Fénix

67%
Fénix

Bývalá úspěšná zpěvačka Nelly se vrací z koncentračního tábora se znetvořeným obličejem a po plastické operaci se tato femme fatale postupně stává svojí vlastní dvojnicí. Sugestivní snímek německého režiséra Christiana Petzolda odkazuje ke klasickým filmům noir a jeho napětí postupně graduje prostřednictvím strhujícího výkonu Niny Hossové.

Červen 1945. Domů do Berlína se vrací zraněná a zjizvená Nelly, která přežila Osvětim. Společnost jí dělá Lene, zaměstnankyně Židovské agentury a Nellyina kamarádka z předválečných dob. Nelly se ještě zcela nezotavila po operaci tváře a navzdory Leniným varováním se vydává hledat svého manžela Johnnyho, životní lásku, který ji odmítl opustit a dlouho ji chránil před nacistickým pronásledováním. Nellyina rodina zahynula během holokaustu. Johnny je přesvědčen, že nepřežila ani jeho manželka. Když ho Nelly konečně najde, Johnny vidí jen ženu, která ho znepokojuje svou podobou s Nelly a odmítá uvěřit, že jde skutečně o jeho ženu. V naději, že tak získá dědictví její rodiny, navrhuje Nelly, aby na sebe vzala identitu jeho zesnulé ženy. Nelly souhlasí a ujímá se role sebe sama. Chce zjistit, jestli ji Johnny miloval i to, jestli ji zradil. Nelly chce svůj někdejší život zpět. (AČFK)




hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ten základní stavební kámen příběhu, že chlap nepozná svou ženu, ale navrhne ji, ať tu ženu hraje, se ve výsledku ukázal jako hodně slabý. Pro mě většinu času dost nuda, s blížícím se koncem to sice bylo lepší a lepší, navíc při Speak Low jsem ani nedutal, ale už to prostě všechno přišlo pozdě. Z kina bych odcházel asi hodně nas.aný.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 021 bodů
5
Nudný, nezáživný film. Děj je značně nepravděpodobný, jednotlivé postavy šedivé, vůbec mě nezaujaly. Kdyby takhle měly vypadat válečné filmy, tak by nikdo hrůzy druhé světové války a nelidské vyhlazování Židů emočně neprožil. Myslím, že každá další věta by byla ztrátou času jako celý tento film.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
7
Christian Petzold nechává prostor k zamyšlení. Fénix není extrémně doslovný, ale ponechává divákovi prostor, aby s útržků skládal svůj obraz a mohl klást otázky. Důvodem, proč Johnny nepoznává Nelly, může být jeho skálopevné přesvědčení, že nepřežila, protože to by za jistých nikoliv však nehmotných okolností, pro něj znamenalo bonus. Nelly přistoupila na nabízenou hru, mohla však vůbec očekávat pevný charakter od člověka, který se nehodlá vzdát peněz, ke kterým by se jinak nedostal? Kromě osobního dramatu je tu ještě jedna zásadnější otázka. Jak mohou žít Židé v Německu, po tom všem, co se stalo? Je Izrael jedinou záchranou, anebo je možné žít v sousedství těch, kteří pasívně přihlíželi tomu, co se děje a i vedle těch, co zrazovali?

Dodatečné informace

Původní název:
Phoenix (více)
  • Německo Fénix
  • Německo Phoenix
  • Německo Il segreto del suo volto
Premiéra v ČR:
26. 2. 2015
Distributor:
AČFK
Země původu:
Německo
Přístupnost:
12+
Tržby:
3,18 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění