Artemis Fowl

42%

Zajímavosti 22

  • Mladý Artemis Fowl nikdy předtím v tajné kobce nebyl, ale poté, co našel zásuvku s otcovým deníkem, šel rovnou k další zásuvce přímo nad ní a vytáhl ji, čímž odhalil skrytou lampu, kterou pak otočil a rozsvítil, čímž osvětlil otcův deník, protože nikdy předtím neviděl žádnou skrytou místnost ani její obsah, jak to mohl vědět.
  • Během své první mise je Holly vyslána do Martina Franca poblíž Taranta v Itálii. Město, které je ve filmu vidět, je jednoznačně San Gimignano v Toskánsku a vůbec se nepodobá městu Martina Franca. Navíc místo, na které ukazuje mapa, se nachází poblíž Isernie, poměrně daleko od Martina Franca.
  • Když si Mulch Diggums prohlíží portréty ve Fowl Manor (58:08), můžete za oknem vidět projíždějící auto. Svět kolem panství by měl být zmrazen v čase, takže by se neměla pohybovat žádná vozidla.
  • Kenneth Branagh angažoval řadu herců, s nimiž již v minulosti spolupracoval, včetně Dame Judi Dench, Nonso Anozieho, Joshe Gada a Gerarda Horana a skladatele Patricka Doyla.
  • Gnómština (spisovný jazyk víl) byla pro film změněna a edice knihy vydané po tomto filmu byly změněny na nový styl.
  • Během rozhovoru s terapeutem na začátku filmu Artemis ani jednou nemrkne.
  • Ve 2:00 je zobrazena pevnost Maunsell s titulkem "MI6 Red Fort Interrogation Unit Thames Estuary London". Pevnosti z druhé světové války, vyřazené z provozu v padesátých letech, se ve skutečnosti nacházejí v ústí řek Temže a Mersey a od sedmdesátých let 20. století se s přestávkami používají pro pirátské vysílání.
  • V knihách Artemis začíná jako padouch a antihrdina a v průběhu série pomalu získává zpět svůj smysl pro morálku. Režisér Sir Kenneth Branagh v rozhovorech uvedl, že si nedokázal představit, že by se diváci neznalí knih ztotožnili s "jedenáctiletým bondovským padouchem", a proto se rozhodl pro opačný postup, tedy "najít v postavě lidskost, než se vydá na cestu", a nechat ji "připravenou přejít na temnou stranu [...] na konci filmu". Ve filmu se vám dostane všech těch [postav], jen ne přesně tak, jak je to v knize".
  • V roce 2001 se k režii přihlásil Lawrence Guterman, ale internetová petice se proti tomu ohradila na základě Gutermanových předchozích filmů "Jako kočky a psi" (2001) a "Maska Junior" (2005). K projektu bylo připojeno několik režisérů, až byl nakonec vybrán sir Kenneth Branagh.
  • Colin Farrell natočil své scény za tři dny.
  • Velitel Root, v románech mužská postava, je ve filmu žena. Tato verze obsahuje charakteristiky velitelky křídel Raine Vinyaya (elfka a spojenkyně Artemis a Holly).
  • Po filmech "U nás na farmě" (2004) a "Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna" (2011) je to třetí film od Disneyho.
  • "Autor knihy Artemis Fowl Eoin Colfer si ve filmu zahrál epizodní roli.
  • Kvůli několika komplikacím strávil film téměř 19 let ve vývojovém pekle. První pokusy začaly v roce 2001, ale projekt se vážněji rozjel až v roce 2003, kdy práva na knihu získala společnost The Weinstein Company, která plánovala, že filmovou adaptaci uvede pod hlavičkou Miramaxu. Kolem roku 2006 byl Jim Sheridan pověřen režií scénáře, který napsala jeho dcera, a do role Holly Short se zvažovala Saoirse Ronanová, ale dlouhá léta nedošlo k žádnému posunu. V roce 2013 navázala společnost Walt Disney Studios spolupráci s The Weinstein Company, aby Michael Goldenberg adaptoval první dvě knihy v jednom filmu. Protože se Disneymu nelíbila rošťácká a antihrdinská povaha hlavní postavy, byl režisérem jmenován Sir Kenneth Branagh, který měl změnit tón a k rozsáhlému přepisu přizval Conora McPhersona. Casting byl dokončen v roce 2017 a produkce nakonec začala v roce 2018 s plánovanou premiérou v srpnu 2019. Sexuální skandál kolem producenta Harveyho Weinsteina a akvizice společnosti 20th Century Fox, která do plánu společnosti Disney přidala spoustu nových titulů, způsobily, že Artemis Fowl byl dále odložen na květen 2020. Krize COVID-19, stejně jako zuřivé reakce na změny provedené ve výchozím materiálu, které byly vidět v traileru, nakonec přiměly společnost Disney k rozhodnutí nečekat na uvedení do kin a uvést film na své streamovací platformě Disney+. Prodloužená doba postprodukce filmu i rozsáhlé vymazané scény, které byly zveřejněny společně s filmem, naznačují, že film byl před uvedením do kin značně upravován.
  • Sir Kenneth Branagh četl první knihu na doporučení svých synovců v dubnu 2014 na dovolené a velmi se mu líbila. O týden později ho kontaktovala společnost Disney, aby zjistila, zda má zájem o filmovou adaptaci.
  • Podle autora Eoina Colfera vznikl při jednom z prvních pokusů společnosti Weinstein Company o adaptaci jeho knihy v roce 2000 scénář, který lze nejlépe popsat jako parodii na jiné fantasy série ve stylu filmu Scary Movie (2000). Dokonce se v něm objevily postavy z Pána prstenů. "Ve skutečnosti to vůbec nebyl film o Artemisu Fowlovi, jen se použilo jeho jméno. To bylo opravdu děsivé. S každým dalším režisérem mi srdce usedalo o něco víc."
  • V románech o Artemis Fowl je Domovoi Butler popisován jako euroasijský původ, který mu pomáhá zapadnout všude, kam Artemis svá dobrodružství zavede. Producent a režisér Sir Kenneth Branagh však tvrdí, že si v roli Butlera vždy představoval černošského herce Nonso Anozieho, a proto ho do role obsadil.
  • Účast Colina Farrella ve filmu byla oznámena až v březnu 2020, tedy téměř rok a půl po vydání upoutávky a tři roky po skončení natáčení.
  • Eoin Colfer natočil svou epizodní roli za jediný den: "Nebylo to příliš náročné, i když jsem se párkrát spletl. Jediný pokyn, který mi dali, byl: Jen jsem musel jít přes pole a nedívat se do kamery. Musel jsem se na kameru podívat asi dvacetkrát. Mám nový respekt k hercům."
  • Filmová práva na Artemis Fowl byla prodána společnosti Disney ještě před vydáním první knihy.
  • Film se připravuje od roku 2001. Eoin Colfer žertem prohlásil, že film bude dokončen dva roky po jeho smrti.
  • Harvey Weinstein byl producentem tohoto filmu, ale po odhalení jeho sexuálních deliktů ho společnost Disney odvolala a ukončila produkční spolupráci s The Weinstein Company.