Shirley

58%

Zajímavosti 5

  • Houby s kloboukem smrti, na které Shirley poukazuje, se vůbec nepodobají houbám s kloboukem smrti, které jsou obvykle bílé a mají plochý klobouk. Je docela možné, že jde o další příklad Shirleyiny psychologické manipulace.
  • Na začátku filmu se Shirley na domácím večírku zmíní, že jsou se Stanleym manželé už dvacet let, což film zasadí do roku 1960. Kniha, kterou píše, Hangsaman, však vyšla v roce 1951, což film zasazuje o deset let dříve. Tomu odpovídá i oblečení a auta, která jsou ve filmu vidět.
  • Vzhledem ke knize, kterou Shirley píše, Hangsaman, se film odehrává na přelomu let 1949 a 1950. Několikrát je vidět, jak si Stanley pouští 12" vinylové desky - v té době velmi nový formát. Gramofonová deska, kterou používá, je však konstrukce a typu, který se objevil až v 70. letech.
  • Děj filmu se odehrává kolem roku 1950, tedy rok před vydáním Jacksonova románu Hangsaman, který ve filmu právě píše. Shirley měla první ze svých čtyř dětí v roce 1945, ale ve filmu žádné děti nevidíme ani se o nich nezmiňujeme.
  • Pohřešovanou studentkou Bennington College, o níž se ve filmu mluví, byla Paula Jean Welden, která 1. prosince 1946 zmizela mimo areál školy při procházce po vermontské turistické stezce Long Trail.