Dům milosrdných sester

58%
Dům milosrdných sester

Zahodit bělostné taláry a před odjezdem z kampusu ještě pořádně zapít konec univerzitního studia. Takový byl plán sesterstva Pí Théta. Jenže matrona Slaterová na své koleji nic podobného nestrpí a dívky si tak budou muset večírek vynutit. Stačí ale jediná chyba a namísto bezuzdné zábavy musí sedmero čerstvých absolventek řešit, kam uklidit mrtvolu a kdo se je v domě plném lidí snaží jednu po druhé umlčet.

Tento nízkorozpočtový debut se krátce po uvedení do amerických kin stal hitem a dodnes si drží čestné místo v pantheonu slasherů. V našich končinách je už známý méně, v policích videopůjčoven jste na něj ale mohli narazit pod názvem Dům u milosrdných sester. A přestože umíme docenit kouzlo otrockého překladu hraničící s retardací, rozhodli jsme se tuto klasiku uvést na plátno s přiléhavějším titulem. Začínající režisér a scenárista Mark Rosman se totiž ve zdánlivě rutinní osmdesátkové vyvražďovačce snaží vyrovnat svým filmovým vzorům: Henri-Georges Clouzotovi, Mario Bavovi a Brianu De Palmovi. Do děje tak výrazně promlouvá mizanscéna i psychologie hrdinek, přičemž si žádná z postav nemůže hrát na neviňátko. Pastelové barvy brzkého léta se pak protemňují od chvíle, kdy si správcová dovolí říct partě privilegovaných studentek kategorické ne, a následně je zcela překryjí hluboké noční tóny paranoie, zbabělosti a sadismu. (Festival otrlého diváka)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
6
Po úspěchu teenagerovského slasheru 'Pátek třináctého' (1980) se rozjela plejáda podobných snímků používajících stejnou šablonu a tento je jeden z nich. A jedná se v podstatě ryze o dívčí záležitost, na které je snímek snad i cílen, proto se v oblasti hrůzy, gore a šokujících scén nijak zvlášť netlačilo na pilu. Nejsou tu žádné naháněčky, ani tolik populární lekačky. Prostě tu nějaká z dívek někam sama zajde, kde něco zarachotí, ona hrůzou zakřičí a padne mrtvá. Ale jo, onoho vraha stínově občas zahlédneme, ale na vytvoření hrůzy je to setsakramentsky málo. Příběh není špatně vytvořený, charakter pubertálních děvčat je taktéž trefný, ale chybí tomu zkrátka ta správná atmosféra. Napětí krapet vzroste po příchodu dospělé mužské postavy, přes kterou se dozvíme určité podrobnosti o stavu věci, avšak takováto naděje zase velmi brzy uvadne. V oblasti filmové nostalgie je v určitém smyslu snímek žánrově přínosný, ale do paměti se nějak zvlášť moc nevryje. Ale jako zářez právě v rámci teenagerovských slasherů uznatelný je.

Dodatečné informace

Původní název:
The House on Sorority Row (více)
  • USA Dům milosrdných sester
  • USA The House on Sorority Row
  • USA Dom milosrdných sestier
  • USA Dům Milosrdných Sester
  • USA House of Evil
  • USA Non entrate in quel collegio
  • USA Sesterstvo smrti
  • USA Siete mujeres atrapadas
Premiéra v ČR:
31. 10. 2021
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,43 mil. USD
Tržby:
10,6 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch