Awoken

51%

Zajímavosti 7

  • Snímek byl kompletně natočen v Jižní Austrálii za finanční podpory South Australian Film Corporation.
  • Režiséra Daniela J. Phillipse inspirovaly filmy jako série "The Conjuring", "The Exorcist" (1973), "The Shining" (1980), "Cloverfield" (2008), "The Blair Witch Project" (1999) a "The Russian Sleep Experiment" (2015).
  • Režisér a scenárista Daniel J. Phillips k uvedení filmu v Severní Americe řekl: "Je skvělé, že se náš malý australský film dostává do různých částí světa, zejména s ohledem na vše, co se v současné době děje. Doufám, že široká distribuce mého prvního celovečerního filmu bude vybízet k novým příležitostem ke spolupráci na projektech v Austrálii i na mezinárodní úrovni. Nemohu se dočkat, až se co nejdříve vrhnu na svůj druhý film."
  • Podle režiséra Daniela J. Phillipse byl úvod filmu během střihu kompletně přeorganizován a nově strukturován. Důvodem bylo představit Karlu (Sara West), hlavní hrdinku a ústřední postavu filmu, jiným způsobem. V rozhovoru pro webovou stránku Blazing Minds uvedl: "Film byl natočen v roce 2006: "Udělali jsme to proto, že tak, jak byl film napsán, jsme ji představovali nejprve jako lékařku, a ne jako studentku, takže lidé nepochopili, že je to studentka-lékařka. Problém vyřešilo kouzlo mého střihače Seana Lahiffa a šikovné ADR. Je úžasné, jak snadno se zdá, že některé informace, které diváci dostávají, jsou samozřejmé, dokud je opravdu nevidíte sestříhané dohromady.
  • FFI (Fatal Familial Insomnia) je údajně skutečný zdravotní stav, který postihuje asi šedesát až sedmdesát rodin na celém světě.
  • Režisér Daniel J. Phillips uvedl, že kultovní hororový příběh "Ruský spánkový experiment" (2015) byl pro film velmi volnou inspirací.
  • Scénárista, producent a režisér Daniel J. Phillips o tomto filmu řekl: "Všichni jsme už viděli strašidelné filmy, u kterých jsme se báli usnout, tento bude první, u kterého se budeme bát zůstat vzhůru."