyrovnal. Od začátku cesty není po celý film jasné, o co jde, co má být výsledek (i když skalní filmový nadšenec konec odhadne snadno). Jenže filmy nejsou o cíli, ale o cestě. A cestu zde představuje několik zběsilých skoků časem, které hrdinu stále více vyřazují z prostředí a děje, takže divákovi nezbývá, než trpělivě čekat, jestli "něco bude". A i když se hlavní hrdina hned několikrát odvolává na Groundhog day, nemá s ním tento film nic společné. Absolutně nic.
  33. Podvodník z Tinderu
    Podvodník z Tinderu (2022)
    9
    Tento film je o lidské hlouposti a oběti v něm nejsou žádné. Jsou v něm jen chytří nebo hloupí lidé. Hloupých je v něm ale více. Takže za mě naprosto žádná lítost ani pobouření. Nikdo v tomto filmu totiž nikoho do ničeho nenutil.
  34. Senior Year
    Senior Year (2022)
    6.5
    Stokrát použité a ohrané téma, které nejspíš ještě stokrát uvidíme, protože dospívání je pro mnoho lidí období, na nějž se prostě dobře vzpomíná. K samotnému filmu nutno říct, že chytrý člověk si prostě přečte obsah a obsazení a hned ví, zda mu film sedne a zda si u něj chce odpočinout.....nebo zanadávat, je to každého volba. Já osobně jsem měl jediný problém a tím bylo obsazení hlavní dospělé hrdinky. Naprosto totiž rozumím tomu, když někdo v dlouhém kómatu fyzicky dospěje, ale ztloustnout na tekuté stravě prostě nejde:-)
  35. Armáda mrtvých
    Armáda mrtvých (2021)
    6.5
    Pohodová podívaná pro nenáročné a musím přiznat, že jsem i navzdory dlouhé stopáži nevzal do ruky ovladač, což je jednoznačně pozitivní. Film si na nic nehraje a dá vám hned zpočátku jasně najevo, co od něj lze čekat. Máte proto již na počátku možnost ho vypnout a jít se věnovat něčemu jinému (namísto sezení a vymýšlení, proč je ten film tak hrozný a za co vše se mu dají sebrat procenta). Dost nechápu velmi krkolomné a zbytečné spojení s filmem Armáda lupičů, jenž byl prostě jiný. Byl o něčem jiném, pro jiného diváka. Z druhé strany, kdybychom všechno věděli, byla by to děsná nuda.
  36. Ztracené město
    Ztracené město (2022)
    5
    Natočit remake Honby za diamantem, tentokrát se Sandrou Bullock a Bradem Pittem považuji za vynikající nápad. A musím říct, že od chvíle, kdy se ve filmu Brad objeví, vše funguje naprosto dokonale. Celých 10 minut. Je to škoda, protože v té myšlence byl potenciál. Snad příště.
  37. Ratchet & Clank
    Ratchet & Clank (2016)
    7
    Série Ratchet & Clank je moje srdcovka už od prvního dílu. Je to veselá, akční a poctivá střílečka bez zbytečných videí a pitvání v příběhu. Resp. příběh tam je, ale když nechcete, nemusíte ho sledovat, hra vás v tomto zcela výjimečném případě totiž nenutí. Nicméně.... I tato série se zdá býti vyčerpaná. Po několika (myslím, že dvou) hodně trapných a otravných pokusech přenést tuto čistou singlovku do online/multi světa došly tvůrcům nápady úplně. Proto nový díl na PS4 předem ohlásili jako remake úplně prvního dílu, což mi nedává tak úplně smysl, protože číslo 1 byl remástrován na PS3 a hráči ho tím pádem dobře znají. Nejvíce mi však na tomto dílu vadí závodní minihry. Od těch studio už jednou ustoupilo a všichni jsme si oddychli, proto nechápu, proč bylo tolik nutné se k nim vracet. Kdybych chtěl závodní hru, koupím si NFS. Každopádně kdo Ratcheta nikdy nehrál, bude nejspíš spokojen. Já mám smíšené pocity.
  38. God of War
    God of War (2018)
    8
    Na první pokus mě hra hodně štvala. Přestala totiž být klasickou mlátičkou, prostou bezduchou akcí, pro kterou jsem měl tuto sérii rád. Množství a způsob různých nových vylepšení si totiž nezadá s principy používanými v klasických RPG, které právě kvůli tomu nehraju. Nicméně chápu, proč se to stalo a uznávám to. Na druhý pokus byla hra navíc docela zábavná. Velmi oceňuji lokalizaci, i když jen v podobě titulků. To se u originálek od Sony jen tak nevidí. Příjemné je také
    • česká lokalizace
    • nastavení obtížnosti
    • RPG prvky
  39. Voyagers - Vesmírná mise
    Voyagers - Vesmírná mise (2021)
    7
    Stejně jako Equilibrium klade si film otázku, zda je umělé usměrňování lidského chování etické a hlavně praktické. A já nevěřím svým uším, když jako skalní ochránce lidské svobody a anarchista říkám, že za jistých podmínek ano. Možná je to tím, že jako nezlomný pragmatik nevěřím utopicky-optimistickému pohledu, který pointuje tento snímek. Každopádně v dnešní popandemické filmové bídě jsou Voyagers snesitelnou zajímavostí.
  40. Frequently Asked Questions About Time Travel
    Frequently Asked Questions About Time Travel (2008)
    8.5
    Tenhle film má pro mě dva přívlastky, které by za normálních okolností znamenaly pohromu, zde však naprosto sedí: anglický & komorní. To ovšem nebrání zesměšnění všech klišé, která se s cestováním v čase pojí. Paráda! Narazil jsem na něj čirou náhodou. To ovšem nebrání tomu, aby se zařadil mezi železné stálice typu Waiting...