Velký dar

80%

Zajímavosti 16

  • Když si Mary prohlíží babiččino fotoalbum, je tam fotka brány na vysoké škole. Babička na Maryinu otázku "kde to je?" odpoví, že v Cambridge. Ve skutečnosti je to brána do Christ Church na Oxfordské univerzitě, v pozadí je jasně vidět Merkur, socha v centrální fontáně.
  • V 10:00 má Frank utahovat šrouby na motoru motorového člunu. Když pohne rukou, kroutí šroubovákem nad pevným plastovým krytem, který nemá žádné otvory pro šrouby.
  • Na obrazovce, kde má Mary na sobě skautskou uniformu, je zobrazena s nášivkou zlatých křídel na levé horní straně své hnědé vesty. Tuto nášivku, nazývanou Brownie wings (hnědá křídla), obdrží skautka, když je povýšena z Brownies do Juniors. Nosily by ji pouze juniorky nebo skautky vyšší úrovně.
  • Mary je umístěna do pěstounské rodiny, aby se o ni do vyřešení případu péče o dítě mohla postarat neutrální strana. Pokud jsou Frankovy návštěvy ze zákona povoleny, pak by pěstouni porušili zákon tím, že by mu bránili v setkávání s Mary bez ohledu na její pocity (Mary s ním např. může odmítnout komunikovat, ale musí mu být umožněno se s ní vídat, případně na místě pod dohledem, i když o tom se nehovoří). Kromě toho povolení Evelyn nastěhovat se do jejich domu pro hosty by bylo také v rozporu se soudním příkazem, protože je zjevně zaujatý vůči ní. Ve většině okresů by pěstounům za tyto dva kroky hrozila ztráta licence.
  • Na začátku filmu se zdá, že Mary nedávno přišla o dva přední zuby. Ačkoli příběh zjevně zahrnuje několik měsíců (soudní bitvy, změny školy...), nové zuby nebohé dívce nikdy nenarostou a na konci filmu je stejně bezzubá jako na začátku.
  • Při bližším pohledu zjistíte, že Maryina hromádka DVD je složena z titulů rodinných filmů od společnosti Twentieth Century Fox, která tento film vydala prostřednictvím svého vydavatelství Fox Searchlight Pictures. Některé z obsažených titulů jsou: Doba ledová (2002), Doba ledová: (2009), Garfield (2004) a Malý Manhattan (2005).
  • Scény ze soudní síně se natáčely v knihovně Bull St. v Savannah ve státě Georgia. Nástěnná malba na zdi představuje legendárního zbojníka Robina Hooda při lukostřelecké soutěži, kterou namalovali William a Martina Hoffmanovi v roce 1934. Je to vynikající dílo pro prostor, který kdysi býval dětskou čítárnou, ale trochu zvláštní pro soudní síň.
  • V jednu chvíli hrál Chris Evans titulní postavu ve filmu Captain America: (2011) a jeho pokračováních. Mckenna Grace však hraje mladou Carol Danversovou ve filmu Captain Marvel (2019). Také Jenny Slate si zahrála v dalším filmu podle komiksů od Marvelu, ve snímku Venom (2018).
  • Maryina škola "Howard School" je May Howard Elementary School, která se nachází na adrese 115 Wilmington Island Road, Savannah, Georgia. Budova zobrazená ve filmu byla původně postavena v 50. letech 20. století, aby sloužila rostoucímu předměstí Wilmington Island. Během natáčení filmu se jižně od původní školy použité ve filmu stavěla náhradní škola. Původní budova byla mezitím zbourána.
  • Scénárista Tom Flynn se se svým scénářem "Velký dar" objevil v roce 2014 na Černé listině a jeho scénář byl později uveden na "Black List Live!". v březnu 2015 v divadle Montalban v Hollywoodu.
  • Mckenna Grace později hrála zázračné dítě v seriálu Young Sheldon (2017).
  • Jedná se o první původní film režiséra Marca Webba od filmu 500 dní se Summer (2009).
  • Po skončení natáčení navázali Chris Evans a Jenny Slate vztah, který se téměř po roce rozešel. V listopadu 2017 se však k sobě vrátili, než se v březnu 2018 opět rozešli.
  • John Krasinski, který je dobrým přítelem bostonského rodáka Chrise Evanse, propůjčil na konci filmu hlas operátorovi MIT.
  • V důsledku několika opakovaných záběrů z různých úhlů musela pletařka v pozadí nemocniční scény mezi jednotlivými záběry svou práci neustále rozmotávat, aby zachovala kontinuitu.
  • Navierův-Stokesův problém zmíněný ve filmu je jedním ze sedmi problémů, za které byla udělena Cena tisíciletí v matematice. Clayův matematický institut nabídl cenu ve výši 1 000 000 USD tomu, kdo jako první poskytne řešení konkrétního zadání tohoto problému.