Kopilot

55%

Zajímavosti 3

  • Postava Saída Awada ve filmu vychází ze života Ziada Jarraha - jednoho z libanonských teroristů, který studoval v německém Hamburku.
  • Jedná se o druhý film, v němž se objevuje vztah Ziada Jarraha a Aysel Sengun. Prvním byl televizní film "Hamburská buňka" z roku 2004, který dramatizuje Jarrahovu indoktrinaci, jeho zapojení do skupiny radikálních muslimů a přípravu útoků z 11. září 2001. Tyto dva filmy lze sledovat jeden po druhém: "Hamburská cela" je vyprávěna převážně z pohledu Jarraha, zatímco "Kopilot" je celý z pohledu Senguna (v tomto případě Asliho).
  • Film je založen na vztahu teroristy z 11. září 2001 Ziada Jarraha a jeho ženy Aysel Sengun. Vzhledem k tomu, že film nemá být dokudramatem, byly však provedeny změny; Jarrah je přejmenován na Saída, zatímco Sengun na Asli, a Jarrah se vycvičil pro Al-Káidu v Afghánistánu, zatímco o Saídovi se předpokládá, že se vycvičil v Jemenu. Nebyly také ukázány věže Světového obchodního centra, ačkoli byly použity záběry a fotografie jeho pádu. Vše ostatní, včetně časového rámce a prostředí, je přesnou dramatizací zpráv týkajících se Jarrahova života ve zprávě Komise pro 11. září.