Wind River

84%

Zajímavosti 33

  • Postava Jeremyho Rennera používá dalekohled Swarovski EL (přesná reprezentace kvalitní optiky lovce dravců, která stojí přibližně 3 000 dolarů) v pouzdře Badlands s rychloupínacím magnetickým uzávěrem. Dalekohled je zřejmě model EL 42 pro všeobecné použití. Ačkoli se podobají modelům pro dálkoměry, podle absence dálkoměrného hranolu/laseru (obvykle umístěného na spodní straně každého tubusu) se zdá, že se jedná o typ bez dálkoměru. Nejlépe je to vidět, když Rennerova postava ukazuje agentovi FBI, kde má hledat stopy sněžného skútru na hoře v čase 44:38. Malé půlcentimetrové bílé značky na přední straně hlavní jsou určeny pro volitelné ochranné klapky.
  • Elizabeth Olsenová dostává první místo, přestože má na plátně méně času než Jeremy Renner.
  • Graham Greene a Tantoo Cardinal se objevují v "Tanci s vlky", hrají pár, který vychovává malou holčičku Stojí s pěstí.
  • První scénář Taylora Sheridana, který nenapsal na zakázku. Sicario (2015) a Hell or High Water (2016) byly napsány na zakázku.
  • Prolog: "Inspirováno skutečnými událostmi." Epilog: "Zatímco statistiky pohřešovaných osob jsou zpracovávány pro všechny ostatní demografické skupiny, pro indiánské ženy neexistují. Nikdo neví, kolik jich je pohřešovaných."
  • Jane se vzdálí od zdi na vzdálenost paže a pak zamíří za roh. Jedná se o taktiku boje zblízka, při které je vaše tělo méně vystaveno hrozbám, rozšiřuje se vaše zorné pole a vy ani vaše zbraň se nedostanete za hranice krytu.
  • Rezervace Wind River je skutečná indiánská rezervace a objevila se také v seriálu Ringer (2011) stanice CW se Sarah Michelle Gellarovou v hlavní roli.
  • Když Matt mluví o místech, kde by mohl žít, vypráví Natalii příběh o idylickém "malém horském městečku" Ojai, ve kterém se ocitl sám o jedněch Vánocích. Popisuje ho jako městečko, kde "se na sebe všichni usmívají a zdraví se" a lidé "se tváří, jako by měli nějaké tajemství, jako by to všechno věděli". Herec, který hraje Matta (Jon Bernthal), v Ojai skutečně žije.
  • Náboj 45-70 je starší náboj vyvinutý v roce 1873 pro americkou armádu. Stále se používá, často ve starožitných puškách a replikách. Z tohoto důvodu výrobci komerčního střeliva udržují z důvodu bezpečnosti nízké tlaky. Cory při lovu pumy nosí moderní verzi 45-70, Marlin model 1895SBL vybavený teleskopickým zaměřovačem. To vysvětluje scénu, v níž Cory ručně nabíjí střelivo 45-70. Vyrábí náboj s výrazně vyšším tlakem, než jaký může získat v komerčně vyráběném náboji. Jeho náboje mají větší rychlost a výrazně zlepšují balistické vlastnosti.
  • Natáčelo se poblíž Park City v Utahu. Film měl světovou premiéru v Park City na filmovém festivalu Sundance 2017.
  • Jane tvrdí, že vyšetřování znásilnění je záležitostí Úřadu pro indiánské záležitosti, nikoli FBI. FBI má výhradní pravomoc nad přibližně 20 trestnými činy spáchanými v indiánských rezervacích. Znásilnění je jedním z nich.
  • Jon Bernthal přišel při natáčení scény v přívěsu o čtyři nehty na nohou.
  • Natáčení trvalo 40 dní.
  • Film je natočen podle skutečných událostí.
  • Poté, co koncem roku 2017 naplno propukly informace o sexuálních útocích a obtěžování ze strany Harveyho Weinsteina, zavolal Taylor Sheridan tehdejšímu prozatímnímu předsedovi představenstva The Weinstein Company Davidu Glassnerovi a dal mu ultimátum: společnost odstraní z filmu své logo a veškeré produkční titulky pro všechna uvedení po uvedení v kinech a bude souhlasit s tím, že se vzdá jakýchkoli budoucích kompenzací z jeho uvedení, a na oplátku s ním nebude dále jednat. Glassner okamžitě přistoupil na Sheridanovy požadavky.
  • Aby na film upozornil a Taylor Sheridan získal dostatek peněz na jeho dokončení v postprodukci podle svých představ, přihlásil ho na festival Sundance, aniž by o tom řekl producentům, kteří podle něj nebyli spokojeni, protože se snažili uzavřít smlouvu s TWC. Nicméně tato dohoda byla nakonec uzavřena.
  • Závěrečný díl tematické trilogie Taylora Sheridana American Frontier (další filmy jsou Sicario (2015) a Hell or High Water (2016)).
  • Když se Jeanne Bannerová zeptá, zda oběť žila poblíž, Ben vysloví název města chybně jako "Fort Walk-a-she", ale skutečný název města ve Wyomingu je Fort Washakie.
  • Elizabeth Olsenová při natáčení filmu zažila sněžnou slepotu.
  • Vyčerpávající natáčení probíhalo v reálných sněhových podmínkách a štáb a technika se na místa natáčení převážely především na sněžných skútrech a sněžných člunech, protože běžná vozidla byla pro nebezpečný terén naprosto nevhodná. Nevzhledné stopy po vozidlech zanechané v zasněžené krajině musely být vyčištěny pomocí kompozice v postprodukci, aby byl výhled zachován v "panenském" stavu.
  • Jeremy Renner byl první volbou režiséra pro hlavní roli, ale protože byl v té době zaneprázdněn natáčením filmu Příchozí (2016), Taylor Sheridan oslovil Chrise Pinea, který později musel od natáčení odstoupit kvůli roli ve filmu Wonder Woman (2017). Shodou okolností se Rennerovi uvolnil rozvrh a byl do role angažován.
  • Indiánská rezervace Wind River je sedmou největší indiánskou rezervací v USA.
  • Na konci premiéry v soutěži Un Certain Regard na festivalu v Cannes sklidil film dlouhý osmiminutový potlesk vestoje.
  • Když si Cory ke konci filmu prohlíží fotky v Nataliině pokoji, uvidí fotku Natalie a Emily v maturitních šatech. Cory však předtím ve filmu řekl, že Emily zemřela o tři roky dříve, když jí bylo šestnáct let. Natalie na této fotografii nevypadá podstatně mladší než v jiných částech filmu, takže by se mohlo zdát, že jde o maturitní fotografii k maturitě, které se Emily nedožila.
  • Během natáčení navštívilo režiséra Taylora Sheridana na place několik vůdců kmene Šošonů, kteří ho ohromili zjištěním, že právě v té době bylo v rezervaci s přibližně 6 000 obyvateli 12 nevyřešených vražd mladých žen. V důsledku přelomového vládního rozhodnutí z roku 1978 (Oliphant v. Suquamish) Nejvyšší soud odebral kmenům právo zatýkat a stíhat cizince, kteří se na území domorodců dopouštějí trestných činů. Pokud oběť ani pachatel nejsou domorodci, musí zatčení provést okresní nebo státní úředník. Pokud je pachatel nedomorodec a oběť zapsaný člen, má toto právo pouze federálně certifikovaný agent. Pokud je tomu naopak, může zatčení provést kmenový úředník, ale případ musí být přesto postoupen federálnímu soudu. Tento zmatek vytváří noční můru v oblasti jurisdikce, protože dusí právní proces v rezervacích do té míry, že mnoho zločinců zůstává za závažné trestné činy nepotrestáno na neurčito.
  • Zodpovědný majitel koně nenechává koně během silné vánice venku.
  • Při jednom z posledních pohledů na tělo během pitvy je zřejmé, že tělo dýchá.
  • V den, kdy je podle nich extrémně chladno, ukazují pavouka, který se plazí po sněhu ve vysokých nadmořských výškách. V takovém podnebí by se žádný hmyz ani pavouk nepohyboval.
  • Skutečnost, že Jane přijíždí nepřipravená na počasí a nezkušená, není dírou v ději; téměř hned po příjezdu vysvětluje, že je z lasvegaské kanceláře a byla vyslána narychlo jako jediný agent, který byl k dispozici. Proto má pronajaté vozidlo a nemá oblečení do chladného počasí, nicméně bylo vysvětleno, jak málo jí toho bylo řečeno a jak málo byla na tuto situaci připravena.
  • Podle webových stránek FBI úřad vyšetřuje v domorodých rezervacích i zločiny, které nejsou považovány za vraždy, včetně napadení, znásilnění a podezřelých úmrtí, která vyžadují další vyšetřování, než jsou označena za vraždy.
  • Kontrola škod způsobených zvířaty byla v roce 1985 přesunuta z Úřadu pro ochranu ryb a volně žijících živočichů USA pod Ministerstvo zemědělství. Postava Jeremyho Rennera proto pracuje pro špatnou agenturu.
  • Janina hádka se soudním lékařem nedává úplně smysl. Soudní lékař správně uvádí, že "zabití" není příčinou smrti, kterou může vzít v úvahu - za zabití se naopak považuje "způsob smrti", který může být přirozený, nehoda, vražda, sebevražda a neurčený. A i když lékařské důkazy mohou nasvědčovat vraždě, než by policejní vyšetřování poskytlo další důkazy, soudní lékař by s největší pravděpodobností (pokud by byl důkladný) označil způsob smrti prozatím za neurčený. Je tedy matoucí, jak mohla FBI vůbec očekávat, že soudní lékař uvede jako příčinu smrti vraždu a zahájí vyšetřování FBI. Lze si představit i jiné okolnosti, kdy cizí zavinění nezanechává lékařsky patrné stopy, a tak i kdyby byl soudní lékař schopen označit vraždu, tato údajná politika FBI by znamenala, že by ignoroval velmi mnoho podezřelých vražd.
  • Běháním není možné zmrazit plíce, a to ani v extrémních mrazech. Vzduch se ohřívá v nose a krku, než se dostane do plic, a plíce samotné jsou neustále ohřívány cirkulující krví. Na podchlazení byste zemřeli mnohem dříve, než by plíce mohly zmrznout.