Okja

71%

Zajímavosti 15

  • Jedná se o první původní film společnosti Netflix z Jižní Koreje.
  • Jedná se o druhý film Netflixu, který koprodukuje společnost Plan B Entertainment. Prvním filmem je War Machine (2017).
  • Když se film promítal na festivalu v Cannes, diváci při objevení loga Netflixu vypískali. Po skončení filmu však sklidili čtyřminutový potlesk ve stoje.
  • Bong Joon Ho se těžce spálil s distribucí svého předchozího filmu Ledová archa (2013), svého prvního filmu v angličtině. V amerických kinech se sotva protrápil a ve Velké Británii nebyl uveden vůbec. Představa, že by jeden z jeho filmů podpořil Netflix - a tím si okamžitě zajistil stálé publikum - pro něj byla velmi lákavá.
  • Filmová koncepce geneticky modifikovaného masa není tak přitažená za vlasy, jak by se mohlo zdát. V Kanadě je k dispozici geneticky modifikovaný losos, který byl schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.
  • Bong Joon Ho a jeho producent Dooho Choi navštívili skutečná jatka v Coloradu, aby se připravili na scénu ve filmu. Návštěva je dočasně proměnila ve vegany.
  • Plan B je filmová produkční společnost, kterou v listopadu 2001 založili Brad Grey, Brad Pitt a Jennifer Anistonová. V roce 2005, po rozvodu Pitta a Anistonové, se Grey stal generálním ředitelem společnosti Paramount Pictures a Brad Pitt jediným vlastníkem společnosti.
  • Giancarlo Esposito nahradil Billa Nighyho poté, co odstoupil.
  • Ovoce, kterým Mija krmí Okju, jsou persimony (Kaki).
  • Tento film a film Meyerowitzovic historky (2017) vyvolaly po svém zařazení do soutěžní sekce festivalu v Cannes v roce 2017 kontroverzi, protože jako produkce Netflixu se po skončení festivalu nedostanou do francouzských kin. Netflix se sice pokusil dohodnout s francouzskými distributory a řetězci kin na omezeném uvedení před streamovací premiérou, ale tomu bránily velmi přísné francouzské zákony, které brání tomu, aby byl jakýkoli film uvedený v kinech dostupný na streamovací službě dříve než 36 měsíců po původním datu uvedení v kinech. Přestože oba filmy zůstaly v soutěžní sestavě, festival na tuto kontroverzi reagoval změnou svých pravidel, v nichž upřesnil, že počínaje ročníkem 2018 se všichni tvůrci a producenti, kteří přihlašují svá díla do soutěže, musí zavázat k získání pravidelné kinodistribuce ve Francii.
  • Tilda Swintonová má během scény na přehlídce v New Yorku na sobě tradiční korejský oděv zvaný "Han Bok". Korejské šaty Han Bok jsou obvykle velmi pestré, s červenou, modrou a dalšími jasnými barvami, ale ty Swintonové odpovídají omezené paletě dvou barev.
  • Při premiéře filmu na filmovém festivalu v Cannes začali diváci bučet, když se v úvodních titulcích objevila titulková karta Netflixu, a pak následovalo promítání prvních 10 minut filmu ve špatném poměru, což vyvolalo další bučení. Film byl puštěn znovu od začátku a při druhém promítnutí titulkové karty Netflixu se ozvalo ještě hlasitější bučení.
  • Když se K, kterého hraje Steven Yeun, chystá na začátku vyskočit z náklaďáku, je v anglických titulcích záměrně chybný překlad. Podle titulků jeho slova na rozloučenou s Mijou zní: "Mija! Zkus se naučit anglicky. Otevře ti to nové dveře!" Ve skutečnosti říká korejsky: "Mija! Také se jmenuji Koo Soon-bum." Je to hrubá chyba v překladu - ale ta je zřejmá jen těm, kteří umí oba jazyky. Chybný překlad je navíc chytrým podvracením nadřazenosti angličtiny. Podtitul je příkazem k učení se angličtiny - něco, co každý korejský student slyšel po celý svůj život. Ale abyste skutečně pochopili, co K. říká, museli byste umět korejsky. Další vrstvu komiky dodává samotný název, který má v sobě závan staré země: "Koo Soon-bum" je něco jako když běloch řekne, že se jmenuje "Buford Attaway". Jak řekl Yeun v jednom rozhovoru: "Když řekne 'Koo Soon-bum', je to pro vás vtipné, pokud jste Korejec, protože je to hloupé jméno. Neexistuje způsob, jak to přeložit. To je takový ten komediální propad, ta propast mezi zeměmi."
  • Obličej Okji byl vytvořen podle kapustňáka.
  • Fronta za osvobození zvířat je ve skutečnosti skutečná organizace, která usiluje o osvobození zajatých zvířat a zároveň ekonomicky poškozuje "velké společnosti", které z jejich zneužívání profitují.