Teritorium

75%
Teritorium
Plakát traileru

Kmen Uru-eu-wau-wau se snaží zachránit svůj domov – deštný prales v Brazílii. Domorodce však ohrožují nejen těžaři, ale nově i covid-19. Část filmu natočili sami příslušníci kmene, ocitáme se tak přímo uprostřed dění.

Domorodí obyvatelé Uru-eu-wau-wau se cítí v ohrožení od chvíle, kdy na jejich území v 80. letech 20. století poprvé vstoupil někdo zvenčí. Žijí v Brazílii v rychle mizejícím deštném pralese. Jejich území ukrajují těžaři dřeva i zemědělci. Domorodci nenacházejí zastání u vlády, naopak zábory půdy podporuje i prezident Jair Bolsonaro. Proto se rozhodnou bránit sami – a na pomoc si berou nové technologie. Za použití dronů monitorují kácení pralesa. Zakládají také vlastní mediální tým, aby mohli vysílat do světa pravdivé zprávy. To se ukáže jako zásadní ve chvíli, kdy se v Brazílii začne rychle šířit covid-19 a Uru-eu-wau-wau se ve strachu z nemoci izolují od okolního světa. (Jeden svět)


Režie:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 332 bodů
8
Možná to maličko romantizuje jednu stranu konfliktu, zároveň je ale pěkné, že to nedémonizuje ani individuální kolonizátory a celkem komplexně zachycuje dynamiku místního konfliktu.

Dodatečné informace

Původní název:
The Territory (více)
  • Dánsko Teritorium
  • Dánsko The Territory
  • Dánsko El territorio
  • Dánsko La forêt amazonienne : notre terre
  • Dánsko Teritórium
Premiéra v ČR:
13. 1. 2023
Země původu:
Dánsko, Brazílie, USA
Tržby:
0,07 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Teritorium je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch