Klér

75%
Klér

Na faře se setkává trojice katolických kněží, aby společně oslavili skutečnost, že před lety zázrakem unikli smrti. Jejich setkání, či lépe bohapustá pijatika, ale odstartuje další sérii událostí, které jejich další osudy opět zásadně ovlivní. Jejich postavení je přitom v rámci církve zcela rozdílné. Kněz Lisocki dělá kariéru v arcidiecézi arcibiskupa Mordowicze. Ten je ale jeho jedinou překážkou k vysněnému angažmá ve Vatikánu. Kněz Trybus je vesnickým farářem, který si libuje ve světských radostech. Těm ale propadá stále víc. Horlivý kněz Kukuła se ve své farnosti věnuje výchově mládeže, zejména chlapců. Zdravotní kolaps jednoho z nich odstartuje nenávistnou reakci jeho okolí. Každý z nich se snaží vypořádat s nenadálým vývojem situace po svém. (Letní filmová škola)




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Snad každý slyšel o špinavostech v katolické církvi, ale nikdo o nich nechce moc mluvit natož, aby o tom vznikaly filmy. No a pak jsou tu Poláci národ tak věřící, že si ty filmy o těchto špinavostech klidně natočí a pak proti nim ve velkém protestují. Klér odkrývá všechny tyto špinavosti a i když se to může zdát až nereálné, tak myslím, že v reálu je to ještě o chlup horší. Tohle je sonda, kterou bylo do církve třeba.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
9
Že je církev ( nikoliv věřící ) po staletí největší fungující zločinecká organizace všech dob, o tom jsem přesvědčen už dávno a film ukazuje některé novodobé problémy, které se však v drobných obmňěnách dějí od nepaměti. Film nepřináší žádné extra herecké výkony, ani nadstandardní filmařinu, ale ta odvaha a scénář je za mě několik desítek % bonus k hodnocení, o to více, že je film natočený v jedné z nejvíce katolické zemi světa.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
O sexuálním zneužívání chlapců katolickými kněžími slyšel snad každý a do dnes se kvůli tomu katolická církev otřásá. Současný polský režisér a scenárista o tom natočil film a stejně jako jeho předešlá filmová díla se jedná o mistrovské dílo. Fakt, že je zrovna Polsko v oblasti katolické víry značně enormní, nemůže překvapit nelichotivé reakce tamního osazenstva. Ale tak už to bývá, když se přesně uhodí hřebíček na hlavičku. Musí se ale i tak uznat, že svou výpovědí o daných skutcích je to skutečně hodně odvážný film, které někdo v obhajobě může něco takového brát i jako satiru. Vážně? Dalo by se říci, že mnohý divák se dozví i věci, o kterých neměl ani tušení. Kromě pedofilie také korupci, libertinismus (odchylka od uznávané doktríny a morálky), a mnoho dalšího. Snímek svým způsobem jako správný film baví a děsí zároveň. Tady vlastně poznáme, že svatí otcové, jak se kněžím říká, zase až tak svatí nejsou. A pokud na tom stále trvají, je namístě vznést otázku, jak potom vypadá člověk hříšný, takřka až posedlý ďáblem. Děj má silný začátek, silný průběh a až emočně nejsilnější konec, natočený takřka až dokumentárním dojmem. Film, jaký tady ještě nebyl, který se prostě musí vidět. A jen tak pro zajímavost, fanoušky polského válečného seriálu 'Čtyři z tanku a pes' (1966-70) může potěšit skutečnost, že si tu zahrál i Janusz Gajos, známý z onoho seriálu jako Janek. Pokud ho však vůbec někdo pozná.

Dodatečné informace

Původní název:
Kler (více)
  • Polsko Klér
  • Polsko Kler
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
Polsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch