Prime Suspect 1973

73%

Zajímavosti 7

  • Americký název na PBS je "Prime Suspect: Tennison."
  • Oba hlavní představitelé Sam Reid a Stefanie Martini se objevili v epizodách seriálu Endeavour, i když v oddělených epizodách.
  • Prequel k seriálu Hlavní podezřelý, který se vysílal v letech 1991-2006 s Helen Mirrenovou v hlavní roli.
  • Seriál je jen volně založen na románu Lyndy La Planteové "Tennison". La Planteová původně na seriálu spolupracovala s producenty, ale kvůli tvůrčím neshodám od projektu odstoupila.
  • Bankovní loupež Clifforda Bentleyho zřejmě vychází z bankovní loupeže na Baker Street z roku 1971. Stejně jako v případě Bentleyho loupeže byly vysílačky (v té době velmi vzácné) mezi hlídačem a ostatními členy gangu odposlouchávány nedalekým rádiovým nadšencem a nahrávány; k přístupu do banky byl použit tunel z nedalekého obchodu a použity byly také výbušniny. Loupež na Baker Street se stala předmětem městských mýtů a konspiračních teorií, z nichž některé jsou zachyceny ve filmu The Bank Job (2008).
  • Navzdory vysoké sledovanosti (v průměru 6 milionů diváků) a obecně pozitivním recenzím ITV oznámila, že se seriál nevrátí do druhé řady. Předpokládá se, že významnou roli v tomto rozhodnutí sehrálo to, že se nepodařilo dosáhnout dohody s Lyndou La Plante, tvůrkyní postavy Jane Tennisonové.
  • V celé sérii se objevují tehdy nové pětilibrové bankovky série D "Wellington". Zatímco tyto bankovky se rozhodně používaly, ale teprve přicházely do hry jako platidlo, předchozí série byly stále běžné. V každé scéně, kde je zobrazena bankovka ВЈ5, je zobrazena nová série... včetně těch, které byly zakopány koncem 60. let po staré loupeži. Série D byla zavedena v říjnu 1971 v rámci přechodu na desítkovou metodu a i v bankách by se používalo mnoho starších sérií.