Amundsen

66%

Zajímavosti 3

  • Zatímco Leon připravuje financování první expedice, říká, že je "v kontaktu s rozhlasovým producentem". V roce 1910 neexistovali žádní rozhlasoví producenti - kromě několika jednorázových experimentálních vysílání se až do počátku 20. let (v Norsku do roku 1925) nevysílalo, a to především proto, že si armáda chtěla rádio ponechat pro vlastní potřebu.
  • "Nemůžu spát. Myslím, že mám stále kanadský čas," říká postava, která právě přiletěla z Kanady do Norska, a naráží tak na jet lag. Děj filmu se však odehrává v roce 1923 a takovou cestu by bylo možné absolvovat pouze po moři a železnici za přibližně 12-14 dní. To je víc než dost času na to, aby se člověk přizpůsobil jakémukoli časovému rozdílu.
  • Tento film vyvolává dojem, že Amundsenův soupeř, britský badatel Robert Falcon Scott, používal pouze poníky a motorové saně, zatímco ve skutečnosti začal svůj pokus o dosažení jižního pólu s více psy než poníky na své nešťastné cestě, ale na poslední etapě své cesty navzdory všem radám a doporučením psy nepoužil.