Maigret a noc na křižovatce

68%

Zajímavosti 5

  • Carl a Else Andersonovi jsou zatčeni po příjezdu vlakem do Paříže na nádraží Gare D'Orsay. Gare D'Orsay bylo uzavřeno v roce 1939. Povídka však byla publikována již v roce 1931. Mít židovského klenotníka působícího v zavedené židovské čtvrti Antverp, včetně chasidských složek obyvatelstva, by v raném poválečném období jednoduše nebylo možné. Některé styly oblečení a motorová vozidla mohou být poválečné, v takovém případě je dobové líčení nejednoznačné.
  • Inspektor Maigret cestuje ve voze Citroen Traction Avant.
  • Velmi volná adaptace velmi raného Maigretova románu, která aktualizuje dobu příběhu téměř o čtvrt století do poloviny 50. let, přidává několik odkazů na druhou světovou válku, výrazně zvyšuje roli provinčního policejního inspektora Grandjeana, aby poskytla hostující roli Kevinu McNallymu, a dokonce mění identitu hlavního padoucha.
  • Poměrně silná nápověda, kdy se tato zápletka odehrávala, se objevuje kolem 34. minuty, kdy má Maigret noviny "Le Monde" položené na něčem, co vypadá jako kalendář. Přes otočený papír je vidět pouze zrcadlový obraz písma, na kterém je napsáno Octobre 1955.
  • Ve filmu se objevuje několik odkazů na válku a holocaust, pravděpodobně druhou světovou válku, ale původní román, podle kterého byl film natočen, byl vydán v roce 1932 a nemohl je předpokládat.