Nebraska

74%
Nebraska
Plakát traileru
Chudobný, starý muž žijúci v Montane opakovane uteká z domu, aby si šiel do Nebrasky vyzdvihnúť cenu zo stávky, ktorú si myslí, že vyhral. Frustrovaní z jeho rozvíjajúcej sa demencie, jeho rodina zvažuje, že ho dá do opatrovateľského domu. Jeden z jeho synov sa však rozhodne, že vezme otca autom, aj keď si uvedomuje márnosť tohto činu. Po ceste sa otec zraní a oni musia ostať na pár dní v malom, upadajúcom meste v Nebraske, kde sa otec narodil a kde, pozorne sledovaný svojím synom, sa vracia do svojej minulosti. Nebraska je cesta otca a syna z Billings v Montane do Lincolnu v Nebraske, ktorá sa preruší v malom mestečku v centrálnej Nebraske, kde otec vyrastal a kde má nevybavené účty. Vyrozprávaný s čiernym humorom a unikátnym vizuálnym štýlom, je to napokon príbeh syna, ktorý sa pokúša preniknúť do svojho nepreniknuteľného otca. (IFF Bratislava)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Nebraska je parádní film, kterému černobílá dodává další rozměr. Přiznám, že z počátku mě film tolik nebavil, ale z každou minutou si mě získával na svojí stranu. Roadmovie otce a syna, sprostá potrhlá matka, banda pijavic, to vše natočeno s klidem a grácií. Závěr opravdu velmi podařený a dojemný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Coenovštější než poslední Coeni. Možná trochu moc okaté a ne překvapivé, ale vlastně sympatické. Payne to vykalkuloval jako vždy pěkně. Jen jsem se bohužel nikdy nezbavil vědomí oné vykalkukovanosti.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Neexistuje nic běžnějšího, než když si muž na stará kolena uvědomí, že celý život promrhal uvězněný pod pantoflem a že každý den lituje momentu, kdy své protivné a vrásčité manželce řekl ano. Ale to je jen první z mnoha přirozených životních motivů, které Nebraska tak krásně, vtipně a dojemně líčí. Snad poprvé se stalo, že Američané zvládli naprosto bezchybně zpracovat příběh, který je svými myšlenkami typický spíše pro klasickou českou tvorbu - svérázná rodinka plná charakterových kontrastů, malicherných sporů a majetkové závisti je však zásluhou skvělých civilních herců (mrzí mě, že Dern na toho Oscara asi nebude mít šanci), skvostných dialogů a účinně znázorněných emocí mnohem více sympatická a zábavná než všechny Homolkové a Škopkové dohromady. Černobílá výprava je sice jen trochu nadbytečná artová vložka, ale jinak jsou oscarové nominace absolutně na místě.


Dodatečné informace

Původní název:
Nebraska (více)
  • USA Nebraska
Premiéra v ČR:
15. 11. 2013
Země původu:
USA
Čeština:
Nebraska je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch