Enderova hra

72%

Komentáře a recenze 45

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7
Knižní předlohu neznám,ale věřím,že musí být ještě o parník jinde a že toho tvůrci hodně vynechali,nebo si nějakou dějovou berličkou pomohli. Hodně se to pozná právě na délce filmu. Přestože má film skoro dvě hodiny,tak je zde spousta věcí které bych si přál dořešit a uzavřít. Díky tomuto se ve filmu stále něco děje a nestihne tak ani na chvíli nudit.Přihoďte k tomu skvělé obsazení a máte nachystané na výbornou žánrovku,kterou jistě ocení i vícero generací.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Výživné sci-fi pro teenagery i dospělé. Zajímavý scénář a hlavně skvělé zpracování. Efekty jsou na svou dobu na té nejlepší úrovni. Film se bohužel nevyhnul klasickým hrdinským klišé, které jsou pro tyto filmy typické. Závěr je hodně zajímavý. Povedené sci-fi.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Opět je tu mimozemská invaze, jakási armáda, ultramoderní zbraně a chlapec s perspektivy být nejlepším velitelem. Ano, jedná se o chlapce, což značí, že tentokrát se jedná o ryze dětský sci-fi příběh. A ten je vcelku zajímavý, dramatický, vizuálně melancholický. Konec krapet překvapuje. Jakoby to celé najednou dávalo zcela jiný smysl. Efekty už nijak nepřekvapí. U takového dějství už prostě musí být na té nejvyšší možné úrovni, jinak by to nemělo vůbec žádný smysl. Přesto se nejedná o něco, co by mohlo utkvět v paměti diváka a stát se sci-fi klasikou. Je to právě dáno hlavně tou neoriginálností a vůbec pošetilostí celé struktury příběhu, byť je natočen velice dobře.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
SPOILER ALERT! Už dlouho jsem neviděl v kině tak hloupý film, v němž by naprosto nic nedávalo smysl na takové úrovni. A to jsem viděl Po zániku Země. A pozor - minulý týden jsem byl na Kameňáku 4! Proto kašlu na spoilery a všechno vám to prostě řeknu, protože na tom filmu není zajímavého nic než to, jak hrozně je tupý a jak strašně moc tím alespoň mě rozčiluje. Takže si to shrňme. Máme tu bandu hmyzáků, co chce zničit Zemi. Bohužel pro ně a bohudík pro nás jsou ve stylu Dne nezávislosti a Avengers napojení na centrálu, tedy královnu, kterou když Gándhí zlikviduje, celá armáda padá mrtvá a poražená. Čímž se hmyzáci stávají naprosto pominutelnou hrozbou, protože vždy stačí prostě najít královnu a zabít ji - zvlášť když vím, kde se královna (dokonce všechny královny) skrývá a mám zbraň, která dokáže zničit celou planetu a všechny královny jednou ranou. Správně? Špatně! Celá Země od té chvíle žije v hysterickém strachu z návratu hmyzáku, informace o existenci královen se před veřejností tají a Gándhí musí z nějakého důvodu předstírat, že zemřel. Speciální výcvikový program trvající padesát let založený na "šlechtění" dokonalých dětských vojáků (přesně jednoho vojáka a dětí, kteří jsou přesvědčováni, že mají také naději stát se hrdiny, ačkoliv tu jsou podle Harrisonova chování jen proto, aby měl být Asa na koho naštvaný) vyeskaloval v to, že tento nejvyšlechtěnejší generál rozkázal vystřelit na planetu onu superbombu a tím ji zničit. Celý sál velitelů strnul v úžasu, jak k tak úžasné strategii došel. To nevymyslíš! Kde byl Asa během obléhání Stalingradu? Stálo to miliony miliard, tisíce lidí přišlo o život, mnoho dětem bylo ukradeno dospívání. Ale ne, to nevymyslíš! Končí tím film? Jistěže ne. Ukáže se, že Asu už od dob jeho pobytu na měsíční základně, tedy od úplného začátku, volá hmyzácká královna, jež náhodou sídlí vedle ubytoven, kde je Asa (v čem spočívá jeho výjimečnost? Za celý film nepředvede strategické uvažování nad rámec dítěte jeho věku) později na jiné planetě ubytován. Není vysvětleno, jak tato královna věděla, na koho konkrétně z celé základny plné dětí se napojit ani proč tak činí. Asu ale trápí vědomí genocidy, vezme královnu, dá se povýšit na admirála a ve vesmírné lodi vyrazí sám napříč vesmírem hledat jí nový domov. Nezdravý vztah se sestrou zůstal otevřen pro případné hardcore pokračování. Vše by se dalo pochopit, kdyby film fungoval na nějaké další rovině - na osobní, na myšlenkové, na audiovizuální. Tolik skvělých filmů má nesmyslné premisy! Ve všem zde ale převažuje sterilita a hloupost. Každé chování každé postavy je v důsledku směšné, každý pokus o přesah povrchní... nevím, kde brát. Ani co. 30 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Válečné hladové hry nejen pro milovníky Bradavic. Ikdyž je vidět, že se (jak jinak) oproti knížce hodně škrtalo, tak takhle nějak si představuju kvalitní teenegerovskou sci-fi. 7/10
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Velice dobrej filmeček, jen jsem čekal něco málo víc. Určitě by se to k dokonalosti dalo rozvést lépe, možná ubráním tolika dětí a jejich nekonečnému, ale zase kvalitnímu tréninku. I přes výbornýho Forda (který to ale nezachránil) to na mě působí jako kdyby to nebylo pro dospělý. Nebo to není pro dospělý? Efekty ale vynikající a zvrat ke konci filmu mě taky docela dostal. 78%
avenis
avenis
7 909 bodů
9
Málokdy čtu recenze dřív než film vidím a pak sama komentuju. Pak občas zjistím, že někteří recenzenti sdělili světu totéž co já. No co už... Takže bezprostředně po shlédnutí píšu, že mi to celé připomínalo Hvězdnou pěchotu z roku 1993. Aspoň tím tématem boje proti hmyzí entitě. Ale o několik úrovní výš. Musím vykledat knihu, abych zjistila, co bude dál, protože filmařům se do pokračování zjevně nechce.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
8
Předlohu neznám, tím pádem jsem čekal neuvěřitelnou kravinu. 4 hvězdy dávám hlavně za to, že mě Ender hodně mile překvapil. Nenudil jsem se, efekty perfektní, dějová linka zajímavá a perfektně navnadí na pokračování. Ačkoliv jsem teda nebyl zrovna oslněnej dětskejma hereckýma výkonama, ale co už, nakonec jsem to překousl a některé si dokonce i oblíbil. Tímhle filmem rozhodně fanoušek scifi žánru vedle nešlápne.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
5.5
Scifi s Harridonem Fordem a Benem Kingsleyem - to zní vysloveně dobře - kdyby ale nehráli pouze učitele dětí připravovaných na konečnou válku s jakýmisi mimozemskými termity. Větší část filmu tam ale jenom typově nezajímaví dětští hrdinové lítají v beztížných simulátorech v nácviku jakýchsi taktických situací (které v reálné bitvě nevím, jak by jim mohly pomoci) a řeší si mezitím svoje osobní problémy včetně potřeby vymezit se proti dalším dětským spolubojovníkům. Nějak jsem nepochopila tu výhodu, kterou by měli skýtat právě dětští bojovníci oproti zkušeným dospělým. Byť uznávám, že s tou ne tak úplně simulací na závěr to byl parádní, byť již nějakou dobu předtím předvídatelný nápad.
Petrson
Petrson
4 164 bodů
6.5
Výborný nápad, prostě skvělý námět, průměrné zpracování a bystřejší pochopí už po polovině filmu o co jde. Samotný konec za koncem:), ještě dokáže překvapit. Kdyby se film nebál držet více psychologické roviny, vnitřního rozpolcení teenagera (v knize ještě děti), mohlo to být lepší. Jenže každý autor to udělá po svém a lehká povrchnost, nevýpravné zpracování hodné roku 2014 z filmu dělá také rozpolcený snímek. Chci výpravné sci-fi s jednoduchým příběhem, nebo možnost rozkrýt hloubku nejen dětské duše? Ani pro děti, ani pro dospělé, prostě někde v polovině, ale poselství film rozhodně má, i když je vlastně plochý.
  • námět, poselství, postava Endera Wiggina je čitelnější než ostatní
  • forma zpracování, prokreslení postav je ploché, nevtáhnou do děje