Firma

67%
Firma
Plakát traileru

Filmová adaptace stejnojmenného bestselleru J. Grishama, jehož protagonistou je ambiciózní absolvent práv elitní vysoké školy, který přijme lukrativní místo v dobře zavedené advokátní firmě. Záhy však zjistí, že se ocitl v nepříjemné propasti, neboť za honosným firemném štítem se skrývá organizovaný zločin. A pokud se některý ze zaměstnanců vzepře nemilosrdným pravidlům hry, je stejně nemilosrdně zabit...




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Zpracování příběhu je vcelku solidní, ale nějak zdlouhavé. Některé scény jsou zbytečně natahovány, což zapříčiňuje nudnost a ztrátu tempa. Faktem je, že se naopak netlačí na pilu a nechává dějovou linku se plně rozvinout. Výkon Toma Cruise je přesvědčivý, což kvalitě hodně přidává. Vznikl napínavý thriller z právnického prostředí, který tradičně shazuje příšerný dabing.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Jediná větší výtka. Je to moc dlouhé. Hlavně rozjezd, než Tomovi začne všechno docvakávat se dost táhne. Pak už je ale Firma přesně tím "právnickým" thrillerem, jaký jsem čekal. Ale zajímalo by mě, za co dostala Holly Hunter nominaci na Oscara.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Pollack je románový autor a když už se do něčeho opře, tak nehledí na stopáž, a to je pro někoho možná peklo. Pollack je soattně svým stylem vyprávění spíš evropský, než americký režisér. Cruise ve filmu hraje právnického eléva, který se nechá zaměstnanec ve velké úspěšné právnické firmě, aby poplatil vysokou studentskou půjčku. Něco mu ve firmě nesedí, jenže stojí zato zemřít? Cruise mi ve filmu rozhodně nevadil tak jako kritice a obsazení je lahůdkové - Gene Hackman a Hal Halbrook jsou výborní.


Dodatečné informace

Původní název:
The Firm (více)
  • USA Firma
  • USA The Firm
Premiéra v ČR:
4. 11. 1993
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
42 mil. USD
Tržby:
270,25 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Firma je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch