Vzduchoplavci

67%

Zajímavosti 13

  • Několik postav oslovuje Amelii jako slečnu Wrenovou, což je její dívčí jméno. To by žádný gentleman neudělal, zvláště ve viktoriánské době. Amelie je vdova, a proto by měla být oslovována jménem svého zesnulého manžela jako paní Rennesová.
  • Ve skutečnosti by bohužel trpěly hypoxií a staly by se z nich ledové krychle, pokud bychom vzali v úvahu obecně přijímaný model mezinárodní standardní atmosféry (ISA).
  • Zdá se, že několik postav oslovuje ovdovělou Amelii jako slečnu Wrenovou, což je její dívčí jméno, a ne jako paní Rennesovou. Protože se však francouzské jméno Rennes vyslovuje úplně stejně jako anglické jméno Wren, je možné, že říkají správné jméno.
  • Každý, kdo cestuje v balonu, vítr nikdy necítí ani neslyší, protože se pohybuje stejnou rychlostí. Široké záběry tento jev zobrazují, ale v detailních záběrech během letu jsou obě postavy zobrazeny zasažené lehkými poryvy a zvukem větru, vědecky nepřesným vzhledem k podmínkám cestování balónem.
  • Na začátku filmu se Felicity Jonesová zmíní o Hvězdném prachu. Hvězdný prach byla přezdívka její postavy ve filmu Rogue One a také jméno, které bylo přiděleno plánům Hvězdy smrti. Krátce poté řekne "a tak to začíná", což je fráze často používaná ve Hvězdných válkách.
  • Felicity Jones a Eddie Redmayne si spolu zahráli už ve filmu Teorie všeho (2014). V reálném životě jsou dobrými přáteli
  • Plynový balon byl ve skutečnosti vypuštěn z Wolverhamptonu v Midlands, nikoli z Londýna, jak je zobrazeno ve filmu. Důvodem byla obava, že kdyby odstartovali v Londýně, mohli by se odchýlit od kurzu a přistát v řece.
  • Henrymu Coxwellovi bylo v době skutečného rekordního letu v roce 1862 43 let a Jamesi Glaisherovi 53 let. Tato dvojice byla o 7, respektive 16 let starší než Felicity Jonesová a Eddie Redmayne, kteří je ztvárnili ve filmu. Zpráva v deníku The Daily Telegraph cituje Keitha Moora, vedoucího knihovny Královské společnosti (Royal Society of London for Improving Natural Knowledge), který říká: "Je velká škoda, že Henry [Coxwell] není ve filmu ztvárněn, protože podal velmi dobrý výkon a zachránil život přednímu vědci".
  • Na dobovém snímku je Amelie správně zobrazena s neoholeným podpažím (ženy se začaly holit až v 10. letech 19. století).
  • Eddie Redmayne se zranil při natáčení scény v balonu a vážně si podvrtl kotník. Několik dní musel používat berle a sádru.
  • Let se ve filmu odehrává v reálném čase.
  • V roce 1785 předvedl Jean-Pierre Blanchard použití padáku jako prostředku pro bezpečné vystoupení z horkovzdušného balonu. Zatímco první Blanchardovy ukázky padáku byly prováděny se psem jako pasažérem, později tvrdil, že měl příležitost vyzkoušet si to sám v roce 1793, kdy jeho horkovzdušný balón praskl a on použil k sestupu padák. Jean-Pierre zemřel na následky zranění, která utrpěl při pádu z balonu po infarktu v roce 1809. Jeho manželka Sophie po jeho smrti pokračovala v sólovém letu balonem. Sophie Blanchardová byla známá tím, že se výrazně oblékala, aby byla vidět už z dálky, předváděla seskoky padákem a specializovala se na noční výstupy a ohňostroje. Dne 6. července 1819 se její balon naplněný vodíkem vznítil a narazil do střech ulice Rue de Provence, Blanchardová spadla na ulici pod ním a zemřela. Je pohřbena na pařížském hřbitově PГЁre-Lachaise. Její náhrobek, který dodnes stojí, byl zaplacen ze sbírky francouzské veřejnosti a zobrazuje sochu hořícího balonu a nápis "Victime de son Art et de son Intrepidite" (Oběť svého umění a neohroženosti).
  • James Glaisher byl skutečný anglický meteorolog, který je připomínán díky své průkopnické práci balonáře. V letech 1862-1866 podnikl řadu výstupů, aby změřil teplotu a vlhkost atmosféry v jejích nejvyšších hladinách. Se svým kopilotem aeronautem Henrym Traceyem Coxwellem překonali 5. září 1862 světový výškový rekord. Coxwell je ve filmu vynechán a nahrazen fiktivní Amelií Wrenovou. Postava Wrenové čerpá určitou inspiraci z různých skutečných žen, z nichž nejvýznamnější je Sophie Blanchardová, francouzská aeronautka, která byla první ženou, jež pracovala jako profesionální balonářka od roku 1804 do své smrti v roce 1819.