Dovbuš

65%
Dovbuš
Dobrodružný akční historický velkofilm Dovbuš nás převede na počátek 18. století do temných časů karpatských zemí. K vykonávání vůle a rozkazů panovníka slouží zvláštní vojenský oddíl tzv. opričnici. V centru snímku stojí opričnik Oleksa Dovbuš, který se odvážným bojem za svobodu svého národa stává lidovým hrdinou. Čím více jeho legenda sílí, tím větším je postrachem bohatých. Hrdina však odolává jak pokusům o dopadení, tak o zabití. Mocipáni tedy vymyslí nový plán, ve kterém využijí Dovbušovy slabiny. Tou je jeho dávná láska... (Donart Film)


Režie:

Recenze: Dovbuš

Kinobox.cz
65%

„My bojujeme za naši zemi. A za co bojujete vy?“ ptá se sugestivně po všech stránkách dokonalý Oleksa Dovbuš svých polských nepřátel. Odvážný, ztepilý i sociálně citlivý rek patří mezi lidové hrdiny vyskytující se v pověstech snad každého národa. Překotné a přehuštěné vyprávění se občas snaží budit dojem, že tu jde o něco hlubšího. Nenechte se však zmást. Dovbuš je především kompetentním zpracováním ukrajinských lidových bájí s až příliš aktuálním přesahem do současného dění.


mojmir.sedlacek
6 047 bodů
6
Epické dobrodružství nešetří velkolepými scenériemi i bitvami zahrnujícími mnoho komparzistů, přesto z pochopitelných (tedy rozpočtových) důvodů připomíná spíš tuzemského Jana Žižku (2022) než třeba Statečné srdce (1995). Bratři Dovbušové nešetří vyhrocenými gesty, sliby věrnosti a msty, to vše za zvuků osudové hudby a s panoramaty karpatských vrcholků na pozadí; lehce přepálená epičnost však k tématu a snad i k buditelskému tónu snímku přece jen patří.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 412 bodů
6
Je to výrazně lepší než Legenda Karpat z roku 2018, ale to by bylo asi cokoliv.
Spíše než jednolitý děj film působí jako poněkud překombinovaný slepenec scének z dekonstruované dovbušovské mytologie (a film sám ironizuje způsob, jakým legendy o Oleksovi mezi lidmi vznikají), flashbacků a příběhu o pomstě. Akce, které je tam tedy požehnaně a je docela povedená, maskuje to, že se ve filmu jinak až tak moc neděje. Z mého pohledu je problém, že film hodně předpokládá, že Dobvuše a legendy okolo aspoň trochu znáte. Neznalým divákům moc nenapomáhá zorientovat se v postavách, dobovém kontexu nebo v tom, proč je zrovna Dovbuš postava hodná pozornosti. Ale jsem rád, že jsem to viděl a že se to dostalo i do české distribuce, byť jsem asi čekal o něco více. Kinosál na Chodově byl nicméně do posledního místa naplněn Ukrajinci, takže své publikum to určitě má.

Dodatečné informace

Původní název:
Довбуш (více)
  • Ukrajina Dovbuš
  • Ukrajina Довбуш
  • Ukrajina Dovbush
  • Ukrajina Dovbush - Warrior of the Black Mountain
Premiéra v ČR:
24. 8. 2023
Distributor:
Donart Film
Země původu:
Ukrajina
Rozpočet:
3,25 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné