Bravados

68%
Bravados
Plakát traileru

Western o pomste, ktorá sa stala posadnutosťou, a tenkej hranici medzi dobrom a zlom. Po násilnej smrti svojej milovanej manželky, ktorú spôsobili štyria neľútostní banditi sa život Jima Douglasa (GREGORY PECK) radikálne zmení. Túži len po jedinom po pomste. V mestečku Rio Arriba majú popraviť štyroch banditov, odsúdených za lúpežné prepadnutie. Jim, ktorý sa tam stretol so svojou starou láskou Josefou Velardeovou (JOAN COLLINSOVÁ), je presvedčený, že sú to vrahovia jeho ženy. Zločincom sa podarí z väzenia ujsť, a tak Jim zhromaždí skupinu mužov a na ich čele banditov prenasleduje. Až pri stretnutí s posledným z nich, indiánom Lujanom (HENRY SILVA), si Jim uvedomí, že ak nechce byť rovnaký, ako tí, ktorých prenasleduje, nemôže brať spravodlivosť do svojich rúk... Netypický, drsný a svojím spôsobom psychologický western, ktorý zaujme nielen fanúšikov žánru, nakrútil slávny režisér Henry King podľa rovnomennej literárnej predlohy Franka O´Rourkea, ktorú do podoby scenára previedol Philip Yordan.




Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
8
"Hraju si na kovboje, vozím si pr..l na koni vedle Gregoryho Pecka. Co jsem si nechal narůst plnovous, hraju samý fotry starejch panen!" psal o natáčení Jiří Voskovec Werichovi do Čech ironicky. "Jaktože děláš kovboje, když jsi napůl Žid a Francouz?" posmíval se mu Werich v odpověď. (Víc v trojdílné Korespondenci V+W, Praha, Akropolis 2007.) Na to, jak solidně Jiří Voskovec zpíval, překvapuje, jak silný evropský přízvuk jeho angličtina má i po několika letech v zámoří. Krom ústředního klaďase v podání Gregory Pecka stojí za pozornost i mladistvá "profesionální mrcha" Joan Collins jako mexická kráska Josefa(!) Velarde.
Pete69
Pete69
29 978 bodů
7.5
Kvalitní western ještě starého ražení před příchodem umaštěných přestřelkářů ( ne že bych je neměl rád :) ). Gregory Peck ve svém živlu a skvělý, nádherné scenérie, dobrý scénář a vše jako celek funguje moc dobře. Nemohu dát méně, než 75%.. Pastva pro oko.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
8
Motiv pomsty byl vždy vděčným tématem i ve westernech. Tento snímek se však od mnohých odlišuje svou psychologickou stránkou a lidskostí. Gregory Peck se tu prezentuje tak, jak ho známe. Lidskost i drsnost pro něj typické a uvěřitelné. Snímek je zaměřený převážně na dramatickou část příběhu, a tak se tu kolty zas až tak moc nevytahují. Divákovo oko potěší využití nádherných přírodních scenérií které svou nádherou nutí odvracet zrak od sledování děje. Našince potěší přítomnost Jiřího Voskovce. Škoda jen, že tu nemá více prostoru. Vyprávění si drží tempo, i když se občas objeví nudící část. Svou vizuální stránkou je toto dílo velice povedené. Bohužel však značně stárne.

Dodatečné informace

Původní název:
Bravados (více)
  • USA Bravados
  • USA Bravados, The
  • USA Drzá čela
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění