John Wick: Kapitola 4

81%

Zajímavosti 78

  • Během nočního souboje v Paříži John nikdy nenabije svou 9mm pistoli Viper, přestože vystřílí více nábojů, než kolik jich pojme 21 nábojů v zásobníku.
  • Když je John během přestřelky na Vítězném oblouku vhozen do minivanu Mercedes, není nikdy ukázáno, že by řidič minivan opustil. V dalším záběru však uvnitř nikdo není. Také když byl John vhozen, svítila světla, ale v dalším záběru kamery jsou světla zhasnutá.
  • Během celé scény automobilové honičky v Paříži narazí Johnův vůz do několika dalších vozidel a lidí. Přesto kromě chybějících dveří a čelního skla není na autě nikde jediný důlek.
  • Scéna na začátku filmu, kdy se kamera pohybuje podél japonské řeky, je řeka Dotonbori v japonské Ósace. Most vedoucí přes řeku je oblíbeným cílem turistů i místních obyvatel. Oblast je známá množstvím restaurací a obchodů a mnoha neonovými nápisy.
  • Ve všech 4 filmech není ani jednou vidět, že by John Wick něco jedl.
  • Producent Basil Iwanyk přirovnal Chada Stahelskiho a Keanu Reevese k Johnu Lennonovi a siru Paulu McCartneymu: "Všichni jsme se stali tak dobrými přáteli a všichni se máme tak rádi a všichni jsme tak polechtáni úspěchem těchto filmů, kritickým i komerčním, že si všichni říkáme: 'Dobře, jak dát tu kapelu zase dohromady, a to tak, aby si zasloužila dobrý příběh v dalším vývoji Johna. V tuhle chvíli je to Keanu a Chad, kteří se dávají dohromady, aby vymysleli, jaký ten příběh bude. Popisuji to tak, že jsou jako Paul McCartney a John Lennon a já jsem Ringo. Zavolají mi a dají mi vědět: 'Tak jo, objevíme se. Tady je místo, kde se ukážete, a tady je náš příběh."
  • Winston opakuje svůj dialog z prvního filmu a zmiňuje, že varoval Johna před ponořením "malíčku" zpět do vod podsvětí. To má další efekt, protože tak činí, zatímco se plaví na lodi po doslova "podsvětní" (podzemní) řece.
  • Caine používá jako boční zbraň zakázkový SIG-Sauer P365 SAS (o čemž svědčí absence mířidel) se závažím/kompenzátorem hlavně, který se podobá Strike Industries Mass Driver.
  • Na začátku filmu používá Wick pistoli Glock 34 upravenou pomocí modulu Taran Tactical Innovations Combat Master Package. Později obdrží od Bowery Kinga pistoli Taran Tactical Innovations Pit Viper, která je popsána jako "9mm Pit Viper, zásobník s kapacitou 21 nábojů a vestavěným kompenzátorem pro prakticky nulový zákluz ústí hlavně. Přední optické hledí, oboustranná pojistka, rozšířený zásobník pro rychlejší nabíjení, dvoulibrová extrémní spoušť."
  • Markýz používá pistoli Smith & Wesson M&P s předním optickým zaměřovačem.
  • Několik členů francouzského štábu, včetně vedoucího lokací, popsalo natáčení v Paříži jako "peklo"; kvůli dvoutýdennímu zpoždění natáčení v Německu měl Chad Stahelski méně času na průzkum Paříže a improvizoval a měnil lokace na poslední chvíli.
  • DJ, který hraje během koncertu, je "Le Castle Vania". Poskytl 3 skladby pro klubovou scénu v prvním filmu. Skladba, kterou hraje během této scény, se jmenuje "John Wick Mode".
  • Chidi není ve filmu John Wick: Kapitola 4 nikdy nazýván svým jménem. Jeho jméno je odhaleno až v titulcích.
  • Caine říká Johnu Wickovi při závěrečném souboji "Uvidíme se v příštím životě", stejně jako to říká Bodhi (Patrick Swayze) Johnnymu Utahovi ve filmu Bod zlomu (1991). Johnnyho Utaha si zahrál Keanu Reeves.
  • Ve filmu zazní EDM skladby od všeobecně známých umělců tohoto žánru, jako jsou Gesaffelstein a Justice. Většina umělců, kteří se objevují na soundtracku, jsou Francouzi, a proto se hodí k tomu, že se většina třetího dějství filmu odehrává v Paříži ve Francii.
  • Úvodní scéna se natáčela v pařížské "zapadlé katedrále", katedrále La Défense.
  • Caine je slepý šermíř, který ovládá mečovou hůl velmi specifickým stylem obráceného úchopu, který připomíná slavného Zatoichiho.
  • Hagakure je japonský termín a označuje Knihu samurajů. Výraz může znamenat buď "Ve stínu listů", nebo "Skryté listy". Kniha samurajů je publikace, kterou napsal Jamamoto Tsunetomo a která začala získávat popularitu ve 30. letech 20. století.
  • Na základě náhodného úniku informací od Shamiera Andersona měl film původně nést podtitul Kapitola 4: Hagakure, ale při konečném uvedení se titulků nedočkal.
  • Bowery King teatrálně chrastící popisem zbraně, kterou dává Wickovi, připomíná to samé, co dělá Sommeliér ve filmu John Wick 2 (2017), doplněné o podobné použití smrtícího eufemismu.
  • Killova charakteristika evokuje vyobrazení Le Chiffra v románové předloze Casino Royale, který (na rozdíl od toho, jak filmová adaptace postavu vylíčila jako štíhlého a uhlazeného) je gambler s nadváhou, který používá inhalátor. Do pocty Bondovi zapadá i Killův fanatismus vůči Johnovi, protože je kozák, který připomíná Zlaté oko a podobný postoj Zukovského k Trevelyanovi.
  • Caine u sebe nosí kapesní hodinky s fotografií své dcery, které hrají melancholickou melodii způsobem velmi připomínajícím Mortimerovy hodinky a jejich melodii ve filmu Pro pár dolarů navíc (1965).
  • Aimée Kwan, herečka, která ztvárňuje Miu, zvažovala, že s herectvím skončí, než dostala roli v tomto filmu.
  • Podle Chada Stahelskiho a Keanu Reevese je Abdulláh II. jordánský král fanouškem Johna Wicka a půjčil štábu vrtulník, aby mohl odletět na jinak nepřístupné místo a natočit záběr východu slunce.
  • Režisér Chad Stahelski hovořil s USA Insider o tom, jak přemýšlí o tom, že musí s každým dalším dílem rozšiřovat vesmír, a také o tom, jak se mu pokaždé podaří překonat sám sebe. "Nemyslím si, že je to příliš vědomá myšlenka," vysvětlil. "Já je tak nepíšu, nesnažíme se je tak navrhovat." Už dříve poznamenal, že o filmech raději přemýšlí jako o milostných dopisech a poctách věcem, které má rád. Každý z nich je jakousi slátaninou všech věcí, které by si přál, aby ve filmech existovaly, ale neexistují. Například sérii "John Wick" přirovnává k současné fantasy, která v jiné podobě prostě není. "Kdybych řekl, jmenujte nějaký současný fantasy film, co byste řekli?" zeptal se. "Tak jsme si řekli: 'Dobře, tak my uděláme vlastní verzi s vlastní mytologií'. Takže teď musím ten svět neustále rozšiřovat a způsob, jak to udělat, není delší akční sekvence nebo velké výbuchy." Ačkoli se ve filmech objevují delší akční momenty a masivní násilné podívané, Stahelski vysvětlil, že právě komplikovaná mytologie věcí, jako jsou hotely Continental a mnoho rodin a frakcí, které sedí pod tajemnou Nejvyšší radou, diváky upoutala a nutí je vracet se pro další díly. Proto jsou připraveny na vlastní spin-offy. "Fascinuje mě japonské pojetí umění umírat," vysvětlil. "Jen samuraj může znát samuraje, jen bojovník může znát bojovníka, jen John Wick může znát Johna Wicka. Takže bez ohledu na to, na jaké straně hranice stojíte, všechny tyto lidi spojuje pouto a právě toto pouto nám přišlo opravdu zajímavé." ''Čtete recenze o tom, jak je to směšné, extrémní nebo hyperrealistické. My víme, že jsme si velmi dobře vědomi sami sebe," řekl o stupňujícím se násilí ve filmech. "Takže když někoho shodím ne z jednoho, ne ze dvou, ne ze tří, ne ze čtyř, ne z pěti, ale ze šesti schodů, dávám všem najevo, že jsme s vámi. Jsme s vámi." A dodal: "Proto nezastřelíme deset lidí, ale čtyři sta lidí. Chceme, abyste věděli, že si děláme legraci z žánru, děláme si legraci sami ze sebe. Pohodlně se usaďte, zasmějte se. Pokud z toho máte nějaká témata a pokud máte rádi některé postavy, pohodlně se usaďte a užijte si to!" Režisér na závěr poznamenal, že lidé, kteří pracují v zákulisí filmů o "Johnu Wickovi", přesně vědí, co dělají, a jsou velmi hrdí na to, že jejich postava prochází trestem, který má blíže k dovádění kreslených postaviček než tradičních akčních hrdinů. "Je to kreslený Bugs Bunny, je to Wile E. Coyote, je to Buster Keaton, je to Harold Lloyd, je to Jackie Chan. Je to všechno, co máme na filmech rádi, a snažíme se o to podělit s každým, aby se inspiroval nebo zasmál," řekl Stahelski. "Také víme, co děláme. Nemusíte přijít do scénáristické místnosti 'Johna Wicka' a říct si 'vy jste se zbláznili'. Jo, my už to víme. Jsme si toho dobře vědomi."
  • Shamier Anderson uvedl, že alespoň v jeho představách potřebuje Stopař peníze z odměny, aby mohl nějakým způsobem pomoci své matce.
  • Tyler Bates a Joel J. Richard se vracejí, aby složili hudbu k filmu poté, co tak učinili u předchozích tří filmů. Album se soundtrackem vyšlo u vydavatelství Lakeshore Records 24. března 2023.
  • Keanu Reeves při natáčení filmu omylem "rozřízl hlavu jednomu pánovi".
  • Pozoruhodná scéna, v níž Wick likviduje zločince zbraní vypouštějící výbušné náboje, což z ní činí jednu z nejvýraznějších sekvencí filmu, byla téměř vyškrtnuta, protože scéna bez dokončených vizuálních efektů nebyla zdaleka tak působivá. Chad Stahelski naštěstí vybojoval dokončení scény, díky jejímuž zařazení vznikla jedna z nejdiskutovanějších akčních scén roku. Režisér prohlásil: "Všichni jsme si mysleli, že je to pravda: "Když vidíte horní záběr bez všech parádních efektů a nevidíte žádný Dračí dech, který vychází se záblesky z hlavně, co si myslíte, že je na střihačském stole? Až skoro do konce to bylo na seznamu, o kterém si spousta dalších lidí myslela, že bychom ho měli vystřihnout," potvrdil Stahelski pro Vulture. "Až když jsme tam dali dočasné vizuální efekty, lidé si řekli: 'A sakra. Nemysleli jsme si, že to bude něco takového. A já si říkám: 'Ještě že jsme to nestříhali'." Sám Stahelski podrobně popsal, jak byl původní přístup k sekvenci opravdu nedotažený, dokud nezískal inspiraci z neobvyklého zdroje. "Schodiště jsem věděl, že mi může patřit, protože to byla metafora Sisyfa, který valí balvan do kopce a je sražen dolů. To jsme měli vytipované, Vítězný oblouk jsme měli vytipovaný," potvrdil Stahelski. "Souboj o byt neklapal. Byla to jen rvačka v bytě. A já si říkám: 'Jak změníme perspektivu?'" Poté, co Stahelski přiznal, že videohra The Hong Kong Massacre (2019) poskytla "speciální omáčku", jak scénu oživit, pokračoval: "Byl tam vizuál, který neměl dávat smysl, ale dával...". Byla to částečně videohra, částečně anime a částečně filmový zážitek."
  • Přes všechnu střelbu, výbuchy a honičky ve vozidlech se v sérii John Wick policie objeví pouze ve dvou případech, v obou případech jen jeden osamělý policista, který se objeví v Johnově domě nejprve po přestřelce a poté po výbuchu. S Johnem se chová přátelsky a zdá se, že si je plně vědom Johnovy předchozí profese.
  • Hiroyuki Sanada byl původně namlouván jako představitel Zera ve filmu John Wick 3 (2019), ale odstoupil od toho ve prospěch účinkování ve filmu Avengers: Endgame (2019).
  • Markýz má motiv čepelových zbraní od šermířů na svém panství, až po použití nože proti panu Nikomu. Když si vyžádá nože pro souboj s Johnem, naznačuje to skrytou bojovou dovednost, ale zjevně plánoval, že místo něj bude bojovat mistr šermíř Caine, ať se děje, co se děje.
  • Shamier Anderson prozradil, že jednou z postav a hereckých výkonů, kterými se inspiroval, byl Joker Heatha Ledgera z filmu Temný rytíř (2008). Ačkoli jsou Stopař a Joker na první pohled zcela odlišní, oba mají zjevně velmi tajemnou minulost, což je jedna z věcí, které se Anderson chytil. Prohlásil to: "Díval jsem se na Jokera a hodně jsem studoval, co Ledger dělal, jak vzrušující ta postava byla; prostě jste věděli, že ten chlap má solidní minulost. Třeba proč má ty jizvy? A pro mě, proč mám toho psa? Proč mám tenhle batoh? Proč jsem takhle oblečený? Ten chlap je pomíjivý. Má kapsy, protože hodně cestuje; vlastně se nemění. Ten zápisník, který vidíte ve filmu, jsem si vzal domů a hodně jsem si do něj napsal. V tom batohu, který měl na sobě, jsem měl spoustu osobních věcí, jako psí hračky, psí pamlsky, zapalovače s vyrytým jménem. Prostě jsem na to musel dát svou DNA. A myslím, že se to překládá, protože lidé jsou do Stopaře pobláznění."
  • Přípravné práce na natáčení začaly v Berlíně i v Paříži ještě předtím, než se roztočily kamery, ale tým neustále zkoušel a měnil pohyby, i když Chad Stahelski natáčel na jiné části schodiště. Podle koordinátora kaskadérů Stephena Dunlevyho nebyla scéna "o nic složitější než jakýkoli jiný souboj" ve filmu "John Wick", ale koordinátor soubojů Scott Rogers dodal, že samotný akt zdolávání schodů měl své problémy. "Pravděpodobně je to větší fyzická zátěž, protože bojujete uprostřed schodů," řekl. Keanu Reeves musel během každého záběru vystoupat nahoru, pak resetovat filmovou verzi StairMastera, a i když je nabíhání do pater vyčerpávající, nemluvě o skvělém tréninku, Reeves to musel dělat při provádění choreografie, která je podle Marinase směsicí Wickova běžného "gun fu", juda a jiu-jitsu. Musel také najít i to málo úkrytů, co se tam nachází, skrčit se za těly a stromy. "Všichni víme, jak je těžké jen tak chodit po schodech, když se nám nechce," řekl Marinas a dodal: "Jen si vzpomeňte, jak dobře Keanu, ne John Wick, Keanu dokázal střílet nahoru a přitom šlapat. Být střelcem na rovné zemi je dost těžké."
  • Caine a Wick sdílející upřímný rozhovor o smrti a vykoupení v kostele osvětleném téměř výhradně světlem svíček je natočen podobným způsobem, jako když Ah Jong a Lee Ying dělají totéž ve filmu Dip huet seung hung (1989) (což odpovídá stylistickému dluhu série vůči Johnu Woo).
  • Během Caineova (Donnie Yen) prvního souboje s kontinentálními vojáky předvede své charakteristické řetězové údery z filmové série Ip Man (2008).
  • Film se v některých teritoriích jmenuje "John Wick Chapter 4: Baba Yaga".
  • I po úpravě o inflaci stačily Johnu Wickovi: Kapitola 4 pouhé dva dny, aby překonal celý domácí zisk původního filmu, 55,24 milionu dolarů na 54,43 milionu dolarů (43,08 milionu dolarů před úpravou). Zdroje: Box Office Mojo, CPI.
  • Původně měl tento film vzniknout jako filmový multipack spolu s Kapitolou 5, ale z různých důvodů bylo rozhodnuto natočit pouze Kapitolu 4 jako samostatný projekt. Původní stopáž činila 225 minut a bylo nutné provést rozsáhlé stříhání, aby se délka snížila na konečných, stále ještě vysokých 169 minut.
  • Vincent Bouillon, francouzský kaskadér, který získal "práci snů" jako kaskadérský dvojník Keanu Reevese pro tento film, se podělil o některé ze svých oblíbených momentů na place s hvězdou, které skutečně ukazují jeho upřímnou laskavost. Během jedné intenzivní bojové scény si Keanu myslel, že omylem zasáhl jednoho z kaskadérů. Vincent na to vzpomíná: "V určitém okamžiku (bojové choreografie) musel někoho udeřit. Ve skutečnosti se toho člověka nedotkl, opravdu se ho nedotkl, ale měl pocit, že se ho dotkl. Říkal si: 'Omlouvám se! Omlouvám se! Omlouvám se!", byl na sebe tak tvrdý, ale ten chlap byl jenom jako: "Všechno v pořádku!" Keanu "chce chránit všechny kluky kolem", což bylo Vincentovi jasné, protože prozradil, že i během tréninku se hvězda neustále snažila zajistit kaskadérskému týmu co nejlepší stravování, aby byli v co nejlepší kondici, což je nutnost, když mezi jejich každodenní úkoly patří skákání z budov a boj zblízka. Kaskadér pokračoval: "Je úžasný. Upřímně řečeno, je opravdu tak milý, ale to se netýká jen kaskadérů, stará se o všechny." Vysvětlil, že pokaždé, když herci a štáb přistáli na novém místě natáčení, Keanu si udělal čas na osobní představení. Vincent si vzpomněl na několik nezapomenutelných okamžiků upřímné laskavosti ze strany hvězdy. Pokračoval: "Keanu se v minulosti věnoval například svým dětem: "(Shromáždil) všechny kaskadéry, aby se jim představil, jako např: 'Ahoj, vítejte ve filmu, já jsem Keanu Reeves. Moc vám děkuji, že jste dnes přišli. Nemusí to říkat, ale dělá to pokaždé. Je velmi milý. Milý člověk." Jakmile skončilo sedmiměsíční natáčení a trénink, Vincent si sám vzal nějaký čas na to, aby se znovu setkal s přáteli a rodinou a postavil se "nohama na zem" poté, co žil "život Johna Wicka". O rok a půl později dostal zčistajasna překvapivou textovou zprávu: "Věděl jsem, že jedna z premiér má být v Paříži, a dostal jsem zprávu od Keanu: 'Ahoj Vincente, tady Keanu. V Paříži je premiéra, nevím, jestli se chceš přidat, ale rád bych tě pozval." A tak jsem mu poslal zprávu. To je prostě jako: "Cože?!" On je neuvěřitelný." Vincent se ke Keanuovi na pařížské premiéře skutečně připojil, spolu s režisérem Chadem Stahelskim a kaskadérem Laurentem Demianoffem, který měl zásadní podíl na tom, že se Vincent do filmu dostal. Kaskadérská branže nefunguje úplně stejně jako herectví, pokud jde o získávání práce, jak Vincent vysvětlil, je více závislá na "ústním podání" a působivých kaskadérských kouscích než na konkurzech, a dodal, že jen málo filmů vůbec dělá konkurzy na kaskadéry. Vincent už dříve s Laurentem pracoval na jiném filmu a díky této zkušenosti se jeho jméno objevilo v ringu, když se hledal Keanuův kaskadérský dvojník. Svěřil se s tím: "Bylo to jako mezinárodní casting, protože se snažili najít někoho, kdo by se ke Keanuovi hodil a odpovídal jeho schopnostem a všem věcem, které musí dělat. Padala spousta různých jmen, lidé ze Španělska, USA a nakonec se objevilo i moje jméno."
  • Původně měl být uveden ve stejný den jako Matrix Zmrtvýchvstání (2021), ve kterém také hraje Keanu Reeves, ale kvůli pandemii COVID se přesunul na 27. května 2022. V prosinci 2021 byl film opět posunut na 24. března 2023, aby bylo více času na postprodukci a aby se rozložil čas mezi celovečerními filmy od distributora. To také znamenalo, že Top Gun: Maverick (2022) by se dostal do kin IMAX a prémiových kin dříve než Wick.
  • Po Chirrutovi Îmwe ve filmu Rogue One: Star Wars Story (2016) hraje Donnie Yen podruhé slepého mistra bojových umění.
  • Je krátce zmíněno, že "Tarasovovi" hledají audienci u Nejvyšší radu (pravděpodobně kvůli projednání situace s Johnem Wickem). V čele této frakce pravděpodobně stojí Abram Tarasov, Viggův bratr, kterého jsme naposledy viděli ve filmu John Wick 2 (2017), jak uzavírá mír s Wickem (a ani poté neuvažuje o tom, že by tento mír porušil). S ohledem na to se Tarasovovi pravděpodobně snaží přesvědčit Nejvyšší stůl, aby následoval Abramovo vedení a nechal Wicka na pokoji.
  • Chad Stahelski se se štábem podělil o ukázky z filmu Masakr v Hongkongu (2019) a společně začali brainstormovat, jak jeho kamerový přístup aplikovat na Kapitolu 4. Klíčem k tomu, aby sekvence fungovala, byly dvě složky: pohled shora dolů, díky němuž diváci vidí nepřátele dříve než Wick, a hořlavá destrukce nábojů Dračí dech, které poskytují oslnivou vrstvu napětí a chaosu. Zásadním detailem plánu scénografa Kevina Kavanaugha pro scénu sedmipokojového bytu (postaveného ve studiu Babelsberg v německé Postupimi) byla jeho výška. Stěny musely být dostatečně vysoké, aby kamera mohla sledovat Wicka po schodišti do prvního pokoje a pak se nad ním dál vznášet a usazovat. "Chcete, aby to působilo přirozeně, abyste najednou nebyli jen v podivném záběru shora," říká koordinátor kaskadérů Scott Rogers. "To se stalo naší největší výzvou: nedostatek výšky." Produkční tým pracoval měsíc na vybudování prostoru se stěnami vysokými 12 až 14 stop, i když "kdybychom měli strop o 20 stop vyšší," dodává Rogers, "všechno by bylo jednodušší." Mezitím, co francouzský koordinátor kaskadérů Laurent Demianoff připravoval choreografii scény s ručními a střelnými zbraněmi, Stahelski, Laustsen a Rogers procházeli "snad tucet různých konceptů", jak záběr natočit v jednom (zdánlivě) nepřerušovaném záběru. ("Je tam jen jeden spoj, a to předtím, než zapálíme chlapy v kuchyni," vysvětluje Stahelski. "Zbytek je na jeden záběr.") Všechny tyto přípravy se potýkaly s napjatým termínem. "Kulisy byly postaveny a dokončeny doslova v neděli večer a v pondělí jsme začali natáčet," vzpomíná Stahelski. K natáčení scény štáb použil systém Spidercam, který navrhl a obsluhoval Laustsen a jeho tým. Kamera Spidercam, která se často používá při natáčení profesionálních sportů, je zavěšena mezi čtyřmi dráty připevněnými k různým rohům scény a je dálkově ovládána operátorem pomocí joysticku. Může se naklánět a otáčet zároveň, což jí umožňuje podle potřeby se přiblížit k hercům - a když Wick vstoupí do vchodu bytu, akce náležitě začíná.
  • Scott Adkins řekl, že jeho výkon byl inspirován hercem Ronaldem Laceyem ve filmu Dobyvatelé ztracené archy (1981). Chad Stahelski uvedl, že jeho postava byla inspirována postavou signora Ferrariho (Sydney Greenstreet) z filmu Casablanca (1942) a Sammo Hungem.
  • Klause hraje Sven Marquardt, skutečný vyhazovač v Berlíně. Všechny ty piercingy a tetování na obličeji nejsou výsledkem hodin strávených v maskérském křesle, protože to je Marquardtův skutečný, osobitý vzhled, který mu pomohl stát se jedním z nejznámějších vyhazovačů v Evropě. Ačkoli Marquardt nemá žádné velké herecké úspěchy, nedostatek zkušeností nebyl pro jeho cameo problémem. Je vyhazovačem Berghainu, monolitické budovy na okraji Berlína, která dříve sloužila jako elektrárna. V roce 2000 byla přestavěna na klub a od té doby se stala jedním z nejznámějších a nejvyhlášenějších techno klubů na světě. Je to impozantní budova, v níž se nachází několik pater s různými hudebními vystoupeními a která je vybavena bludištěm schodišť. Marquardt je pravděpodobně stejně známý jako samotný klub a je velkou součástí návštěvy Berghainu. Vyhazovač je brutálně přísný a může odmítnout vstup do klubu za špatné oblečení, špatnou mluvu nebo dokonce špatný úsměv. Na internetu existuje nespočet článků o tom, jak na něj udělat dojem a získat vstup, a dokonce existuje online simulátor, na kterém si můžete vyzkoušet, jak se do Berghainu dostat. Marquardt odepřel vstup každému, od Conana O'Briena po Elona Muska. Právě proto je toto cameo tak skvělé, protože je ironické, že Klaus je v podstatě katalyzátorem Johnovy velké bitky v techno klubu, který je velmi ovlivněn Berghainem.
  • O tajemném markýzovi, který byl jedním z lákadel pro Billa Skarsgarda, když zvažoval, že roli přijme, se toho moc nedozvíme. V rozhovoru pro Moviefone vysvětlil: "Nezabíhají do žádných podrobností, kdo ten chlap vlastně je nebo odkud pochází. Prostě se ve filmu objeví. Chtěl jsem ho hrát jen proto, že tam není žádný skutečný příběh a já si s ním můžu vymyslet, co chci." Skarsgård nedostal žádné informace o Markýzově pozadí, ale místo toho, aby ho tento nedostatek informací jako herce frustroval, liboval si v něm. Na vysvětlenou, proč roli přijal, Skarsgård uvedl, že se mu od začátku líbil scénář a režisér Chad Stahelski, stejně jako nápad hrát roli, která se zdála být určena pro staršího herce. A především byl nadšený, že dostal příležitost přijít s příběhem své postavy. Skarsgård prozradil, s čím pro Markýze přišel: "Měl jsem spoustu nápadů, jak se dostat k tomu, kým je, a je v tom svéráz, podivínství a lahodné zlověstné momenty. Říkal jsem si: 'Dobře, je v Paříži. Jmenuje se markýz Vincent de Gramont. Je to Francouz, nebo pochází odněkud z francouzské kolonie?" Chci říct, že jsem se tím prostě řídil a tvořil." Skarsgårdovi to také dalo příležitost pracovat po boku herce, kterého opravdu obdivuje: Keanu Reevesem. Skarsgård řekl serveru Moviefone: "Jsem jeho fanouškem od svých osmi let, kdy vyšel první Matrix. Bylo mi opravdu ctí být součástí jeho filmu a jeho filmové série, a nemohl by být milejší, bylo neskutečné hrát proti němu, ale prostě je to ten nejmilejší, nejsladší chlap a takový dříč, a skutečně starostlivý herec a starostlivý člověk. Byl to prostě zážitek."
  • Chad Stahelski byl dotázán na efektní úder pěstí, který Caine zasadí během první akční sekvence filmu. Režisér dal za pravdu Donniemu Yenovi, že tento chvat byl poctou jednomu z Yenových oblíbených boxerů. "To je všechno Donnie, je to velký fanoušek Sugar Raye Leonarda; dal to do filmu Dou foh sin (2007) a dal to do mnoha svých filmů. Vtipné je, že spousta diváků v jeho rodném městě neví, kdo byl Sugar Ray Leonard v Číně, takže tenhle cool odkaz nepochopili."
  • Jedná se výrazně o první film série bez jakékoliv účasti Dereka Kolstada, scénáristy prvního filmu a "tvůrce" série (proto mají všechny filmy a projekty Johna Wicka označení "Based on characters created by Derek Kolstad").
  • Scott Adkins sice už dříve hrál padouchy, ale ti bývají poměrně stoičtí, přímočaře hroziví a fyzicky zdatní. Killa je však obézní velká kýta, která radostně přežvykuje okolní scenérie a je nejotevřeněji komediální ze všech seriálových padouchů.
  • Král Bowery otevírá film citací Dantova Pekla. V předchozím filmu Ernest také citoval Dantovo Peklo v první akční scéně filmu.
  • S délkou 169 minut (2h 49m) se jedná o nejdelší film s Johnem Wickem, který je o více než hodinu delší než původní film z roku 2014.
  • Série měla být trilogií v průběhu natáčení filmu John Wick (2014) nebo krátce po něm. Když tvůrci viděli její rostoucí úspěch, chtěli se ujistit, že budou pokračovat v rozšiřování univerza, ve kterém se filmy odehrávají.
  • Keanu Reeves v tomhle filmu řekne jen 380 slov. To je jeden z nejnižších počtů slov, které kdy hlavní postava ve filmu pronesla.
  • Chad Stahelski vzpomíná, jak Keanu Reevesovi vysvětloval svůj nápad na natáčení v jednom záběru. "Dobře, to znamená, že to nemůžu pokazit," vzpomíná na hercovu odpověď. "On se na mě jen podíval a řekl: 'Super, musím jít do posilovny. Radši budu víc cvičit." Demianoff strávil tři týdny nad choreografií scény, zatímco kaskadérský tým sestavil zkušební verzi, kterou Laustsen použil ke koordinaci osvětlení a přesné trasy spiderkamer v bytě. Kaskadéři hrající Wickovy nepřátele měli za úkol provést složitou choreografii s pečlivou přesností. "Pokaždé, když jeden člověk něco pokazí, jste zase na začátku, a to nebyl snadný reset," říká Stahelski.
  • Postava Donnieho Yena se původně jmenovala "Shang nebo Chang" a měla kostým s mandarinkovým límcem, což byly rysy, které Yen považoval za asijské stereotypy. Následně spolu s režisérem postavu přepsali, v dokončené verzi filmu se jmenuje "Caine" a nosí oblek jako většina zabijáků ve filmu.
  • Chad Stahelski potvrdil, že vtip s romským poskokem, který říká pouze "Já jsem Klaus", je přímou hrou na "Já jsem Groot", což je osobní pocta Jamesi Gunnovi a jeho sérii Strážci Galaxie.
  • Scott Adkins je velkým fanouškem Keanu Reevese a filmů o Johnu Wickovi a byl v sedmém nebi z toho, že měl možnost se v jednom z nich utkat se samotným Reevesem.
  • Volací znak rozhlasové stanice se píše "wuxia". Wuxia je žánr příběhů pojednávajících o čínských hrdinech bojových umění.
  • Podle Chada Stahelskiho byl celý gag "Já jsem Klaus" ve scénáři zanesen tužkou jako zástupný, protože postava ještě nebyla obsazena a scénáristé pro ni v té době nemohli vymyslet vhodný dialog. Po chvíli se rozhodli: "To je docela vtipné, necháme si to." A tak se to stalo.
  • Scott Adkins si pro tento film oblékl protézy a rozměrný tlustý oblek a při natáčení bojových scén musel vydržet, ikdyž se vše promáčelo a ztěžklo.
  • Sven Marquardt, který hraje Klause, je fotograf a vyhazovač nejslavnějšího berlínského techno klubu Berghain.
  • Písničku z titulků filmu, "Eye for an Eye", nazpívala Rina Sawayama (Akira).
  • Chad Stahelski uvedl jako hlavní inspiraci pro tento film film Válečníci (1979). DJ, který Wickovi sděluje, kde se v Paříži nachází, je zcela jasnou poctou téměř identické postavě z filmu Válečníci. David Patrick Kelly, který hrál Charlieho v prvních dvou filmech, hrál Luthera ve Válečnících.
  • Chad Stahelski o Rině Sawayamě nic nevěděl, náhodně na ni narazil na YouTube a usoudil, že protože je to popová hvězda a tančí, bude se do role perfektně hodit. Během 24 hodin s ní Stahelski telefonoval a nabídl jí roli Akiry.
  • Pro větší ochranu byly některé schody opatřeny skrytým polstrováním, které bylo možné odstranit pomocí vizuálních efektů, ale v některých případech museli účinkující snášet nárazy bez tohoto polstrování. Koordinátor bojových scén Scott Rogers řekl, že je hrdý na to, že "kromě pár boulí a modřin nedošlo k žádnému otřesu mozku" u kaskadérů.
  • Na rozdíl od předchozích filmů, které se odehrávají s odstupem několika týdnů, mezi koncem filmu John Wick 3 (2019) a začátkem tohoto filmu uplynulo osm měsíců, což Johnovi umožnilo zotavit se ze všech příkoří, která utrpěl v prvních třech filmech.
  • Film cituje slavný Match Cut z filmu Lawrence z Arábie (1962), kdy král Bowery sfoukne sirku a střihne to na záběr pouštního slunce. A hned poté se z horizontu vynoří vzdálené postavy na koních, také jako Lawrence z Arábie.
  • John Wick v tomto filmu zabije 151 lidí. Celkový počet zabitých ve všech čtyřech filmech je tedy 438 lidí. Podle Rotten Tomatoes John Wick v původním filmu zabil 77 lidí, ve druhém díle pak 116 lidí a ve třetím díle 94 lidí.
  • Zatímco Keanu Reeves byl vždycky ve hře, Chad Stahelski cítil únavu, když se jeho hvězda postavila před schody. "Ten pohled Johna Wicka, když se podívá na hodinky a skutečně se podívá nahoru na schody, je podle mě možná z 50 procent John Wick a z 50 procent Keanu Reeves, který si říká: 'Fuj, Stahelski mi to zase udělal,'" řekl. Ale Stahelski dodal, že snaha dělá postavu takovou, jaká je: "Musíte trpět. To je na Johnu Wickovi zábavné. Trpí a jde dál."
  • Koordinátor bojových scén Jeremy Marinas si při vyhlídce na zinscenování bojové scény na 222 schodech vedoucích k bazilice Sacré-Coeur pomyslel: "Moje stehenní svaly mě zabijí." Zároveň nebyl zrovna překvapený, když mu režisér Chad Stahelski představil tento koncept. "Jako by to bylo jasné, že to chceš," řekl Marinas. "Chceš, aby 100 chlapů padalo ze schodů, a chceš, abych každou reakci a každý pád udělal jinak. Samozřejmě, že chceš. Bylo to, jako bychom byli jen další den v práci."
  • Podle režiséra Chada Stahelskiho byla inspirací pro akční scénu s brokovnicí s dračím dechem videohra The Hong Kong Massacre (2019).
  • Keanu Reeves absolvoval 12 týdnů tréninku bojových umění a kaskadérských kousků, aby mohl co nejvíce akčních scén natočit sám.
  • John Wick řekne za celý film pouze 380 slov. Téměř třetina Wickových dialogů se skládá z jediného slova typu "Jo". Chad Stahelski prozradil, že Wick nemá mnoho dialogů, protože "pan Reeves vyškrtal zhruba polovinu dialogů napsaných pro jeho postavu v původním scénáři". Nejdelší dialogovou repliku má Wick ve scéně se Shimazu Kodžim, kde říká: "Ty a já jsme nechali dobrý život dávno za sebou, příteli."
  • Scéna na začátku filmu v poušti byla natočena bez digitálního vylepšení. Místo, kde se John Wick setkává s Elderem, je skutečná skála, kde se natáčel film Lawrence z Arábie (1962).
  • Keanu Reeves obdaroval každého kaskadéra osobním tričkem, na kterém bylo podrobně uvedeno, kolikrát daného účinkujícího potkala ve filmu smrt. Jeho pětičlenný kaskadérský tým také obdržel hodinky Rolex Submariner, z nichž každé stály kolem 10 000 dolarů a na zadní straně každého z nich byl po skončení natáčení osobní vzkaz.
  • Poslední dokončená filmová role Lance Reddicka před jeho tragickým úmrtím 17. března 2023, pouhý týden před uvedením filmu do kin. Nemělo se jednat o jeho poslední vystoupení v roli této postavy, protože je potvrzeno, že natočil scény pro spin-off Ballerina (2024). Na premiéře si Keanu Reeves a další hvězdy filmu vzali na památku zesnulého Reddicka modré stužky. Tvůrci filmu potvrdili, že na konec titulků bude přidána karta s věnováním Reddickovi.
  • Stanice pařížského metra, kde se John Wick setkává s králem Bowery a Winstonem, se jmenuje "Porte des Lilas". Ve filmech je často k vidění, protože právě tato stanice má nepoužívané nástupiště, které je stále plně funkční, takže si ji mohou pronajmout filmaři, kteří chtějí natáčet v pařížském metru, aniž by museli narušovat běžný provoz.