Zázračný aparát

68%
Zázračný aparát
Zázračný aparát, film oceněný na festivalu Sundance, mapuje vývoj médií v posledních 150 letech. Fascinující koláž videí zachycuje lidstvo posedlé obrazem a proplétá proslavené virální úryvky z naší kolektivní vizuální paměti, které přenášejí diváka v čase, prostoru a zkušenostech. Tato audiovizuální exploze nabádá ke změně pohledu na sebe i svět kolem nás. Poutavý a provokativní film produkovaný Rubenem Östlundem (Čtverec, Trojúhelník smutku) přináší spoustu otázek, například jak daleko jsme schopni zajít pro nejvíce “lajků” a zhlédnutí. (Aerofilms)



Recenze: Zázračný aparát

Kinobox.cz
55%

V roce 2023 o manipulativní síle médií snad nikdo nepochybuje. Dokumentaristé Axel Danielson a Maximilien Van Aertryck přesto zvedají pomyslný ukazováček, jako by se snažili upozornit, že kolem vzniku a distribuce audiovizuálních obsahů nebývá vždy všechno v pořádku. Z jejich pestré koláže však nakonec nic zásadního nevyplývá, a tak předložený materiál dává smysl spíš jako podnět k debatám s ostatními návštěvníky kina.


Klajnik
Klajnik
8 634 bodů
7
Fajn zamyšlení nad kamerou a médiem - nad tím, co dobrého i zlého umožnuje. Sice to neříká nic nového, ale nevadilo mi si to připomenout. Navíc to trvá jen 80min a výběr videí byl pestrej a zábavnej.
mojmir.sedlacek
6 049 bodů
5
„Kamera ukládá to, co má před sebou. Co si s touto možností počneme?“ Těmito slovy končí švédsko-dánský dokument Axela Danielsona a Maximiliena Van Aertrycka. Tuzemské publikum se možná setkalo s jejich příjemným kraťasem Desetimetrová věž, který v roce 2016 vyhrálo jihlavskou sekci Krátká radost. Jejich Zázračný aparát však udělal díru do světu o poznání větší, když si letos z festivalu Sundance odvezl Zvláštní cenu poroty za kreativní vizi a uspěl i o pár týdnů později v Berlíně.


Dodatečné informace

Původní název:
And the King Said, What a Fantastic Machine (více)
  • Dánsko Zázračný aparát
  • Dánsko And the King Said, What a Fantastic Machine
  • Dánsko And the King Said: What a Fantastic Machine!
  • Dánsko Fantastic Machine
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Dánsko, Švédsko
Tržby:
0 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zázračný aparát je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění