Vášeň

50%
Vášeň
Brian De Palma rozehrál erotický thriller o smyslném vztahu dvou žen, dvou rivalek, které v soupeření neznají meze. Rachel McAdamsová v roli elegantně zlomyslné kariéristky neváhá udělat maximum pro své povýšení. Nejenom že ukradne nápad své asistentce (Noomi Rapaceová), ale není jí zatěžko využít a psychicky rozložit zbytek svých kolegů. Dobře promyšlená odplata na sebe ale nenechá dlouho čekat. Řada napínavých snových sekvencí důmyslně stírá hranici mezi realitou a sny a zároveň nabízí divákovi několik variant jedné události. Passion neotřele pracuje se zaběhnutými žánry a divákovým očekáváním. (FebioFest)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Brian de Palma Jumped The Shark! Buď je ve svých třiasedmdesáti senilní až hrůza, nebo s obdivuhodným nadhledem vytvořil úžasnou sebeparodii. Vyberte si, já předpokládám druhou možnost. Ať je to jak chce, značná část kina se dobře bavila a ke konci vyloženě smála. Včetně mě. 80 % PS: Co se stalo s Noominou rapeface? Vůbec jí to neslušelo!
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Bez vášně. De Palma si na staré roky nadělil "erotický" thriller, který má šestákovou zápletku, špatně zvolenou hlavní hrdinku (Rapace je tady fakt bídná, narozdíl od Rachel, jejíž mrcha je asi jediný větší klad celého snímku) a závěr, který jsem moc nepobral. Brian si z nás prostě slušně vystřelil. 4/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Usedlý psychologický thriller, který chytře buduje napětí skrze užívání paralelismů a konstruktivních záběrů či montáží, které sledují více dějových akcí. Vývoj Noomi Rapace je postaven právě na připodobňování k činům a charakteru Rachel, zatímco vývoj syžetu následuje očekávání erotického thrilleru o pomstě (sex sice moc explicitně přítomen není, ale představuje klíčovou motivační schránku), který je rozvrácen (opět skrze paralelismy) zásahem třetí osoby a účinně proměnlivou komunikativností. Rozřešení je sice jednoduché, ale De Palma ho dokázal podat okázalým snovým způsobem, který vzbuzuje potřebu různých interpretací - a v tomto případě to beru jako známku filmařského nadání. Plusem rovněž fantastická role pro Rachel McAdams.

Dodatečné informace

Původní název:
Passion (více)
  • USA Vášeň
  • USA Passion
  • USA Strast
Země původu:
USA, Německo, Francie, NSR
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
0,71 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění