Johnny Worricker: Bitevní pole

62%

Zajímavosti 16

  • Když Johnny Worricker přichází k trajektu a pak z něj vystupuje, nese v levé ruce dvě bedny vína. Samotné víno by vážilo přibližně 18 kg, nemluvě o lahvích, ale lehkost, s jakou je nese, naznačuje, že bedny byly prázdné.
  • Worricker a Margot hrají šachy, bohužel šachovnice byla špatně nastavena, takže pravé spodní pole je černé.Šachisté si rychle všimnou, že šachové figurky jsou rozmístěny zcela náhodně.
  • Dvě pokračování filmu "Na straně osm"2011), "Johnny Worricker: Turks a Caicos" (2014) a "Johnny Worricker: Bitevní pole" (2014), BBC poprvé oznámila 3. května 2013. Obě díla byla poprvé odvysílána v roce 2014.
  • Scénárista David Hare v tiskových materiálech podle časopisu "Variety" "...uvádí, že jeho přístup ke dvěma filmovým pokračováním, "Johnny Worricker: Turks a Caicos" (2014) (TV) a "Johnny Worricker: Bitevní pole" (2014) (TV), "...byl takový, že "těžká témata by měla být podána velmi lehce", přičemž se snažil zapůsobit dojmem, že zpravodajský aparát se "vymkl kontrole".
  • Herec Rupert Graves řekl, proč si myslí, že lidé na film "Na straně osm"(2011) reagovali tak dobře: "Britská kinematografie už dlouho nenatočila špionážní film ve stylu evropského thrilleru. Když říkám evropský, myslím tím, že je chytrý, má úroveň a je elegantně vyprávěný. Krásně vás vtáhne do děje a myslím, že lidé ocení, že se s nimi nezachází jako s prosťáčky. Má v sobě královskou, klasickou eleganci."
  • Helena Bonham Carter o obsazení do pokračování filmu "Na straně osm" (2011) řekla: "Dostala jsem se k tomu obvyklou cestou, že mi zavolal můj agent a zeptal se mě, jestli jsem viděla "Na straně osm"? Billa [Nighyho] znám už léta, ale Davida [Harea] jsem obdivovala jen z dálky. Věděl jsem, že řeknu ano, ještě než jsem si přečetl scénář. Na "Na straně osm" jsem se díval, když se poprvé vysílala. Přišlo mi to stylové, sexy a cool a říkala jsem si: "Proč jsem v tom nehrála já?". S Billem jsem pracovala jen na rozhlasové hře, i když jsem s ním vždycky chtěla dělat víc. Také pro mě bylo dobré natočit něco moderního a tohle byl scénář, který byl nepřikrášlený a přímý."
  • O natáčení v Německu pro tento televizní film producentka Célia Duvalová řekla: "...v Německu se porouchaly vlaky. Říkala jsem, že v Karibiku [pro film "Johnny Worricker: Turks a Caicos" (2014) (TV)] nikdy nepršelo a že v Německu jsou vlaky velmi spolehlivé - a ony se porouchaly!".
  • Režisér a scenárista David Hare označil tento film za "konspirační thriller".
  • Zatímco si uprchlíci Johnny (Bill Nighy) a Margot (Helena Bonham Carterová) pohrávají s falešnými jmény, pod kterými by mohli cestovat, Johnny navrhne Margot, aby zkusila Cillu Blackovou. Ten se rozhodne pro Gerryho Marsdena a Margot nakonec pro Dusty Springfieldovou. Všechno to byli úspěšní britští popoví umělci 60. let.
  • O dvou pokračováních filmů "Na straně osm" (2011), "Johnny Worricker: Turks a Caicos" (2014) a "Johnny Worricker: Bitevní pole" (2014), scenárista a režisér David Hare řekl: "Pro tyto dva filmy jsme shromáždili mimořádné herecké obsazení. Myslím, že to může mít dva důvody - v první řadě proto, že se po boku Billa Nighyho chce objevit tolik herců, ale za druhé proto, že diváci tak silně reagovali na film "Na straně osm" - který má veškerou zábavnost špionážní fikce a je naprosto aktuální a vychází ze skutečných dilemat zpravodajských služeb posledních deseti let."
  • Výkonný producent a výkonný ředitel společnosti Carnival Films Gareth Neame k pokračová"ní "Na straně osm (2011) řekl: "Po úspěchu "Na straně osm" jsem velmi rád, že mohu s Davidem Harem spolupracovat na jeho dalších filmech. David opět shromáždil prvotřídní herecké obsazení po boku Billa Nighyho, jehož ztvárnění Johnnyho Worrickera uchvátilo diváky v roce 2011."
  • David Hare původně napsal postavu Johnnyho Worrickera pro film "Na straně osm" (2011) s ohledem na Billa Nighyho.
  • Bill Nighy jednou o své postavě špiona MI5 řekl: "Do konce života bych hrál Johnnyho Worrickera! Byl bych naprosto spokojený, pokud by mě udržovali v dobrém obleku."
  • Režisér a scenárista David Hare v jednom rozhovoru řekl, že všudypřítomný kamerový dohled v Británii není případem Německa: "Je to naprostá pravda. Lidé v Německu zažili za prvé nacisty a za druhé Stasi - východoněmeckou tajnou službu. Takže v tomto bodě německých dějin mají poměrně silné názory na práva jednotlivce, což by bylo skvělé, kdybychom je měli v Anglii, ale nemáme.''
  • Režisér a scenárista David Hare o natáčení tohoto televizního filmu v Německu řekl: "Německo bylo velmi náročné, protože jsme prostě přeskakovali z města do města a příběh je o dvou lidech na útěku, takže jsme ho v podstatě natáčeli na útěku. Stále jsme pracovali v německých vlacích a navzdory mýtu není německý vlakový systém nejvýkonnější na světě. Nastoupili jsme do vlaku, který měl jet do Kolína nad Rýnem, a ukázalo se, že jede do Bruselu a zpět. Myslím, že by se dalo říct, že posádka byla vytížená na maximum.
  • Význam a relevance názvu filmu "Johnny Worricker: Bitevní pole" spočívá v tom, že odkazuje na zlovolné zacházení se starověkým městem Kartágem ze strany starých Římanů. Spisovatel David Hare řekl: "Poté, co Římané přišli, vyhladili vás, zničili a zabili všechny vaše mladé muže, hodili pak na bitevní pole sůl, aby vaše úroda nikdy nevyrostla. Takže nasolit bojiště znamená naprosto zničit.