FAMU FOUR

AI
68%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

FAMU FOUR
V pásmu FAMU Four se seznámíte s tvorbou mimořádně talentovaných tvůrkyň a tvůrců, kterým patří budoucnost českého filmu. Čtvrtý ročník projektu FAMU v kině opět ukazuje, jak se naše kinematografie prezentuje na nejznámějších světových festivalech. Díla spojují nejen mezinárodní úspěchy, ale také motiv, který čeká na objevení. Animovaný snímek Deniska umřela byl uvedený na festivalu Berlinale, kde obdržel Zvláštní uznání. Vypráví o chlapci, kterého zaskočí ztráta domácího mazlíčka. Zjišťuje, že fenka Deniska ho ale vlastně neopustila. Osmý den, který měl premiéru na festivalu v Cannes, sleduje vzdorovitou dívku, která se rozhodne utéct z náboženské sekty. Intimní drama citlivě ukazuje dilema a překážky, s kterými se hrdinka vyrovnává. Stále populárnější formu animovaného dokumentu zastupuje emocionální dílo Přes střepy. Založeno je na skutečném příběhu ženy, která přežila sexuální napadení. Na Oscara nominovaná autorka Daria Kashcheeva se představí divokým sestupem do podvědomí Electra. Film, který byl rovněž uvedený letos v Cannes, je snovým a moderním pojetím starověkého mýtu. (Pilot Film)



Recenze: FAMU FOUR

Kinobox.cz
80%

Hodnocení pásma několika filmů bývá značně ošidnou záležitostí. Nevyrovnanost se nevyhnula ani letošnímu výběru nejžádanějších kraťasů z FAMU. Deniska umřela je citlivým a dojemným příspěvkem k běžnému vnímání smrti. Osmý den a Přes střepy své kvality jistě mají, přesto se nejedná o nikterak zlomová díla. To však rozhodně neplatí o Electře, jež si zaslouží libovolné superlativy i dostatečnou diváckou pozornost. Něco lepšího z tuzemské tvorby letos uvidíte jen těžko.


mojmir.sedlacek
6 047 bodů
8
Leitmotivem hodinového pásma jsou traumata z období dětství či dospívání, od žádného ze čtyř snímků tedy nelze čekat úplně odlehčenou podívanou. Nápaditá a stylisticky odlišná díla se věnují rovněž tématům spojeným s ženským údělem, z čehož se vymyká jen animovaná elegie Deniska umřela. Téměř celou druhou polovinu stopáže pak zaplňuje čtvrtý a rozhodně nejatraktivnější snímek, kvůli němuž by návštěva kina měla být téměř povinností. Electra totiž pochází z dílny Darii Kashcheevy, která za svou Dceru (2019) posbírala nejen několik tuzemských cen, ale po právu to dotáhla až na Oscary.
JaraSlama
JaraSlama
2 029 bodů
9
Nadaní tvůrci z FAMU nadělují 4 vydatné snímky během jedné hodiny. Jeden snímek vás v 10 minutách zavede kreativní a abstraktní animací do srdceryvného příběhu kluka a jeho psa. Druhý tentokrát hraný ukazuje holku, žijící v náboženské sektě, odpojena od civilizace a její touhu po poznání něčeho nového. Následuje čtyřminutová animace o pocitech zneužité a navždy poznamenané ženy jenž mapuje samotné pocity obětí těchto činů. No a samozřejmě nejlepší nakonec! Electra je půlhodinové komplexní dílo, které je jedno z nejlepších, co jsem tento rok viděl. Námět o předčasném dospívání, vztahu ke svému tělu a hrozivé následky traumat z minulosti jsou nacpané a vyprávěné v jedinečné, hrané stop-motion animaci.

Dodatečné informace

Původní název:
FAMU FOUR (více)
  • Česká republika FAMU FOUR
Premiéra v ČR:
31. 8. 2023
Distributor:
Pilot Film
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění