Starfish

49%

Zajímavosti 4

  • Částečně natočeno v Leadville, CO
  • Když Aubrey sní o Edwardovi, představuje si ho s ustřeleným obličejem. Někteří recenzenti si to vykládají tak, že se Edward zastřelil, ale Edward je stále naživu. Když spolu Aubrey a její matka telefonují, ptá se Aubrey, jestli ho viděla den předtím na Graceině pohřbu. Stejně jako většina filmu je jeho hrůzná beztvářnost metaforou (možná pro to, že Aubrey se mu nemůže podívat do očí po tom, co mu udělala, aby mu ublížila).
  • Na mixtapech jsou tyto skladby: "These Few Presidents" v podání WHY?, "Gloomy Planets" v podání The Notwist, "Swimming Eyes" v podání Jeniferver, "Install a Beak in the Heart That Clucks Time in Arabic" v podání 65daysofstatic, "Porchlight" v podání Seafood, "Stray Dog and the Chocolate Shake" v podání Grandaddy a "Ekki Mukk" v podání Sigur Ros.
  • Film, který je věnován zesnulému příteli A. T. Whitea a který začíná titulní kartou "based on a true story", je alegorií smutku. Příšery, které se ve městě objevují, odrážejí ztrátu v Aubreyho životě. Její reakce na ně se řídí pěti fázemi smutku. Nejprve vše ignoruje a prochází popíráním ("Zajímalo by mě, jestli svět ještě existuje, když jsem se rozhodla ho ignorovat"). To náhle přechází v hněv (mlácení pěstí do zdi, až má ruku od krve), pak vyjednávání ("dobře, Grace, máš jednu šanci... zkusíme to po tvém"), následuje deprese (skličující rozhovor v knihovně, kde říká, že není schopna štěstí) a vrcholí přijetím (konečně vidí Edwardovu tvář ve svých vizích; symbolické utopení muže, se kterým ji podvedl; vypsání vzkazu "Odpusť + Zapomeň"; odpoutání se a vznášení se vzhůru).